Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz Dikine kuhinje: Riblja juha

Nastavljamo s prijedlozima ljetnog menija za ručak i večeru uz recept jednog od jela po uzoru na jelovnik iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice

 Izvor: Profimedia

U novom nastavku rubrike Iz Dikine kuhinje, nastavljamo s ribljim menijem ljetnog jestvenika iz “Dalmatinske kuhinje” vrsne poznavateljice te tematike, Dike Marjanović-Radice. Kao i u dosadašnjim nastavcima, predlažemo ljetni meni za ručak i večeru po njenoj ideji iz “Dalmatinske kuhinje” izdanja iz 1951. te donosimo recept po uzoru na njezin.

Kako smo zadnji put počeli s ribljim menijem te na što sve domaćica treba obratiti pažnju prilikom kupovine ribe, ovaj put donosimo savjete iz kuharice kako pravilno očistiti ribu. Tako u “Dalmatinskoj kuhinji” stoji da se riba čisti tako da se prvo ostružu ljuske od repa prema glavi, potom se izvade škrge a utroba se razreže uzdužno. Nju se vadi pažljivo, pazeći da se ne razlije žuč koju valja baciti skupa sa crijevima, dok se tamnija kožica treba sasvim odstraniti. Posebno treba paziti prilikom čišćenja škarpina, pauka i goluba jer te ribe imaju šiljaste kosti i peraje pa se možemo ozlijediti a ubodi mogu čak biti i otrovni.

Sljedeći put ćemo se dotaknuti marinade ribe a sad pogledajte jedan od prijedloga ljetnog menija iz spomenute kuharice te recept po uzoru na Dikin.

RUČAK:
Juha od ribe
Puding od ribe, umaka od kapara za ribu
Škampi prženi omrvičeni

VEČERA:
Kuhani glavati kupus s krumpirom
Grancigula kao jastog ili raci kuhani
Voće

Riblja juha

Sastojci:
cca 75 dkg bijele morska ribe (mol, zubatac, škarpina)
1 mrkva, 
1 korijen peršina, 
1 glavica luka, 
4 češnja češnjaka, 
1 grančica selena, 
1 kriška korijena selena, 
sol i papar (u zrnu), 
lovorov list, 
limun, 
šalica riže.

 Izvor: Profimedia

Priprema:

U lonac staviti povrće - mrkvu, peršin, luk, češnjak, selen i sve zalijte vodom. Dodajte malo papra, lovorov list i jednu krišku limuna. Sve kuhajte nekih desetak minuta i onda dodajte očišćenu ribu. Dalje kuhati na lagani kuhati najviše desetak minuta, kad se meso ribe počinje odvajati od kostiju. Posoliti na kraju, nakon što kušate juhu.
Maknite s vatre i huhanu ribu pažljivo izvadite iz juhe te je dobro očistite od kostiju.  Juhu procijedite i potom u nju vratite komade ribljeg mesa i prethodno skuhanu rižu. Još malo popaprite, dodajte malo limuna i maslinovog ulja i poslužite.


Magazin

Royals