Kad nam netko spomene hibiskus, prva asocijacija nam je čaj. Naime, cvijet hibiskusa koristi se od davnina zbog svojih ljekovitih svojstava a iako se najčešće od njega radi čaj, može može koristiti i u kuhinji i kozmetici. Hibiscus sabdariffa, inače poznat kao agua de Jamaica, Florida brusnica, Roselle ili Sorrel, kako ga zovu na Karibima, datira iz 4000. godine prije Krista u Sudanu. Čaška biljke hibiskusa i ključni sastojak koji se koristi u hrani i pićima bogata je vitaminom C i drugim antioksidansima poput antocijana. Ostali dijelovi biljke koji se mogu koristiti uključuju sjemenke, lišće, plodove i korijenje.
Postoji više od 130 različitih vrsti hibiskusa - one mogu biti kultivirane, divlje te jednogodišnje ili višegodišnje. Izgled ovog cvijeta spada među najljepše na svijetu, a mogu biti od svjetlo žutih do tamno crvenih boja. Poznat je i po imenu kineska ruža.
Osim što se koristi za čaj, prema pisanju brojnih food portala i magazina, hibiskus ćemo u ovoj godini nalaziti u raznim drugim pićima i jelima. Tako, primjerice, već postoji jabukovača od hibiskusa, aromatizirana voda pa čak i infuzije hibiskusa, primjerice nigerijski zobo ili egipatski karkadeh.
U Brooklynu u New Yorku, kako piše Forbes, postoji jedan jamajčanski kafić poznat po napitku s okusom hibiskusa, đumbira i agave - Hibiscus Brew. Kafić akođer nudi zdrave smoothieje na bazi hibiskusa kao i veganske meke sladolede od hibiskusa. Hibiskus će se više koristiti i u kuhinji. Naime dobro se slaže s piletinom, lososom a ostaci čaja mogu i u salatu. Jedan od recepata je umak od hibiskusa, koji je predstavila nigerijska kuharica Lopè Ariyo a koji je, kako je rekla, dao prepoznatljiv okus njenom jelu od piletine. To ju je inspiriralo da napiše cijelu kuharicu nazvanu - Hibiskus, piše Forbes. Kako već znamo, hibiskus nalazimo i u džemovima i želeima, kao i u marmeladama a ove godine bi ga moglo biti sve više i u chutneyu.
I slastice se dobro slažu s hibiskusom pa pismo tako ove godine mogli vidjeti još više sladoleda s hibiskusom, ice popsa, sorbete pa čak i cheesecake (jedan je već veliki hit u veganskom restoranu 'Adesse' Matthewa Kenneyja u Selfridgesu u Londonu).
Napomenimo još i da se plod hibiskusa i njegovi ekstrakti također koriste kao lijek za širok spektar bolesti od zubobolje i infekcija mokraćnih puteva do prehlade, mamurluka, u liječenju visokog krvnog tlaka, poremećaja cirkulacije, gubitka apetita, nadraženosti želuca, srca i bolesti živaca, bolovi i otekline gornjih dišnih puteva (upala), zadržavanje tekućine, za otapanje sluzi i kao diuretik.
Stoga, čim prije uvrstimo hibiskus u svoju gastro rutinu!