Ljubičasti rođak porodice batata, ube, jedna je od namirnica koju ćemo prema trendovima u industriji hrane sve češće susretati na policama trgovina. Ube nije novost, posebno ne u azijskim zemljama, gdje se popularnost konzumiranja ovog ploda proširila s Filipina, od kuda ovaj atraktivni plod i potječe, ali svojim okusom, bojom te nutritivnim kvalitetama privlači veliko svjetsko tržište u potrazi za zdravim namirnicama biljnog porijekla. Sličnog nutritivnog profila kao i batat, ube obiluje zdravim ugljikohidratima, vitaminima, vlaknima, ali i antioksidansima. Smatra se namirnicom niskog glikemijskog indeksa, ona čija boja dolazi od antocijana koji na organizam djeluju brojnim dobrim karakteristikama.
Ukoliko volite batat uživat ćete i u okusu ovog korijena, jer ovaj je primjerak slađi i ukusniji čak i od narančastog batata, ali je za istaknuti kako se ube koristi za pripremu slatkih jela, deserata. Sporim kuhanjem ovaj plod razvija cvjetni, lagano zemljani slatki okus, a usplođe kuhanjem postaje dovoljno meko te u kombinaciji s mlijekom i maslacem, razvija bogatu kremoznost, što je i razlog obožavanja ovog ploda pri pripremi slatkih jela.
A jedna od najpoznatijih slastica koja se priprema od ubea je halaya, džem, slatki namaz koji se priprema od plavog korijena, maslaca, šećera te kombonacije mlijeka, kondenziranog mlijeka i kokosovog mlijeka.
Kremasta smjesa se lako nanosi na kruh, dodaje u sladoled, palačinke, muffine, torte, kolače, za pripremu slatkog kruha.
Za pripremu ovog namaza dovoljna vam je jedna posuda u kojoj ćete kuhati nasjeckani ili naribani ube, šećer i koksovo mlijeko na niskoj vatri sve dok se ube ne raskuha. Važno je upravo vrijeme kuhanja, jer ukoliko se ube kuha prekratko staje vodenast a ukoliko se kuha predugo postaje suh. Dodatkom maslaca, malo soli nastavite kuhati smjesu sve dok ne postane ljepljiva. Ube halaya se poslužuje hladna jer tako dolaze do izražaja okusi zbog kojih se ovaj plod posebno cijeni – aroma vanilije i orašastih plodova.
Gdje nabaviti ube? Preporuka su trgovine zdravom hranom te azijskim prehrambenim proizvodima u kojima se ube može pronaći svjež, zamrznut ili u prahu. Za one željne otkrivanja okusa gotovog džema, ube halaye, moguće ga je pronaći u pripremljenog staklenkama.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.