Kušajte ovu finu, osvježavajuću salatu od crvene riže s potpisom Mary Berry

Slavna britanska kuharica, čije emisije doslovce gutamo na kanalu 24Kitchen, osmislila je ovaj brz i zdrav recept koji može biti sjajan prilog, ali i kompletan obrok. Glavni sastojak je divlja crvena riža camargue, koja se tradicionalno uzgaja u istoimenoj francuskoj regiji

Profimedia

Mary Berry, britanska kulinarska i TV legenda, u čijim emisijama uživamo na kanalu 24Kitchen, vrlo je kreativna kad je riječ o osmišljavanju novih jela. Tako je bilo i s ovom ukusnom i zdravom salatom od crvene riže koja može biti odličan prilog, ali i kompletan obrok. Inače, crvena riže ima brojne belefite za zdravlje - pomaže snižavanju glukoze u krvi, olakšava tegobe vezane uz astmu, bogata je magnezijem, olakšava probavu, ali i gubljenje kilograma... Svega je toga svjesna i slavna Mary Berry čiji se recept priprema samo pola sata, a navedene količine dostatne su  za 10 osoba.

24Kitchen 

SALATA OD CRVENE RIŽE 

ZA SALATU:

450 g camargue crvene riže
1 žličica soli
6 mrkvi
8 komada mladog luka
manja količina usitnjenog lista korijandera

ZA UMAK:

4 limete (sok i naribana korica)
4 žličice meda
2 sitno nasjeckane chili papričice
4 žlice maslinovog ulja
2 žlice jabučnog octa
Sol i papar

Odmjerite rižu i stavite u posudu za kuhanje vodeći računa da će riža udvostručiti volumen. Posolite. Kada voda prokuha, poklopite i smanjite plamen, te ostavite neka se kuha narednih 20-30 minuta. Riža mora biti kuhana al dente. Umak napravite tako da u vrču pomiješate sve navedene sastojke. Ocijedite i osušite kuhanu rižu i dodajte povrću. Prelijte umakom, dodajte soli i papra po ukusu. Pospite ostatkom sjeckanih listića korijandera.