Sastojci: lignje 0,60 kg luk 1 glavica rajčica 2 kom. tikvice 1 kom. bijeli luk 4 zrna peršin pola vezice maslinovo ulje 0,05 l sol, papar po potrebi kukuruzni griz 0,15 kg

Priprema: U slanoj vodi, uz dodatak malo maslinova ulja, skuhamo kukuruzni griz (palentu). Lignje narežemo na kolute debljine prsta. Naglo ih prepržimo na masnoći, pa ih izvadimo iz posude. U posudu stavljamo sitno nasjeckan luk, pustimo da se prži do zlatnožute boje, pa dodajemo bijeli luk rezan na listiće i ostalo povrće, također rezano na rezance. Malo podlijemo vodom i pustimo da se lagano pirja. Pred kraj dodamo lignje, začinimo i zajedno prokuhamo (po želji može i nekoliko kapi bijelog vina). Palentu stavljamo na tanjur kao podlogu, a preko dodajemo lignje i povrće. Savjet: Uz lignje, možemo dodati i školjke, škampe ili neke druge morske plodove, pa tako sve poslužiti. Umjesto palente, možemo poslužiti rižu. recept Branka OgnjenovićaFoto: Thinkstock