Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Što biste još trebali znati ako želite živjeti zdravo?

Manje je više

 Izvor: Story

Proizvodi koji mi se polako, ali sigurno šuljaju u kozmetičku torbicu, kao i na police kupaonice i mijenjaju moju beauty rutinu.
U posljednje vrijeme primijetila sam kako se, kad uđem u drogeriju, zadržim na odjelu prirodne kozmetike. Budući da se to dosad dogodilo dovoljno često pa sam to čak to i zamijetila, shvatila sam da sam gotovo u potpunosti promijenila navike pri kupnji preparativnih i dekorativnih proizvoda. 

Točka na „i“, odnosno trenutak spoznaje dogodio se nakon što sam prije tri dana kupila Čarobni piling gel za tijelo. Kako obožavam kupke koje su mi doslovce beauty oaza, istu sam večer uz kupku odlučila isprobati proizvod prekrasne zlatne boje, koji podsjeća na med i obogaćen je zlatnim česticama. Znala sam da slijede trenuci uživanja i to oni koje bi obožavala i Kleopatra da je imala priliku isprobati ovaj proizvod. Nakon potpunog oduševljenja proizvodom kontaktirala sam magistru farmacije Vlastu Pojatinuiz Olivala da mi objasni zašto nas toliko privlači prirodna kozmetika, koje su njezine prednosti i zašto nam je koža poslije tako božanstvena.  

Koja su glavna svojstva prirodne kozmetike?

Prirodna kozmetika proizvodi se od sirovina prirodnog podrijetla, bez agresivnih je konzervansa, boja ili mirisa, slijedi biološki ritam, ne stvara ovisnost kože već je u ravnoteži i aktivira funkcije kože. Sastojci su prirodna i eterična ulja, vosak i ekstrakti bilja. Stoga, možemo reći da je prirodna kozmetika dugoročno ljekovita. Prirodnu kozmetiku koristim 20 godina i iskreno, ne bih više na lice mogla staviti ništa što nije emulzija (sve kreme su emulzije) prirodnog sastava. Ako pratite koncept zdravog života, pazite na prehranu, nastojite kuhati zdravo, onda je i prirodna kozmetika, kao hrana vašoj koži, iznimno važna. 

 Izvor: Story

Kada biste i zašto preporučili kupcima da odaberu prirodnu kozmetiku? 

Svatko od nas svakodnevno koristi nekoliko različitih kozmetičkih proizvoda, a kroz kožu, koja se ponaša kao polupropusna membrana, tvari se resorbiraju i dolaze u krvotok. Znamo i dokazano je da dugoročno korištenje nekih tvari, koje mogu biti sastavnice konvencionalnih krema, kao posljedicu mogu imati nuspojave poput pojačane dlakavosti lica, narušene pH vrijednosti kože, crvenila ili stanjivanja kože. Zato bih svakome preporučila da se prilikom izbora kozmetičkog proizvoda opredijeli za onaj s jamstvom prirodnog podrijetla. Pogotovo kada je riječ o kremama za lice, koje se dugo zadržavaju na površini kože. 

Prirodna kozmetika postala je moj izbor otkako se pojavila kao ideja, prije minimalno dva desetljeća. Svoju prvu liniju za lice na bazi smilja osmišljavala sam godinama i tek kada sam uistinu bila zadovoljna, počeli smo proizvoditi liniju za lice na bazi smilja. Do danas nisam ništa promijenila u toj kremi, koristim je i dalje i ne mogu bez Bogate noćne kreme smilje.

Odgovaraju li proizvodi svakom tipu kože? Ima li nešto na što bismo trebali posebno pripaziti, kao što su alergije?

Prirodne kreme svojim sastavom moraju biti prilagođene određenim tipovima i stanjima kože. To me najviše intrigira, a to je zapravo i najveća mudrost u kozmetici. Napraviti proizvod koji će odgovarati određenom tipu kože, odrediti točan omjer aktivne tvari, podloge, hidratacije, izabrati ulja koja se dobro upijaju i ne zatvaraju pore, a ugodnog su mirisa. Prirodna kozmetika ne miriše uvijek privlačno. Neki mirisi prekrivaju druge pa se ponekad i izgube zbog formulacije ili ambalaže. Jednom kada pronađemo prirodnu kremu koja odgovara našem tipu kože nije potrebno mijenjati beauty rutinu. S promjenom godišnjih doba (zima, ljeto) možemo pojačati njegu dodatkom seruma ili ulja kao podloge. Prirodna kozmetika sadrži alergene koji su obično komponenta eteričnog ulja ili prirodnog mirisa, no uvijek su naznačeni u deklaraciji na kraju (INCI) sastava.

 Izvor: Story

Na tržištu je danas prisutno mnogo "home made" proizvođača koji se bave proizvodnjom prirodne kozmetike. Kako kupci mogu najjednostavnije odabrati koji proizvod kupiti, kome vjerovati? 

Pomalo sam zabrinuta kada je riječ o takvoj kozmetici upravo zbog tog omjera aktivnih tvari (pogotovo eteričnih ulja) i podloge. Ponajprije zbog mogućnosti kontaminacije takvih proizvoda, zbog nepoznavanja pH vrijednosti takvog proizvoda, kvalitete vode (ako se koristi), zbog preosjetljivosti ili alergena. Ako baš želite nešto napraviti prema vlastitom receptu, neka u proizvodu bude što manje tvari u sastavu i rok korištenja što kraći.

U razgovoru ste spomenuli i dm-ov brend alverde kao svoj favorit. Zašto vas je oduševio? 

Nakon svog matičnog brenda jako mi je drag brend alverde jer on također posjeduje certifikat Natrue koji je jedan od najprestižnijih u prirodnoj kozmetici. Koristim neke njihove proizvode, primjerice deo spray, zbog sastava koji mi se čini minimalistički. Kad je riječ o prirodnoj kozmetici, to se treba cijeniti. Znate ono - manje je više.    

I tako, na kraju intervjua doznala sam da je moj izbor Čarobnog piling gela za tijelo zapravo sjajan jer u spomenutom proizvodu nema SLS-a (Sodium Lauryl Sulfate) koji se inače nalazi u deterdžentima, pastama za zube i drugim kozmetičkim proizvodima, a vrlo je štetan za kosu i kožu. Važno je naglasiti da je prirodna kozmetika vrlo dobro regulirana kategorija proizvoda, a zahtjevi i jamstvo kvalitete određeni su certifikatima. Najpoznatiji certifikati u Europskoj uniji su Natrue, Ecocert, BDIH i Cosmebio, a oni su jamstvo kupcu da proizvod zadovoljava sve kriterije prirodne kozmetike, ne sadrži nedopuštene tvari, da nije testiran na životinjama i da ima kontroliran proizvodni proces te vrlo visoku razinu ekološke osviještenosti.

Tekst: Ma.D.
Fotografije: Unsplash

Magazin

Royals