Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OSVOJI put na Sejšele

Autor Ma.D.

Majka priroda bila je nevjerojatno velikodušna kada je riječ o Sejšelima, raju na zemlji gdje su otoci raštrkani Indijskim oceanom. Očaravajuće plaže okružene tirkiznim morem i palmama glavna su atrakcija. Malo mjesta na planetu može pružiti toliki luksuz na obali poput Sejšela. Mahé je najveći otok Sejšela, mjesto čudesnih odmarališta, restorana i plaža.

Sejšeli su otočna država u zapadnom Indijskom oceanu, sastoje se od 115 otoka, imaju bujnu tropsku vegetaciju i predivne plaže. Glavni otoci Sejšela nalaze se 1600 km istočno od Kenije i oko 1100 km sjeveroistočno od Madagaskara. Glavni grad Viktorija nalazi se na otoku Mahé.

Police Bay Mahe
Izvor: Media Hub

Riječ je o jednoj od najmanjih zemalja svijeta. Podijeljena je na dvije glavne otočne skupine: skupina Mahé s više od 40 središnjih, planinskih granitnih otoka te više od 70 vanjskih, ravnih, koraljnih otoka. Otoci grupe Mahé su stjenoviti i imaju usku obalnu liniju. Bujna tropska vegetacija obogaćena je visećim vrtovima s pogledom na srebrno bijele plaže i bistre lagune.

U unutrašnjosti te planinske otočne skupine nalazi se najviša točka na Sejšelima, Morne Seychellois (905 metara). Koraljni otoci, koji se uzdižu samo nekoliko metara iznad razine mora, ravni su, a samo je nekoliko povišenih koraljnih grebena. Prevladava tropska oceanska klima s malo temperaturnih odstupanja tijekom godine. Dnevne temperature penju se do 30, a noćne do 20 stupnjeva Celzijevih.

U priči u nastavku upoznat ćemo vas s veličanstvenim otočjem kojemu nitko ne može odoljeti, a kojega imate priliku posjetiti i vi ako odlučite sudjelovati u kreativnom natječaju Qatar Airwaysa- kompanije koja je ove godine peti put proglašena najboljom zrakoplovnom kompanijom u svijetu. Isplanirajte odmor iz snova uz najnoviju ponudu Qatar Airwaysa koju možete pogledati ovdje.

Biljni i životinjski svijet

Na Sejšelima je pronađeno više od 200 vrsta biljaka, a otprilike 80 vrsta jedinstveno je i može se samo ondje pronaći. Primjerice, neobične vrste borova (Pandanus), gardenije, palme i najpoznatija od njih coco de mer. Coco de mer rijetka je vrsta palme, a raste na samo dva otoka – Praslin i Curieuse. Plod je cijenjen u mnogim azijskim kulturama i vjeruje se da je afrodizijak, ali i da ima ljekovita te pomalo mistična svojstva. Sejšelska vlada pomno nadzire tu biljku pa je i trgovina regulirana radi sprečavanja prekomjerne sječe. Godine 1743. otkrivena su prva stabla coco de mer. Zanimljivo je da se plodovi razvijaju samo na ženskim stablima. Zbog izgleda - oblika ploda podsjeća na spolne organe – postoji vjerovanje da se između muškog i ženskog stabla događa ljubav u olujnim noćima.

Coco de mer
Izvor: Media Hub

Prema legendi, muška stabla prilaze ženskima koja su naizgled prilično sramežljiva. Legenda kaže: tko vidi kako se stabla pare, umrijet će ili oslijepiti. Zbog činjenica da oprašivanje coco de mer još nije potpuno objašnjeno vrlo je lako povjerovati u legendu.

General Charles George Gordon posjetio je Sejšele u viktorijansko doba 1881. godine, a on je vjerovao da je Vallée de Mai na otoku Praslinu izvorni rajski vrt, onaj opisan u Bibliji, te da je coco de mer zabranjeno voće stabla spoznaje dobra i zla.

Sejšeli imaju nevjerojatno raznolik i bogat morski život koji uključuje više od 900 vrsta ribe. Prepoznatljivi su i po velikim kornjačama. Endemske vrste su ptice, nekoliko vrsta domaćih žaba, puževi i crvi. Poznati su i po vučjim te kućnim zmijama, kao i tigrastim kameleonima. Uložen je golem napor u očuvanje biološke raznolikosti otoka pa je tamošnja vlada osnovala nekoliko prirodnih rezervata, uključujući otoke Aldabra i Nacionalni park Vallée de Mai (oba su mjesta na popisu UNESCO-ove svjetske baštine).

Endemske vrste su i ptice
Izvor: Media Hub

Otoci Aldabra i Nacionalni park Vallée de Mai na popisu su UNESCO-ove svjetske baštine.

Otok Aldabra, veliki atol (koraljni greben koji okružuje plitku lagunu), rezervat je u kojem žive deseci tisuća velikih kornjača, najstarijih bića na svijetu, a napori uloženi u očuvanje biljnog i životinjskog svijeta pomogli su da ih se zaštiti od izumiranja. Nacionalni park Vallée de Mai jedino je mjesto gdje možete vidjeti svih šest vrsta palmi (endemi), uključujući i coco de mer.

Na otoku Cousin nalazi se utočište kopnenih ptica (mnoge su od njih endemske vrste), uključujući „sunčevu pticu“ Sejšela, odnosno ždralove. Obližnji otok Cousine dio je privatnog odmarališta i prirodnog rezervata, a poznat je po divovskim morskim kornjačama i različitim vrstama kopnenih ptica.

Divovske kornjače
Izvor: Media Hub

Kreolski, engleski i francuski priznati su kao nacionalni jezici.

Etničke skupine, jezici i religija

Francuskim kolonistima koji su prvi došli na nenaseljene otoke, u pratnji svojih robova, pridružili su se u 19. stoljeću deportirani iz Francuske, stoga ne čudi što su se sklapali mješoviti brakovi. Kreolski, koji se naziva i seselwa, materinji je jezik većine stanovnika Sejšela. Prema ustavu, kreolski, engleski i francuski priznati su kao nacionalni jezici. Više od tri četvrtine stanovništva su rimokatolici, a zastupljeni su i anglikanci, hinduisti i muslimani.

Ekonomija

Sejšeli imaju raznovrsnu ekonomiju u razvoju koja jako ovisi o uslužnom sektoru, posebice o turizmu. Unatoč kontinuiranom trgovinskom deficitu, gospodarstvo bilježi stalan rast. Bruto domaći proizvod (BDP) raste brže od broja stanovnika. Bruto nacionalni dohodak (BND) po stanovniku znatno je veći od onog u većini obližnjih zemalja kontinentalne Afrike.

Poljoprivreda, šumarstvo i ribolov

Poljoprivreda predstavlja samo djelić BDP-a i zapošljava podjednako skroman udjel radne snage. Površine obradive zemlje su ograničene, tlo je uglavnom siromašno pa je zemlja ovisna o uvozu i namirnicama koje dolaze iz drugih zemalja. S druge strane, izvoze kopru (osušenu jezgru kokosa, plod kokosove palme), cimet, vaniliju, čaj, limetu i esencijalna ulja. Sejšeli imaju i vrlo razvijenu modernu ribarsku industriju koja opskrbljuje domaće, ali i inozemno tržište. Konzervirana tuna posebno je važan proizvod.

Tržnica
Izvor: Media Hub

Izvoz: kopra, cimet, vanilija, čaj, limeta i esencijalna ulja.

Proizvodnja, financije i trgovina

Rastući proizvodni sektor u zemlji - koji se proširio na gotovo šestinu BDP-a - sastoji se najvećim dijelom od tvornica za preradu hrane, a proizvodnja alkoholnih i bezalkoholnih pića posebno je važna. Proizvode i hranu za životinje, boju te drugu robu. Znatan trgovinski deficit Sejšela nadoknađuje se prihodima od turističke industrije. Iako je zemlja, mogli bismo reći, u relativnom blagostanju ipak prima pomoći. Pomažu joj Svjetska banka, Europska unija, Afrička razvojna banka i razne zemlje koje daju doprinose, a pomoć dobivena po stanovniku relativno je velika.

Usluge

Uslužni sektor čini gotovo četiri petine BDP-a i zapošljava najveći dio radne snage, gotovo tri četvrtine radnika. Nakon otvaranja međunarodne zračne luke na Mahéu 1971., turistička industrija naglo je porasla, a početkom 21. stoljeća osiguravala je gotovo četvrtinu BDP-a. Svake godine na Sejšele dolaze tisuće turista, a mnoge su privukla veličanstvena mjesta na otoku, poput onih za ronjenje, surfanje, jedrenje na dasci, ribolov, plivanje i sunčanje. Topli jugoistočni vjetrovi omogućuju idealne uvjete za plovidbu pa je u vodama oko Mahéa i drugih otoka mnogo brodica.

Grad Viktorija povezan je s odredištima koja uključuju Praslin i La Digue
Izvor: Media Hub

Prijevoz i telekomunikacije

Većina je prometnica na Sejšelima asfaltirana, a najviše ih ima na otocima Mahé i Praslin. Nema željeznice. Trajektne linije postoje između otoka – glavni grad Viktorija povezan je s odredištima koja uključuju Praslin i La Digue. Međunarodna zračna luka Sejšeli nalazi se u blizini glavnoga grada. Sejšeli su zračnim linijama povezani s većinom svjetskih gradova, a izravnim letovima s Londonom, Parizem, Frankfurtom, Rimom i Bangkokom.

Međunarodna zračna luka na Mahéu otvorena je 1971. godine.

Kultura

U kulturi se ogleda europski, afrički i azijski utjecaj. Najsnažniji europski utjecaj stiže iz Francuske. Francuzi su uveli rimokatoličanstvo, religiju većine otočana. Afrički utjecaj primjećuje se u lokalnoj glazbi i plesu. Azijski elementi vidljivi su u kuhinji, ali su posebno dominantni u poslovanju i trgovini. Zbog prevelikih troškova i raskošnih svadbenih prijema, koji su dio tradicije Sejšela, mnogi se parovi nikada ne vjenčaju i žive u izvanbračnoj zajednici. Društvo ne stigmatizira one koji se odluče na život u takvoj zajednici, što je osobito rašireno među skupinama s nižim primanjima. Vjenčanja su na Sejšelima rezervirana za turiste.

Vjenčanje turista
Izvor: Media Hub

Ples je jedan od najvažnijih načina zabave i ima važnu ulogu u društvenoj zajednici Sejšela. Sega i moutya dva su najpoznatija plesa, a odražavaju tradicionalne afričke običaje. Senzualni plesovi spajaju religiju i društvene odnose, dva elementa koji su u središtu života afričkog naroda.

Ples je važan dio kulture
Izvor: Media Hub

Složeni i upečatljivi plesni pokreti tradicionalno su se izvodili na mjesečini u ritmu afričkih bubnjeva. Ples se nekada redovito organizirao u seoskim dvoranama, a sada je popularan u modernim noćnim klubovima i na ulicama za vrijeme trajanja festivala.

Sport i rekreacija

Nacionalni stadion nalazi se u Viktoriji, a program se održava tijekom cijele godine. Popularni su sportovi muška i ženska odbojka te nogomet. Nacionalni olimpijski odbor Sejšela osnovan je 1979. i iste ga je godine priznao Međunarodni olimpijski odbor. Zemlja je službeni olimpijski debi imala na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine. Prvi olimpijac bio je Henri Dauban de Silhouette, a natjecao se za Veliku Britaniju u bacanju koplja na OI u Parizu 1924. godine.

Uvale su idealno mjesto za ronjenje
Izvor: Media Hub

Ronjenje

Svatko tko voli ronjenje obožavat će Sejšele. Bez obzira na vaše sposobnosti i iskustvo, ta će vam avantura otvoriti potpuno novu dimenziju užitka svih osjetila - ronjenje oko Mahéa, Praslina i La Diguea, kao i izvan drugih unutarnjih otoka, odvest će vas u očaravajući mir dubina oceana. Sjeverna obala Mahéa najraznolikija je, bogata grebenima, krije očaravajuće olupine brodova u dubinama i čaroban morski život.

Anse Lazio
Izvor: Media Hub

Anse Lazio

Na sjeverozapadnom kraju otoka Praslina mjesto Anse Lazio podsjeća na to zašto su Sejšeli postali jedno od najzanimljivijih odredišta u Indijskom oceanu. Plaža pruža osjećaja savršenstva s oživljenim stereotipom, odnosno zlatnim pijeskom, granitnim nakupinama, palmama i nevjerojatno lijepim morem s tisuću nijansi plave i zelene boje. Idealan je za dugo odmaranje na plaži, ronjenje ili uživanje u gastronomskim specijalitetima. Ukratko, Anse Lazio je mjesto koje nikada nećete htjeti napustiti.

Morne Seychellois

U potrazi za savršenom plažom turisti se vrlo rado zapute u nacionalni park koji je, slikovito rečeno, kruna otoka Mahé. Odlučite li se za šetnju gustom šumom i planinama, vrlo ćete brzo povjerovati da svijet i buka pripadaju drugom planetu. Naići ćete na rijetke vrste ptica, gmazove i biljke, a prekrasan pogled odmor je za oči i dušu.

Nacionalni park Morne Seychellois kruna je otoka Mahé.

Vallée de Mai

Ako ste spremni odvojiti se od plaže, Vallée de Mai potpuno je drukčiji raj. Riječ je o prirodnom rezervatu u bujnoj tropskoj šumi gdje spokojnu tišinu narušava samo pjev ptica, u kojem ćete uživati dok prolazite pješačkim stazama koje ugodno meandriraju zelenom oazom. Napunit ćete baterije i osjećati se potpuno rekuperirano.

Vallée de Mai
Izvor: Media Hub

Otok ptica

Ako ste obožavatelj ptica, vjerojatno već znate da su Sejšeli, odnosno Otok ptica, poznati po zajednici čađavih čigri, vilinskih čaplji i uobičajenih čvorova. Neće vam biti potreban dvogled jer se vašim pernatim prijateljima može lako pristupiti. Na otoku se nalaze i divovske kornjače. Budete li imali sreće, možda ćete vidjeti malene morske i zelene kornjače koje se gnijezde na plaži. Da biste uživali u jedinstvenoj prirodi, ne morate izdvojiti bogatstvo jer ovo je čudesno mjesto, odnosno Bird Island, jedno je od najpovoljnijih privatnih otoka u toj zemlji.

Otok Alphonse

Ako želite doživjeti autentičnu otočnu fantaziju, došli ste na pravo mjesto. Alphonse je koraljni otočić koji se nalazi oko 400 km južno od Mahéa. To je veliko privatno otočno odmaralište s razvijenim sportskim ribolovom, a sve se više popularizira i ronjenje. Na Alphonseu možete sudjelovati u najboljem morskom ribolovu na planetu, kao i u senzacionalnom ronjenju nakon samo 10 minuta vožnje brodom, i to dok je u blizini samo jedan brod - vaš. Kada to sve znamo, ne čudi što taj otok postoji sve popularniji.

Otok ptica, poznat je po zajednici čađavih čigri, vilinskih čaplji i uobičajenih čvorova.

Anse Cocos

Ako želite doživjeti tropski raj, ovo je mjesto za vas. Na istočnoj obali La Digue nalazi se mjesto Anse Cocos iz kojega nikada nećete poželjeti otići. Plaža je savršena - zasljepljujući bijeli pijesak, drveće graciozno obogaćuje pogled na plaže, prekrasna uvala i zapanjujuće plavo more ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Idealno mjesto za dugi odmor na plaži daleko od gužve.

Curieuse
Izvor: Media Hub

Otok Curieuse 

Morat ćete krenuti brodom iz Praslina ili La Diguea kako biste stigli do ovoga granitnog otoka udaljenog oko 1,5 km od sjeverne obale Praslina. Curieuse je poznat po divovskim kornjačama Aldabra kojima lako možete prići (i fotografirati se s njima). To je i prekrasno mjesto za ručak. Nakon izleta, okupajte se u staklenim vodama Baie Laraie, koje su izvrsne za plivanje, ili se pak uputite do Anse Joséa, druge idilične plaže uokvirene masivnim granitnim balvanima, podjednako dobrima za sunčanje i kupanje.

Divovske kornjače
Izvor: Media Hub

Denis

Dobrodošli u raj. Možda je riječ o verbalnom klišeju, ali koraljni otok Denis približava se ispunjenju te tvrdnje kao nigdje drugdje na planetu. Ovo je mjesto na kojem toplo tropsko more miluje bijeli pijesak plaža dok se laguna na pučini sjaji čarobnim nijansama plave boje. Boraveći u luksuznoj kućici imat ćete priliku kombinirati romantiku i samoću kako biste doživjeli savršenu idilu raskošnog luksuza (bez televizora, bez mobilnih telefona). Jedino društvo na otoku bit će vam divovske kornjače i prekrasne, rijetke vrste ptica.

Anse Volbert

Iako manje poznata od ostalih praslinskih plaža, zvijezda među plažama Anse Volbert nudi obilje blagodati: lak pristup, mirno tirkizno more i bijeli pijesak. Ova prekrasna plaža duga je 4 km. Mjesto je gdje se možete bezbrižno sunčati jer gotovo nikada nije napučeno. Za one željne aktivnog odmora u ponudi je mnogo vodenih sportova, uključujući vožnju kajacima i veslanje.

Silhouette
Izvor: Media Hub

Silhouette

Velik, prodoran, moćan i karizmatičan - riječi su koje uistinu opisuju Silhouettu, treći najveći otok u arhipelagu koji dramatično izvire iz kobaltno-plavog oceana samo 20 kilometara sjeverno od Mahéa. Njegova najviša točka, Mt Dauban, doseže 780 metara. Sa strmim šumovitim planinskim vrhovima koji se izdižu iz oceana, iznad lijepih plaža i uvala s palmama, Silhouette je zaista veličanstveno utočište. Cijeli je otok zaštićen kao nacionalni park s ograničenim smještajem. Posjetitelje ovdje vrlo brzo obuzme čarolija ovoga jedinstvenog otoka.

Izvor: Media Hub

Viktorija - kreolska prijestolnica Sejšela

U luci i na padinama granitnih planina smjestila se Viktorija, glavni grad i prijestolnica Sejšela. Mjesto koje će vam zasigurno dugo ostati u sjećanju. Prava je nagrada provesti vrijeme u gradu od 25 tisuća stanovnika koji svjedoči o bogatoj povijesti i prihvaćanju kreolske kulture. Kreolska kultura u punom je sjaju u vrijeme festivala Kreol, a da biste je doživjeli, najbolje je posjetiti Viktoriju potkraj listopada, kada se u gradu priređuje najveća proslava u zemlji. Lokalna kuhinja, umjetnost, glazba, kazalište i ples u punom su sjaju, a tisuće stanovnika Sejšela dolaze s Mahé i s okolnih otoka. Sejšeli tada postaju mozaik afričke, arapske, britanske, francuske i indijske baštine, mjesto druženja i veselja. Vrhunac zabave je povorka kada deseci članova klubova i zajednica iz cijele države nastupaju i paradiraju glavnim ulicama. Radost i energija svih sudionika jednostavno je zarazna.

Kultna tržnica Sir Selwyn Selwyn-Clarke

Uz zapanjujuću ponudu morskih plodova, očaravaju i mirisi koji se šire s tog mjesta. Natkrivena tržnica sagrađena je 1840., a temeljito je preuređena 1999. godine. Živopisno je to okruženje na kojemu možete pronaći hobotnice i druge morske poslastice. U ponudi je i mnogo svježeg voća i povrća, kao i egzotične začine i bilje. U galeriji nasuprot ugostiteljskih objekata nalazi se nekoliko trgovina odjećom, suvenirima, umjetničkim djelima i svime potrebnim za uživanje na plaži, poput prepoznatljivih parea (sarongs). Ako možete, dolazak na ovo mjesto planirajte u ranim jutarnjim satima kada je najbogatija ponuda ribe i morskih plodova ili, pak, subotom kada cijeli prostor živi poput malenoga grada.

Tržnica
Izvor: Media Hub

Natkrivena tržnica sagrađena je 1840., a temeljito je preuređena 1999. godine.

Okus prošlosti Marie-Antoinette

Izbor jela, ali i uređenje restorana Marie-Antoinette govore o prošlosti glavnoga grada. Veličanstveni dvorac sagrađen od drveta i željeza iz kolonijalnih vremena jedan je od rijetkih na tom području koji je sačuvao izvornu arhitekturu pa je 2011. godine proglašen nacionalnim spomenikom. Za popularnost ovoga mjesta zaslužna su jela koja se tu poslužuju svaki dan. Na tradicionalnom jelovniku nalaze se razni specijaliteti te najbolje od najboljeg iz kreolske kuhinje. Ubrzo nakon što se udobno smjestite vaš će stol, ali i tanjur, biti pun jela od patlidžana, pilećeg curryja, morskih plodova, ribe na žaru, odrezaka od tune... Dođite gladni!

Vjerska raznolikost

Sejšeli se često navode kao model vjerskog sklada. Elegantna katedrala Bezgrešnog začeća izdiže se iznad sjeverne strane središta grada, a nedjeljom su njezine klupe pune vjernika. Anglikanska crkva možda je manje povijesna, ali modernom arhitekturom ponosno se uzdižu u središtu grada. U blizini se nalazi i hram Sri Navasakthi Vinayagar, a njegov gopuram (ulazni toranj) najživopisnije je obilježje glavnoga grada. U južnom dijelu grada nalazi se džamija šeika Mohameda bin Khalifa.

Cvijet Frangipani
Izvor: Media Hub

Nacionalni povijesni muzej

Potkraj 2018. otvorena je prava atrakcija u glavnom gradu Sejšela - preuređeni Nacionalni povijesni muzej koji se nalazi u jednoj od najimpresivnijih povijesnih građevina u gradu. Sagradio ga je Banque Orientale 1885. godine i postao je sejšelska riznica te Vrhovni sud. Gornji kat preuređen je u izložbeni prostor i tu su predstavljeni svim aspekti kreolske kulture, od glazbe i arhitekture do ribolova i odjeće. U donjem katu posjetitelji mogu upoznati 300 godina dugu povijest otoka.

Istraživanje divlje strane Viktorije

Navečer je lako vidjeti divlje životinje – goleme šišmiše u laganom letu. Za još snažniji doživljaj, pođite u kratku šetnju južno od središta grada i uđite u botaničke vrtove. Uživat ćete u pjevu ptica i vidjeti jedinstvenu floru i faunu. Primjerice, glavnu uličicu krase čuvene coco de mer palme, a tu je i dio prašume (dom šišmišima) te divovske kornjače.

Za više informacija posjetite seychelles.travel

Izvor: Seychelles travel

Pravila kreativnog natječaja preuzmite na linku

Advertisement

loader