Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Stručnjaci savjetuju: Ne krećite na zimovanje s ljetnim gumama

Sigurnost prije svega

Izvor: Profimedia

Sa spuštanjem temperatura blizu i ispod ništice, vozači svoje limene ljubimce pripremaju za nove izazove. Koliko je zimska vožnja zahtjevnija od one tijekom toplijih vremenskih razdoblja, objasnili su nam stručnjaci iz Auto salona Kramar s naglaskom na najbitnije stavke pripreme vozila. U svakom trenutku pratite vremensku prognozu, stanje na cestama te uz pojačani oprez prilagodite brzinu trenutnim uvjetima kako bi izbjegli nezgode.

Ne podcjenjujte vremensku prognozu

"Vrijeme promjenjivo", najbolje opisuje situaciju na cestama od studenog pa sve do travnja. Ceste postaju ozbiljno skliske zbog kiše, snijega i vjetra, a kombinacija brzine, loših guma i neiskustva lako može biti pogubna.

Izvor: Profimedia

Zimske gume nisu šala

Svakako jedan od najvažnijih dijelova vozila, obavezna je zimska oprema propisana zakonom od sredine studenog do sredine travnja. Začuđujuće, podosta vlasnika vozila umanjuje važnost zimskih guma te hrabro koristi ljetne tijekom cijele godine što je čest uzrok prometnih nezgoda. Kako iz Hrvatskog autokluba napominju, ljetne gume po snijegu nemaju nikakve šanse, štoviše, na temperaturi ispod +7C gube na elastičnosti i svojstvima prianjanja na podlogu. Za sami odabir zimskih guma, treba uzeti u obzir prijeđene kilometre, godinu proizvodnje, podlogu na kojoj vozite i razne faktore s kojima će vam u auto salonu rado pomoći.

*Pojačan oprez i kombinirano kočenje

Oprez je obavezan u svim trenucima vožnje, a u zimskim je uvjetima od iznimne važnosti zbog rizičnijeg stanja na cestama. Korištenje mobitela za vrijeme vožnje prema posljednjem izvješću MUP-a je u porastu čak 9.6% zbog čega stručnjaci neprestano apeliraju na vozače da ne koriste mobitel tijekom vožnje. Nježno s papučicama, savjetuju, uz neizostavno izbjegavanje naglih pokreta volanom. Kombinirano kočenje motorom i kočnicom, idealna je kombinacija usporavanja i zaustavljanja.

Cestovan promet uistinu zna biti opasan i nesiguran, zbog čega je jako važno poslušati spomenute savjete. Kako biste sigurno stigli do željenog cilja, mislite na sebe, druge sudionike u prometu, pa i svoje vozilo. Uz se navedeno, kao i uvijek, poštujte propise, jer samo tako osiguravate bezbrižnu vožnju, pa čak i u teškim zimskim uvjetima. Uz savjesnu vožnju, bitna je priprema vozila.

Priprema vozila za zimu uključuje i provjeru antifriza, brisača i lampica, a iz Autosalona Kramar posebno se zalažu za sigurnost u prometu i prevenciju nezgoda te za svako kupljeno vozilo u Auto salonu Kramar, u Zagrebu i Splitu, poklanjaju obavezno auto i kasko osiguranje.

loader