Slavni britanski chef Heston Blumenthal voli dizati prašinu, kako receptima tako i postupcima. Tako je nedavno gledatelje jedne britanske televizije ražestio predstavivši im recept za vulkanski kruh inspiriran pričom o Pompejima, odnosno erupcijom vulkana Vezuv. I dok se sastojci za njegov kruh još i mogu lako nabaviti, oni za eksplozivni maslac, za koji se koristi i tekući dušik, nisu lako dostupni. Prošli se tjedan također našao u središtu novog skandala u kojem se doznalo da zaposlenicima svog restorana Dinner by Heston u Melbourneu duguje milijune dolara, pa zbog toga neće više biti član žirija australskog ‘MasterChefa’.
Starter - 1. dan:
15 g matičnog kvasa
100 g mlake vode
125 g integralnog pšeničnog brašna
Tijesto - 2. dan:
209 g startera
290 g integralnog pšeničnog brašna
213 g integralnog pirovog brašna
421 g vode 1
5 g soli 3
0 g Grano Arso (brašno od tostirane, ‘spaljene’ pšenice)
5 g praha od ugljena biljnog podrijetla
5 g sjemenki podlanka (Camelina sativa)
Topping -
55 g krupno mljevene pšenice
5 g brašna Grano Arso
3 g ugljena u prahu
Za starter izmiješajte sve sastojke u zdjeli i ostavite u hladnjaku 24 sata. Starter izmiješajte s integralnim pšeničnim, pirovim i ‘spaljenim’ brašnom te pustite pokriveno sat vremena da se odvije autoliza. Dodajte sol, prah ugljena i sjemenke podlanka. Tijesto lagano umijesite kako bi se svi sastojci dobro proželi. Blago ga nauljite, poklopite i pustite da se diže sat vremena. Ponovno ga premijesite te pustite da se diže sat i 15 minuta. Razdijelite ga na četiri dijela, oblikujte u željeni oblik i stavite na lim za pečenje. Pustite da otkriveno stoji desetak minuta pa na kruhu izrezbarite željene uzorke. Pokrijte i pustite da se diže 45 minuta. Pecite na 250 °C oko 25 minuta. Poslužite s Hestonovim vulkanskim maslacem.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.