Zbog turbulentnih vremena u kojima trenutno živimo, većina građana Hrvatske iz kuće izlazi samo kako bi kupila najosnovnije namirnice za život. Jedna od njih je svakako kruh, a toga je itekako svjesna zagrebačka poduzetnica, bivša manekenka i autorica najprodavanije kuharice u regiji 'Mama zna', Suzy Josipović Redžepagić. Ona je izolaciju iskoristila kako bi vlastitoj obitelji, ali i pratiteljima na Instagramu odala, kako kaže, savršeno jednostavan recept za famozni kruh koji se ne mijesi. 

Sastojci:

  • 50 dag bračna (glatkog bijelog, ali može i bilo kojeg drugog)
  • 1 i pol' žličica soli
  • 1/3 žličice suhog kvasca
  • 375 ml vode

Postupak: 

  • Prosijajte brašno u zdjelu
  • Dodajte sol i suhi kvasac
  • Dodajte vodu i rukom ili žlicom pomiješajte sve sastojke da se povežu. Smjesa će biti ljepljiva i mekana, ali baš takva treba biti
  • Smjesu prekrijte krpom i pustite da odstoji barem 12 sati
  • Nakon stajanja, smjesa će se dignuti, tako i treba biti. Pobrašnite radnu površinu i izlijte tijesto na istu
  • Pobrašnite i tijesto te rukama raširite tijesto, a rubove preklapajte kao da slažete kuvertu i tako nekoliko puta
  • Tijesto pokrijte krpom i pustite da se diže još neko vrijeme
  • Upalite pećnicu na 250 C
  • Stavite posudu s poklopcem (pekač) u pećnicu na nekoliko minuta da se dobro zagrije
  • U zagrijanu posudu položite kruh (bez ikakve masnoće), nožem urežite po vrhu trake ili kockice, poklopite posudu i stavite u zagrijanu pećnicu da se peče 30 minuta
  • Nakon 30 minuta otklopite posudu, smanjite pećnicu na 200 C i pecite sljedećih 20 minuta otklopljeno
  • Izvadite kruh iz pekača i stavite ga na rešetku. Pokrijte ga krpom i pustite sat vremena da se ohladi. Korica će biti hrskava, a sredina će biti mekana. Savršen kruh!

Dobar tek!