Ljetni dani sa sobom su donijeli i ljetnu hranu, a jedna od njih svakako su i srdele, koje se najčešće jedu - pržene. Međutim, ovu brzu i ukusnu deliciju možete napraviti poput pravog chefa, a trebat će vam samo pola sata! U nastavku zato donosimo recept za srdele u sauru domaćeg chefa Hrvoja Zirojevića, koji je cijeli postupak opisao i u videu.
Sastojci za dvije osobe:
• 400 g svježih srdela
• 150 g crvenog luka
• 10 g češnjaka
• 10 g kosanog peršina
• 20 g sušenih grožđica
• 10 g pinjola
• 1 grančica ružmarina
• 1 list lovora
• 0,5 dcl kvasine
• 1 dcl maslinovog ulja
• 0,5 dcl bijelog vina
• 5 g soli
• 2 g papra
• 10 g šećera
• 10 g želatine u listićima
• 1 limun
• 30 g crnih maslima – za pepeo
Priprema:
Na maslinovom ulju u tavi prodinstati crveni luk narezan na listiće. Kada se luk zažuti dodati kosani češnjak, peršin, grančicu ružmarina, list lovora i šećer kako bi pojačali karamelizaciju i unjeli okuse začinskog bilja. Podliti sve sa kvasinom, vinom i kratko prokuhati, dodati pečene pinjole i grožđice te kasnije dodati vode (do 1 dcl vode) i kuhati deset minuta. Izvaditi začinsko bilje nakon obrade, razdvojiti dinstani luk, pinjole i grožđice u zasebne posudice, a od procijeđenog umaka napraviti žele smjesu koju kada se stegne rezati na kockice. Srdele očistiti, skinuti glave, osušiti u krpi te posoliti, popapriti, podliti s maslinovim uljem i promiješati. Srdele obraditi u konvekcijskoj pećnici na 90°C 10-tak minuta. Limun kuhati u zaslađenoj vodi 15-20 minuta, samljeti u kremu, protisnuti kroz sito i ohladiti u hladnjaku.
Serviranje:
Na tanjur stavljamo pepeo od crnih masline koji će dati jednu slanu i zemljastu notu, na njega stavljamo srdele, a praznine punimo (dekoriramo) s kockicama želea, dinstanim lukom, pinjolima, grožđicama( svime što se razdvojilo u posudice), aioli kremom, kremom od ljubičastog luka i kremom od limuna. Za kraj jelo dekorirati s segmentima jestivog bilja i završiti s par kapi maslinovog ulja.