Kao i druge mahunarke, leća sadrži puno bjelančevina i nutritivno je vrijedna namirnica. Ona je sjajna namirnica za one koji su tek prešli na vegetarijansku prehranu i traže alternativu jednostavnom ručku, piše Sensa. Mahunarke su dostupne tijekom cijele godine, a zasite nas poput obroka s mesom.
Mungo grah, leća i slanutak lakše se probavljaju od bijelog, crvenog i drugih vrsta graha. Leća je bogata vitaminima B1 i B9, od minerala sadrži vrlo puno željeza, magnezija, fosfora, molibdena, mangana, cinka i kalija.
Najbolje je kombinirati mahunarke s povrćem i svježim biljem. Ako imate vremena, namočite leću prije kuhanja jer sadrži relativno veliku količinu fitinske kiseline, što smanjuje apsorpciju minerala iz leće. Namakanjem će se ona neutralizirati.
Sastojci:
• 500 g oguljene svježe cikle
• 5 žlica maslinova ulja
• 2 lista lovora
• 1 žličica sušenog timijana ili drugog bilja
• sol i papar
• 200 - 250 g leće (zelene ili smeđe)
• 2 češnja češnjaka
• 1 svežanj svježeg peršina
• 2 žlice nasjeckane svježe metvice
• 1 žlica balzamičnog octa
• 2 žlice svježe iscijeđenog soka limuna
• 1 žlica meda, agavina ili javorova sirupa
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Ogulite i narežite ciklu na kriške. U manju posudu za pečenje stavite kriške cikle i prelijte po njima dvije žlice maslinova ulja i tri žlice vode, dodajte lovorov list, sol, papar i timijan. Pokrijte folijom i pecite u pećnici dok ne omekšaju (45 - 60 minuta).
Za to vrijeme, leću skuhajte u posudi s vodom, cijelim češnjima češnjaka, lovorovim listom i maslinovim uljem. Kad zakuha, posolite i kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta (ovisno o vrsti leće).
Pomiješajte sastojke za preljev: balzamični ocat, dvije žlice maslinova ulja, med i sok limuna. Leću ocijedite, dodajte kriške cikle, svježe začinsko bilje i preljev za salatu te poslužite. Ova se salata može jesti i topla i hladna.