Tijekom vrućih ljetnih dana mnogi od nas ni ne pomišljaju na 'teške' kombinacije mesnih jela zbog čega se na jelovniku često nađu laganije namirnice. Osim voćnih salata, dobre alternative su i povrće pripremljeno na različite načine. Jedna od ukusnih alternativa bez mesa je i umak s gljivama popularnog britanskog kuhara Jamieja Olivera koju je najukusnije servirati uz kuhanu rižu.
Za jelo će vam biti potrebno:
- 400 g miješanih gljiva
- 1 crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 4 manja luka srebrenca
- 2 kisela krastavca
- 4 grančice svježeg peršina
- maslinovo ulje
- 1 žlica kapara
- 50 ml bilo kojeg viskija
- dimljena paprika
- 80 g polumasnog crème fraîchea
- čajna žličica brašna
- sol
- papar
Prije nego što počnete kuhati, dobro operite i očistite gljive. Narežite sve veće komade gljiva na pola, a manje komade ostavite cijele. Potom crveni luk, luk srebrenac i češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte. Također, grubo nasjeckajte komadiće kiselih krastavaca i na sitno stabljike peršina.
Na jaku vatru stavite veliku tavicu za prženje i nasipajte malo maslinovog ulja da se dobro ugrije. Ubacite gljive i crveni luk, promiješajte da se sjedini pa pržite pet minuta uz stalno miješanje. To će ojačati okus koji će poprimiti miris orašastih plodova.
U posebnoj posudici u jednu žlicu maslinovog ulja umutite nadodani češnjak, kiseli luk (kapare), kisele krastavce, peršin i dio luka srebrenca.
Nakon tri minute ulijte viski u tavu te dodajte u tavu jednu četvrtinu čajne žličice paprike i peršin.
U drugu posudicu dodajte žličicu brašna i ostalu polovicu peršina i otopite sastojke u malo kipuće vode do sočne konzistencije i začinite morskom soli i crnim paprom. Dodajte tekuću smjesu u tavicu i pirjajte još par minuta.
Nakon što ste sve sastojke izmiješali u tavici i popržili nekoliko minuta servirajte na tanjur uz kuhanu rižu, te dodatno posipajte s malo paprike.