Koliko ste dobri prema svojoj jetri? Moderan stil života koji je obilježen zagađenjima, stresom, pušenjem, unosom lijekova, aditiva i nekvalitetnom prehranom odražava se na jetri. Da bi funkcionirala što učinkovitije, jer njezina uloga u organizmu je esencijalna, počastite se redovito ovom aromatičnom zelenom juhom za detoks jetre, piše Sensa.hr.

Ova je juha jedan od najboljih darova koji možete pokloniti svojoj jetri kako biste joj pomogli u njezinoj ključnoj ulozi čišćenja i filtriranja krvi. Namirnice koje sadržavaju sumpor, kao što su luk i češnjak, zadržat će na visini vašu razinu glutationa i snagu antioksidansa. Kupusnjače su sjajne za sve vaše detoksifikacijske putove, a posebno za estrogen.

Uživajte u ovoj juhi za doručak ili pak užinu ili u bilo koje doba dana. Možete napraviti veliku količinu i zamrznuti je u malim kutijama kako bi vam bila pri ruci tijekom detoksifikacijskog programa kad god ogladnite.

Sastojci:

Za 4 ‒ 6 obroka

  • 1 jušna žlica ekstradjevičanskog maslinova ili kokosova ulja
  • 1 mali luk, nasjeckan
  • 1 čajna žličica naribana đumbira
  • 2 češnja češnjaka, zgnječena
  • 1 stabljika celera, narezana
  • 3 šalice narezane brokule, cvijeta i stabljika
  • ½ korijena koromača, narezanog
  • 1 čajna žličica soli
  • 3 šalice vode
  • ⅛ čajne žličice mljevena papra

Priprema:

Zagrijte ulje u loncu srednje veličine na srednjoj do jakoj vatri.

Dodajte luk i đumbir pa pirjajte dok luk ne postane staklast. Dodajte češnjak, celer, brokulu, koromač i obilan prstohvat soli i nastavite pirjati još 2 minute. Dodajte vodu, ostatak soli i papar.

Neka zavrije, a potom poklopite lonac, smanjite vatru i neka krčka 20 minuta.

Stavite juhu u mikser i miksajte dok ne bude glatka i kremasta. Dodajte soli prema ukusu.

Izvor: Recept je preuzet iz knjige 'Plan za oporavak imunosti' dr. Susan Blum (Školska knjiga)