Rižoto je jedan od najpopularnijih obroka diljem svijeta, koji se priprema u bezbroj varijanti i s brojnim različitim namirnicama. Mi vam u nastavku donosimo 'klasik', recept za ukusni i sočni rižoto s gljivama i parmezanom legendarnog chefa Gordona Ramsaya, kojem će rijetko tko moći odoljeti.
Sastojci:
šest šalica pilećeg ili povrtnog temeljca
tri čajne žlice maslinovog ulja
kilogram šampinjona, tanko narezanih
2 crvena luka
jedna i pol šalica arborio riže
pola šalice suhog bijelog vina
sol, papar
tri čajne žlice sitno narezanog vlasca
4 čajne žlice maslaca
parmezana po želji
Priprema po koracima:
1. U posudi na laganoj vatri grijte temeljac.
2. U međuvrmeenu, u drugoj posudi zagrijte dvije žličice maslinovog ulja na srednjoj vatri. Zatim dodajte gljice i pirjajte dok ne omekšaju, oko tri minute. Gljjive i njihovu tekućinu stavite sa strane.
3. Na tavi dodajte jednu žličicu maslinovog ulja, dodajte luk i dinstajte jednu minutu. Zatim dodajte rižu. Kada riža poprimi zlatnu boju, dodajte vino i miješajte dok se vino ne upije.
4. Smjesi dodajte pola šalice temeljca i miješajte dok se ne upije. Zatim dodajte po pola šalice temeljca sve dok riža ne postane al dente, otprilike 20 minuta.
5. Maknite s vatre te u rižu dodajte gljivu i njihovu tekućinu, maslac, vlasac, parmezan. Začinite po želji.