Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kraj braka ili novi početak?

Zapitajte se

 Izvor: Profimedia

Svaki bračni odnos priča je za sebe, ali postoje neke univerzalne situacije koje signaliziraju na probleme i nesklad. Je li odnosu došao kraj ili mu je potrebno pružiti drugu šansu obrazlaže psihoterapeutkinja, supruga i majka Karmen Kmetović Prkačin, piše Sensa.hr.

Znakovi da je odnosu došao kraj

Svaki bračni odnos priča je za sebe i ne vrijede ista pravila za svih, no kada se pojave bračne frustracije mnogi se pitaju kako znati je li braku došao kraj ili je istom potrebno pružiti drugu šansu.

Neke od sljedećih alarmantnih situacija mogu vam pomoći da na vrijeme potražite pomoć ili pak da zauvijek završite odnos koji vas ne čini sretnim i ispunjenim.

1. Imate osjećaj da ste sami u braku
Ako imate osjećaj da ste sami u braku, vjerojatno živite s partnerom koji vodi računa samo o vlastitim potrebama. Recimo, vaš partner pretjerano puno radi i nema vremena za vas. Ako ste mu to rekli, a on i dalje ne vodi računa o vašim potrebama niti pronalazi način da se uskladi s vašim željama, dugoročno takva odnos neće moći opstati.

Ispunjen bračni odnos iziskuje oba partnera. Bračna harmonija ne može se postići ako samo jedan bračni partner vodi računa o sebi, dok potrebe drugoga zanemaruje. Nemoguće je postići skladnost braka ako jedan partner pati a drugi je sretan. Brak iziskuje obostrano ulaganje. Trebate se uvijek priupitati na koji način se možete približiti jedno drugome i kako se uskladiti kada postoje oprečni interesi.

2. "Ja se nemam što mijenjati"

Ako vi ili vaš partner ne želite preuzeti odgovornost za vaš zajednički odnos već prebacujete krivnju jedan na drugoga ne želeći se mijenjati tada će vaš odnos sigurno brzo biti gotov. Kada se pojave bračne trzavice neki vjeruju da nije problem u njima već u partneru. Ne žele mijenjati svoje ponašanje već očekuju da se partner mijenja. Time ne preuzimaju odgovornost za odnos a i vjeruju da nije do njih već do partnera. Jer kada bi partner bio bolji i kada bi se on promijenio tada ne bi postojali međusobni problemi.

Za brak je potrebno dvoje. Ako na njega gledamo kao na vrt, onda nam je jasno da je potrebno voditi stalnu brigu. Biti mu posvećen. Dati mu pažnju i ljubav. Jer, ako jedan odustane, počet će rasti korov. Nemoguće je imati sretne i zadovoljavajuće odnose, ako samo jedan partner ulaže svoj trud i daje ljubav.

3. Prljavo rublje i okrivljavanje

Ako se partner i vi neprestano okrivljujete, vadite prljavo rublje iz prošlosti, tražite jedno drugome greške i fokusirate se na ono što nije dobro, najvjerojatnije ćete svjedočiti razlazu. Sva ponašanja koja izazivaju bol ( optuživanje, okrivljavanje, žaljenje, prigovaranje..) udaljuju partnere jedno od drugoga. Neka vaša zajednička prošlost bude banka pozitivnih i lijepih iskustava i umjesto prljavog rublja pronađite situacije koje su vas činile sretnima.

4. Ne vidite ništa pozitivno u partneru

Ako ne možete pronaći niti jednu dobru kvalitetu ili osobinu vašeg partnera, iako ih on posjeduje ali ih vi ne vidite, tada ste sigurno spremni za razlaz. Osobe kojima je odnos dugoročno narušen i gdje su partneri ogrezli u mržnju, teško mogu pronaći pozitivnost u drugome. Takvi odnosi nanose ogromnu bol a jedino što partneri posljedično žele jest da ona prestane. Nažalost ponekad je jedino rješenje razvod.

Može li se vratiti na staro?

Većina kada zapadne u bračnu krizu želi se vratiti na staro. Međutim na staro se ne možete vratiti jer više niste one osobe koje ste bili na početku. Vrijeme je učinilo svoje. Međutim, ako zaista želite dati vašem braku šansu tada se možete priupitati: “Možemo li stvoriti zajedničko novo“.

Možete li unaprijediti vašu vezu da se od nje osjećate dobro zajedno. Ljudi uglavnom znaju da ne žele osjećati bol. Kada nam je jasno što želimo osjećati u našoj vezi to nam može biti temelj na kojemu ćemo kreirati naš budući odnos.

Što ako i nakon pomirenja i dalje ne ide?

Možda vam život ukazuje da to što želite jednostavno ne možete imati s osobom s kojom ste u braku. Jer za brak je potrebno dvoje. Oboje trebate željeti biti u braku. Iako ne postoje izričiti znakovi da je brak gotov, osjećaj da je došao kraj mora doći isključivo iznutra, posebno kada ste sigurni da ste isprobali sve što ste mogli.

Više o autorici i njezinom programu 'Tajna sretnog braka' potražite ovdje.

Magazin

Royals