Hrvati nemaju (ili, bolje rečeno, nisu imali) naviku doručkovati izvan kuće, no kad je Dragana Dilparić na kvartovskom platou između šest nebodera, na zagrebačkim Ravnicama, otvorila šarmantnu kavanu Darling & Shegrts te na bakinoj vitrini ponudila doručak kao švedski stol, u samo nekoliko tjedana pokazalo se da smo itekako “gladni” takvog lifestyla. Ubrzo je ovo mjesto na kraju grada postalo omiljeno okupljalište obitelji, ali i svih ostalih koji jutra žele provesti u pravoj kućnoj atmosferi, uživajući u finim i pristupačnim zalogajima. Cijeli grad priča o Draganinim palačinkama; prije uvođenja novih epidemioloških mjera, u ovom bi se lokalu tjedno ispeklo i po 1200 jaja, a njezine su buhtle i pohani kruh, svojim mirisima i okusima, goste svakodnevno vraćali u djetinjstvo.

Dragana Dilparić bivša je brend-menadžerica u francuskoj korporaciji luksuzne kozmetike. Kad je početkom prošle godine odlučila da je dosta i da se više ne vidi u poslu u kojem je provela 25 godina, ni sama nije očekivala tako brz uspjeh u privatnim vodama. Nakon srednje škole, Dragana je htjela studirati engleski i postati profesorica, ali na nagovor majke upisala se na Pravni fakultet. Tijekom studija je radila kao promotorica u jednoj parfumeriji, gdje se kasnije i zaposlila, napredovala i ostala sljedećih 25 godina. A onda je došlo do zasićenja. Godinama je promišljala kako napraviti preokret, a, kako sama kaže, zapravo nije znala raditi ništa drugo. U jednom je trenutku odlučila svoju najveću strast – kuhanje – pretvoriti u novu karijeru. Prekvalificirala se za slastičarku jer “nije mogla zamisliti da bude na istom poslu do mirovine”, ali je ubrzo shvatila da ljudi jako vole i slane zalogaje pa je prvotna ideja o otvaranju slastičarnice dobila malo širi koncept. Njezinu strast prema kuhanju prepoznao je i Mastercard, koji na svojoj globalnoj platformi priceless.com pruža podršku malim poduzetnicima koji su svoje ideje i poslove razvili na temelju strasti i sada ih, baš poput Dragane, nesebično žele podijeliti s drugima. S obzirom na to da je pandemija promijenila naš lifestyle, ideja je platforme priceless.com dovesti iskustva i nove vještine u domove svih nas pa su s Draganom snimili videotutorijal, zahvaljujući kojem baš svatko može otići na gastro-putovanje središnjom Hrvatskom i uživati u specijalitetu toga kraja – štruklima.

“Za prvoklasne štrukle, najvažnije je tijesto. Moja je baka znala 'lupati' tijesto i po sto puta kako bi 'izbila' gluten. Zamislite situaciju koja vas je izbacila iz takta, uzmite tijesto u ruke i lupajte. To je najkorisniji savjet! Petnaest minuta energičnog lupanja osigurat će da se tijesto dobro izradi. Poanta je u tome da ga se može lako razvlačiti i da pritom bude tanko, dok je nadjev sporedna stvar. Nadjev može biti kakav god želite, samo je nebo granica. Jednom sam čak napravila štrukle s heljdom“, kaže Dragana.

Nekad brend-menadžerica, a sada vodi kavanu i radi najbolje štrukle
Sven Delač 

Posjet središnjoj Hrvatskoj bez kušanja štrukli, autohtonog jela, jednostavno je nezamisliv. Putovanja, dakako, uvijek vežemo i za okuse toga kraja, a ovaj istinski comfort food, u svim svojim varijantama (kuhane, pečene, slatke, slane, u juhi...), ima dugu povijest koja traje proteklih nekoliko stoljeća. Putem ovog videotutorijala Dragana „ulazi“ u vašu kuhinju te vas, korak po korak, uči kako pripremiti štrukle. Dovoljno je samo registrirati se svojom Mastercard® karticom na priceless.com i potpuno besplatno preuzeti ovo digitalno iskustvo.

Nekad brend-menadžerica, a sada vodi kavanu i radi najbolje štrukle
Sven Delač 

*Sadržaj donosimo u suradnji s Mastercardom.

Advertisement