S dolaskom proljeća sve više vremena provodimo u prirodi, a za okrepu je najpraktičnije ponijeti ukusan sendvič. No on nikako ne bi trebao biti dosadan, stoga ova dva recepta shvatite kao inspiraciju i pustite mašti na volju.
Otvoreni sendvič od jaja
Recept by Drew Barrymore
za 2 osobe
• 2 jaja
• 8 velikih listova bosiljka
• 1 zrela rajčica, razrezana na debele kriške
• crni papar, svježe mljeven
• 1 pakiranje krem sira (običnog, s dodatkom češnjaka i sl.)
• 2 velike kriške kruha s domaćim kvascem
• Nauljite i dobro zagrijte tavu. Kad postane jako vruća, na njoj ispecite dva jaja na oko. Pazite da žumanjak ostane tekući! Kruh tostirajte pa na njega namažite sir, složite listiće bosiljka, rajčicu i na vrh stavite jaja. Dodajte svježe mljeveni papar ovisno o ukusu. Sendvič možete obogatiti i prženom slaninom ili šunkom, rikolom, timijanom...
Riblji sendviči
Recept by Jamie Oliver
za 4 osobe
• 4 integralna peciva
• 4 velika ili 8 malih fileta bijele ribe
• prstohvat praha kajenske papričice
• 25 g svježe ribanog parmezana
• 1 stručak kresa
• 1 limun
• 1 krumpir srednje veličine
• 500 g smrznutoga graška
• ½ struka svježe metvice
• 6 srednjih kiselih krastavaca
• 1 žlica ukiseljenih kapara
• 1 mala glavica rimske salate
• 250 g jogurta
• ¼ stručka peršina
• 1 limun
• Peciva ugrijte u mikrovalnoj ili klasičnoj pećnici. Krumpir izrežite na kriške debele 0,5 cm i skuhajte ga. Filete ribe dobro posolite, popaprite i pospite kajenskom papričicom, a zaim i s malo brašna. Ribu pržite u tavi na malo ulja dok ne dobije zlaćanu boju. Prije nego što okrenete ribu, na nju naribajte parmezan. Grašak dodajte krumpiru i u to dodajte sjeckanu metvicu. Kisele krastavce, kapare i nekoliko listova salate te jogurt ubacite u blender. Natrgajte peršin, iscijedite sok jednog limuna te prema ukusu dodatno posolite. Ocijedite krumpir i grašak te od toga napravite pire. Dodatno začinite po potrebi. Peciva nadjenite ribom, pireom od graška, tartar umakom i kresom te poslužite s kriškama limuna.