Bile one divlje ili uzgojene, šparoge su sjajna namirnica koju najviše volimo jesti u proljeće, kada im je sezona. izvrsne su za proljetnu detoksikaciju organizma, a ujedno i toliko ukusne da im rijetko tko može odoljeti.
Piletina sa šparogama u umaku od limuna i kiselog vrhnja
Recept by Mary Berry
za 4 osobe
• 50 g maslaca
• 2 žlice ulja
• 6 manjih filea pilećih prsa - mogu biti narezani na manje komade
• 6 glavica luka kozjaka razrezanih po dužini
• 30 g oštrog brašna
• 400 ml pilećeg temeljca
• 1 i ½ žlica natrganih listića limunskog timijana
• 12 šparoga
• 1 veliki limun
• 200 ml punomasnog kiselog vrhnja
• 2 žlice nasjeckanih listića peršina
• sol i svježe mljeveni crni papar
• Pećnicu zagrijte na 180 °C. Na tavi zagrijte pola količine maslaca i pola količine ulja. Posolite i popaprite pileća prsa te ih popržite s obje strane po dvije minute. Izvadite iz tave. U tavu dodajte ostatak maslaca i ulja i popržite luk kozjak 5 do 10 minuta. Brašno miješajte sa 8 žlica temeljca, sve dok ne postane glatko. Dodajte u tavu i pustite da zavrije, potom dolijte ostatak temeljca. Dodajte limunski timijan i vratite piletinu u tavu. Poklopite i stavite u pećnicu na 20 minuta. Prije posluživanja šparoge blanširajte dvije, tri minute. U tavu s piletinom i umakom dodajte peršin, limunov sok i kiselo vrhnje. Izvadite piletinu, složite na tanjur i dodajte šparoge. Prelijte umakom.
Šparoge iz tave
Recept by Gordon Ramsay
za 4 osobe
• 450 g bijelih šparoga
• 450 g zelenih šparoga
• ½ žličice mljevenog crnog papra
• ½ žličice soli
• 1 žlica maslinova ulja
• 2 žlice maslaca
• 1 šalica povrtnog temeljca
• Bijelim i zelenim šparogama odrežite drvenaste dijelove. Šparoge začinjene solju i paprom popržite na vreloj tavi, na maslinovu ulju. Sotirajte dok šparoge ne počnu dobivati crne tragove, oko 90 sekundi. Okrenite ih na drugu stranu i dodajte maslac. Pustite da se prže 90 sekundi. Dodajte povrtni temeljac kako biste deglazirali tavu. Maknite s vatre i pokrijte folijom da se šparoge kuhaju na pari još 2 do 5 minuta.
Tart od šparoga
Recept by Martha Stewart
za 6 osoba
• zamrznuto lisnato tijesto
• 1 žlica oštrog brašna
• krupna sol
• 500 g šparoga, narezanih
• 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
• 4 velika jaja
• 1 šalica slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
• ½ šalice naribanog sira grojera
• ½ šalice svježeg kozjeg sira natrganog na komadiće
• Razvaljajte lisnato tijesto i stavite ga u posudu za pečenje. Zamrznite ga u kalupu na pola sata prije pečenja. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Na tijesto stavite papir za pečenje i utege za pečenje pa pecite naslijepo 20-ak minuta. Šparoge kratko blanširajte u slanoj vodi, oko 2 minute. Nakon toga ubacite ih u ledenu vodu da zadrže jarkozelenu boju. Stabljike stavite u blender s jajima, vrhnjem, brašnom i solju te blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Izlijte u dopola pečeno tijestu, pospite grojerom i vrhovima šparoga. Pecite 40-ak minuta. Neka se ohladi 15 minuta prije posluživanja.