Zanima li vas koje je omiljeno ljetno jelo poznate šefice Esplanadine kuhinje? Samo za Story.hr otkrila je savršeno osvježenje za vruće dane koje uz malo truda i njene upute možete i vi pripremiti. 'Juha podrijetlom iz šarmantne Andaluzije za mene je savršena! Najpoznatija španjolska juha servira se isključivo hladna, za pripremu nije potrebno kuhanje te se možda baš iz tog razloga najviše konzumira upravo ljeti. Ovo lagano jelo puno je okusa i idealno za piknik ili plažu, a nakon samo nekoliko gutljaja preplaviti će vas osjećaj svježine', rekla nam je Ana Grgić Tomić

BEZ KUHANJA Isprobajte omiljeno ljetno jelo chefice Ane Grgić Tomić
Esplanade Zagreb 

Zrele sočne sezonske rajčice naprosto privlače svojim intenzivnim mirisom i bojom, a u kombinaciji sa svježom paprikom i krastavcima idealan su spoj prepun vitamina i minerala. Nikako nemojte zaboraviti ubaciti sok od naranče i krastavce kako biste dodatno intenzivirali okus svježine. Ako želite maksimalno pojačati okuse koristite jako zrele rajčice, dodajte aromatičan kim kao začin i kockicu leda za dodatno osvježenje. Ovo lagano jelo puno okusa možete poslužiti kao juhu ili u obliku napitka na nekom ljetnom druženju. ¡Buen provecho!

BEZ KUHANJA Isprobajte omiljeno ljetno jelo chefice Ane Grgić Tomić
Esplanade Zagreb 

Hladna gazpacho juha

(za 6 osoba) 

Sastojci:

• 800 g rajčice
• 2 velike crvene paprike
• 1 manji krastavac
• 100 g luka
• svježi bosiljak
• 1 cijeđena svježa naranča
• komorač
• 4 češnja češnjaka
• 100 ml djevičanskog maslinovog ulja
• 2-4 žlice vinskog octa
• sol
• začinsko bilje po izboru
• tabasco
• stabljika celera
• 800 ml vode

Priprema:
Očišćene rajčice, paprike i komorač narežite na manje komade, začinite sa začinskim biljem, soli i paprom. Stavite u pećnicu na 180 stupnjeva na 15 minuta. Pečeno povrće ostavite nekoliko sati na hladnom mjestu. 

Ohlađeno povrće stavite u veliku posudu te mu dodajte sok od naranče, krastavce, luk, 1-2 kapi tabasca, stabljiku celera, vinski ocat i sve lagano miješajte štapnim mikserom polagano dodajući maslinovo ulje kako bi juha bila što kremastija. 

Smjesu je potrebno procijediti, a juhu ostaviti da se dobro ohladi. Juhu možete poslužiti iz prepečeni kruh, maslinovo ulje, bosiljak i svježe rajčice.

BEZ KUHANJA Isprobajte omiljeno ljetno jelo chefice Ane Grgić Tomić
Esplanade Zagreb