Marin Nekić dobro je poznato ime na koktel sceni i svatko tko je s njime ikad radio i razgovarao potvrdit će kako je ovaj 42-godišnjak iznimno zanimljiv i pristupačan čovjek te veliki profesionalac. Čim smo ušli u njegov podrumski prostor u Medulićevoj ulici u Zagrebu - Barology studio - gdje već nekoliko godina s prijateljem i partnerom Sašom Lovrenščakom vodi edukacije za barmene, oduševio nas je količinom povijesnih činjenica o kulturi ispijanja pića, začinima, likerima… i svemu onome što mu je desetljećima fascinacija. Naime, Marin je imao tek 16 godina kad se zaljubio u čudesan svijet pića, a nakon što je 'ispekao zanat' u brojnim barovima i učio od najboljih, danas sa sigurnošću kaže: 'Nikad nisam razmišljao da bih trebao raditi nešto drugo!'. I to smatra svojim najvećim profesionalnim uspjehom.

Marin Nekić i Somersby zimski kokteli
Robert Gašpert 

'Kad sam počinjao, bila su to neka druga vremena; mi smo odrastali drugačije od današnjih klinaca te smo puno prije prihvaćali radne izazove. Osim toga, danas živimo na craft sceni, gdje se sve vraća i gdje se gotovo svako zanimanje tretira kao umjetnost, što nije bio slučaj kad sam ja počinjao. Trebalo mi je 20 godina da dođem do stupnja da ljudi to prepoznaju kao umjetnost, a danas se rad mladih ljudi koji nešto znaju i ulažu trud puno brže zamjećuje i valorizira, što je super', kaže Marin, prisjećajući se koliko je nekada energije i volje trebalo uložiti da bi 'testirao' novi proizvod.

'Čitao bih o nekom likeru, a onda bih danima - telefonski i ne znam na koje sve načine – istraživao gdje ga je moguće kupiti. Najčešće opcije bile su Trst ili Austrija, pa bih, sjećam se, sjeo u autobus, vozio se pola dana do negdje, tražio po gradu trgovine s pićem i onda opet busom doma. Voziš se natrag i razmišljaš što ćeš napraviti s time. Danas nešto naručiš i u roku od tri dana stigne ti s drugog kraja svijeta. Osim toga, iskustva kolega dijele se na svim platformama, pa možete praktički napredovati svaki dan', kaže Marin, koji - osim edukacija - radi i consulting za brojne hotele, barove i kampove, a nedavno je s bratom Josipom pokrenuo i food trucks biznis - brend Nekic Trucks.

'Brat cijeli život skuplja old timere i nitko nije razumio što će mu to, no kako su mi roditelji u ugostiteljskom biznisu, a trebali smo promjenu u poslu, razmišljali smo da bi bilo dobro tu kramu pretvoriti u objekte s kojima možemo raditi. To smo i napravili, pa tako danas uspješno organiziramo različite evente za privatne osobe i tvrtke na lokacijama koje požele. Idemo bilo gdje, pa ako treba i na vrh Velebita; poanta je samo da do tamo postoji cesta', kaže Marin, napominjući kako je u svakom poslu najvažnije znanje. Tako i on puno ulaže u osobnu edukaciju, pa je izvjesno vrijeme proveo u Istambulu, gdje je 'doktorirao' sve o začinima; usavršio je tehniku pripreme hrane u smokeru, zna puno o mesu, povrću, ali i, primjerice, o prehrambenim problemima s kojima ljudi žive.

'Poanta je da možete posluživati hranu koju mi zovemo avionska, tj. samo obaviti posao, ili raditi tako da ljudi budu sretni te, kad odu s događanja, prijateljima prepričavaju dojmove i šire dobru vibru', kaže Marin, koji na takvim događanjima nudi i ono u čemu je najbolji – svoje koktele. Uoči blagdana koji nam stižu, Marina smo zamolili da za nas kreira nekoliko zimskih koktelaZa jedan, Somersby Apple, 'servirali' smo mu gotov recept da ga testira, dok su druga dva njegova autorska djela, u kojima su glavnu ulogu imala dva Somersby okusa – Kruška i Borovnica.

Pear me up

Marin Nekić i Somersby zimski kokteli
Robert Gašpert 

Marin Nekić i Somersby zimski kokteli
Robert Gašpert 

Marin Nekić i Somersby zimski kokteli
Robert Gašpert 

Sastojci: 3 cl gina, 2 cl Winter Spice sirupa, 15 cl Somersby Kruška
Čaša za duga pića
Dekoracija: dehidrirana krukša i menta

Čašu za duga pića zagrijte toplom vodom. Izlijte toplu vodu iz čaše, a potom ulijevajte sastojke navedenim redom. Lagano miješajte žlicom.

Somersby
Rober Gašpert 

Blueberry walk

Somersby
Robert Gašpert 

Sastojci: 3cl škotskog whiskya, 2 cl ginger sirupa, 15 cl Somersby Borovnica
Čaša za duga pića
Dekoracija: svježi đumbir i 1 zvjezdasti anis

Čašu za duga pića zagrijte toplom vodom. Izlijte toplu vodu iz čaše, a potom ulijevajte sastojke navedenim redom. Lagano miješajte žlicom.

Somersby
Robert Gašpert 

Somersby
Robert Gašpert 

Somerby Apple

Marin Nekić i Somersby zimski koktel
Robert Gašpert 
Marin Nekić i Somersby zimski koktel
Robert Gašpert 

Sastojci: 3 cl ruma, 1 žličica cvjetnog meda, pola žličice cimeta, 15 cl Somersby Jabuka
Čaša za duga pića
Dekoracije: svježi komadići jabuke

Čašu za duga pića zagrijte toplom vodom. Izlijte toplu vodu iz čaše, a potom ulijte rum te dodajte med i cimet. Sve dobro promiješajte da se med otopi. Nakon toga ulijte Somersby Jabuku, pa opet sve dobro promiješajte.

Marin Nekić i Somersby zimski koktel
Rober Gašpert 

Na pitanje koji je koktel njegov osobni favorit, Marin diplomatski odgovara kako to – baš kao i kad je hrana u pitanju – varira ovisno o raspoloženju i godišnjem dobu. Ljeti će mu više odgovarati neki osvježavajući sastojak, poput mente ili Somersby Lubenice, dok je zima rezervirana za jabuku, krušku, cimet, zvjezdasti anis… Marinov kalendar do kraja godine je popunjen, jer sezona božićnih domjenaka, unatoč pandemiji, počinje. Ljudi su željni druženja, zabave i, dakako, uživanja u zimskim koktelima, koji su neizostavni blagdanski 'dekor'. Kad ih pripremite sa strašću, kako to Marin čini već desetljećima, te s pravim sastojcima, savršeno demonstriraju ono najvažnije – da je tajna životne sreće u posvećenosti. Malim zadovoljstvima u danu, sitnicama koje nas vesele, ljudima, životu!

*Sadržaj nastao u suradnji s brendom Somersby.