Blagdanski stol uvijek je prepun delicija, a slatki zalogaji nekako su kruna svakog svečanog ručka i okupljanja obitelji za stolom. No treba i pripremiti sve te poslastice, što može izazvati popriličan kaos ako ne odlučimo pojednostaviti život. 'Back to basic' – neka bude moto ovogodišnjih blagdana. I, uistinu, previše kompliciranja u svemu što radimo, pa i u pripremama za blagdane, najčešće izazove suprotan efekt od onog što bismo htjeli. Da, kolači su sastavni dio blagdanskog stola, ali više od tri vrste doista je pretjerivanje, a nije potrebno ni danima ne izlaziti iz kuhinje, jer postoje recepti i sastojci zahvaljujući kojima će kolači biti gotovi u trenu.

Dukat prvi na hrvatsko tržište donosi gotove kreme s vrhnjem u tri jedinstvena okusa: Panna cotta, Tiramisu i umak od vanilije. Desertne kreme kojima je Dukat osvježio svoju dobro poznatu liniju Brzo & Fino tako postaju idealan saveznik svim ljubiteljima slastica koji ili nemaju vremena za dugotrajnu pripremu kremi ili se nerijetko susreću s brojnim izazovima prilikom pripreme.
Zahvaljujući kremastoj teksturi i bogatom okusu slatkog vrhnja, Brzo & Fino kreme pretvaraju se u popularne slastice u tri jednostavna i brza koraka.

Panna cotta je talijanski desert porijeklom iz Piedmonta. U prijevodu znači kuhana krema, a prema klasičnom receptu radi se od vrhnja, želatine, šećera i vanilije. No kako biste preskočili dugačku proceduru pripreme, tu je Brzo & Fino Panna cotta koju je samo potrebno ugrijati i preliti u kalup željenog oblika. I poslužiti s omiljenim preljevom. Kako je panna cota slatka, preporučuje se neka to bude neki kiselkasti umak, primjerice od malina.

Brzo & Fino Tiramisu, pak, bit će dovoljno smiksati i složiti na piškote namočene u kavu, dok u Brzo & Fino umaku od vanilije možete uživati još brže – dovoljno ga je direktno iz hladnjaka ili kao topli preljev preliti preko štrudli, knedli, voćnih salata ili, u ovo doba godine vrlo popularnih germknedli.

Germknedle su, ustvari, buhtle od dizanog tijesta, kuhane na pari, punjene džemom i poslužene prelivene umakom od vanilije. Posljednjih godina postale su pravi hit na većini adventskih kućica, pa i njihova cijena nerijetko je vrtoglava. No germknedle, doista, nije problem napraviti i kod kuće.

Brze germknedle

germknedle
Shutterstock 

Trebat će vam oko 500 g glatkog brašna, 1,5 vrećica suhog kvasca, 1 vanilin šećer, 2 žlice šećera, 1 žličica soli, 250 ml mlijeka, 60 g maslaca i 1 jaje + 1 žumanjak. U posudi pomiješajte sve suhe sastojke, dodajte jaje + žumanjak, otopljeni maslac i, malo po malo, mlijeko te mijesite dok ne dobijete glatko dizano tijesto. Tijesto razvucite na debljinu od oko pola centimetra, podijelite ga u kvadratne oblike promjera od 6 do 8 centimetara, ovisno kolike germknedle želite, na sredinu stavite džem i 'zatvorite' knedlu. Ostavite knedle neka odstoje do pola sata, a zatim ih skuhajte na pari. I tu je priprema praktički gotova, jer završni 'touch' i najfiniji sastojak, krema od vanilije, već je gotova. Brzo & Fino umak od vanilije samo izvadite iz hladnjaka i prelijte preko knedli, a volite li više toplu varijantu, samo ga lagano zagrijte na vatri.

Tiramisu rolada

tiramisu rolada
Shutterstock 

Tiramisu je desert kojeg mnogi obožavaju, jer je savršeno mekan i kremast. No, osim u klasičnom receptu s piškotama i kavom, tiramisu kremu da se lijepo iskoristiti i u brojnim drugim slasticama. Mi smo pronašli našeg favorita blagdana - recept za izvrsnu tiramisu roladu.
Napravite biskvit od 3 jaja, 50 ml mlijeka, 130 g brašna, 120 g šećera i 1 praška za pecivo. Odvojite bjelanjke od žumanjaka; žumanjke dobro razradite sa šećerom te, žlicu po žlicu, dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, mlijeko i na kraju snijeg od bjelanjaka. Kad se sastojci sjedine, pecite 15-ak minuta na 200 stupnjeva. Kad je biskvit gotov, neka malo odstoji, potom ga pokapajte crnom kavom, premažite Brzo & Fino Tiramisu kremom (dovoljno ju je samo izliti iz pakiranja u posudu i smiksati) te zarolajte. Dio kreme ostavite kako biste roladu njome premazali s vanjske strane. Ukrasite kakaom ili mrvicama čokolade.

Za one koji su, ipak, vjerni dobrim, starim klasicima, a vole brze kolače, priprema deserta s kavom i piškotama, zahvaljujući novom proizvodu iz Dukat asortimana, Brzo & fino Tiramisu, nikad nije bilo jednostavnija.

 *Sadržaj nastao u suradnji s Dukatom.