Hrana je veliki i važan dio naše svakodnevice zbog čega često, ali istovremeno nerijetko podsvjesno, svoj dan planiramo oko obroka u danu. Ipak, usprkos činjenici da svakodnevno razmišljamo o hrani i planiramo obroke, mnogi od nas još uvijek ne uspijevaju pronaći onaj savršeni balans na tanjuru.

Najčešći izgovor je nedostatak vremena za pripremu obroka, a najčešći odabir umjesto izbalansiranog obroka je hrana koja možda nije najbolja za nas, ali koja će nas trenutno zasititi i zadovoljiti želju za nečim slanim ili slatkim. I dok će ljubitelji slanog posegnuti za fast foodom, slatkoljupci će skočiti ravno na desert.

Jeste li vi više slani ili slatki tip? Ako ćete uvijek odabrati slano prije slatkog, onda ste baš poput nutricionistice Ivane Barišić.

Ivana Barišić nutricionistica
Robert Gašpert 

Dan na tanjuru nutricionistice i ljubiteljice slanog

Ivana Barišić je diplomirana nutricionistica koja zna koliko je hrana koju jedemo bitna za naše zdravlje i kvalitetu našeg života. Istovremeno, Ivana je svjesna koliko je važno ne samo jesti uravnoteženo, već i uživati u hrani koju jedemo. Uravnoteženim, ali i jednostavnim, brzim i jako finim receptima posvetila je i svoju kuharicu Nutrition is self-care. Sve to razlozi su zbog kojih smo odlučili zaviriti u Ivanin tanjur.

Kako izgleda jedan tipičan dan na tanjuru poznate nutricionistice?

Ivana svako jutro započinje Super Elixir napitkom koji joj daje energiju i boost imunitetu, a nakon njega slijedi jednostavan doručak – povrtno-voćni smoothie u koji će najčešće ubaciti baby špinat, ananas, limun i naranču. Prije ručka, Ivana voli grickati bademe ili lješnjake, a uvijek se pobrine da joj je čaša vode nadohvat ruke.

Njezin tipičan ručak je jednostavan i brz, ali i nutritivno bogat i ukusan zbog čega ćete njezinu formulu poželjeti isprobati i sami. Tunu, losos ili piletinu Ivana voli kombinirati s različitim povrćem i rižinom tjesteninom. S obzirom da je njezin svakodnevni tempo jako brz, njezin omiljeni popodnevni međuobrokon the go je jabuka ili druga voćka.

Za večeru, Ivana se vraća slanom. Gril povrće s lososom ili heljdini krekeri s bezmasnom šunkom neki su od njezinih omiljenih obroka za pripremu kojih je dovoljno tek nekoliko minuta, a koji će zadovoljiti njezinu želju za slanim.

zdrava prehrana
Robert Gašpert 

Mali trikovi za velike promjene na tanjuru

Ivanin tipičan dnevni meni možda vam zvuči nedostižno, no tek nekoliko malih trikova dovoljno je da promijenite svoje navike. Birajte namirnice koje volite, uvijek dodajte povrće u miks i sve začinite BIO Vegetom punom okusa i bio sastojaka. Uz minimalno uloženog vremena i truda, svaki vaš obrok postat će i bolji i ukusniji.

Za zdrave promjene u prehrani nikad nije prekasno, a osim što će imati efekt na naše zdravlje i kvalitetu života, zdrave promjene u prehrani imat će efekt i na mlađe generacije. Na našem druženju, Ivana je posebno istaknula važnost učenja o zdravoj prehrani od malih nogu, a najbolji način na koji to možemo učiniti je pokazati im svojim primjerom.

Jednako kao što je bitno da sami prepoznamo važnost pozitivnih promjena u prehrani za sebe i za mlađe generacije koje slijede naš primjer, važno je da istu potrebu za promjenom prepoznaju i oni koji se nalaze iza hrane koju biramo i jedemo svakodnevno.

Bio Vegeta
Robert Gašpert 

Upravo je to učinila Podravkakoja je zahvaljujući reformulaciji svojih proizvoda u razdoblju od 2014. do 2021. postigla nevjerojatne rezultate – u njihovim popularnim i svima omiljenim proizvodima poput juha, Fant mješavina za jela, Čokolina i drugih ukupno koriste 252 tone soli manje i 1165 tone šećera manje. Osim manje soli i manje šećera, Podravka je fokusom na zdravu i uravnoteženu te održivu prehranu svoju ponudu i tanjure svih nas učinila nutritivno kvalitetnijima.

Odakle krenuti? Uz 7 jednostavnih i zdravih navika koje možete otkriti u nastavku i usvojiti već danas, a uskoro vam donosimo i Ivanin recept koji će oduševiti sve, a osobito obožavatelje slanog!

Podravka infografika
Story 

*Sadržaj nastao u suradnji s Podravkom.