Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IMPRESIVNO: Vodimo vas u najmoderniji studentski dom u Hrvatskoj! Evo zašto su ovi mladi ljudi najsretniji studenti!

Ovo je jedini grad gdje studenti mogu biti sto posto sigurni da će dobiti smještaj u studentskom domu! I to kakvom!

 Sveučilište u Dubrovniku Izvor: Robert Gašpert

'Ovdje smo imali najljepši Advent u gradu, s kućicama i vrhunskim nastupima glazbenika, a i brojne druge aktivnosti odvijaju se baš ovdje, na pravoj studentskoj špici“, kaže nam grupica mladih dok stojimo ispred impresivnog zdanja zgrade studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku. Kada je potkraj 2020. otvoren ovaj, bez sumnje, najljepši studentski dom u Hrvatskoj, riješen je ogroman problem smještaja studenata u ovom gradu u kojem turistička sezona traje gotovo cijelu godinu.

 studentski dom u Dubrovniku Izvor: Robert Gašpert

Sveučilište u Dubrovniku ima 17 preddiplomskih i 15 diplomskih studija – svi redom atraktivni, tehnološki napredni, s puno praktične nastave te u potpunosti prilagođeni potrebama tržišta rada. Sve do izgradnje doma bilo je izazovno privući studente iz drugih krajeva Hrvatske ili iz inozemstva, jer jednostavno nije bilo smještaja ili je on bio jako skup. Danas, ne samo da su postali poželjno Sveučilište za mlade iz cijele Dalmacije, Zagreba, Međimurja, Slavonije…, nego su zahvaljujući programu Erasmus+ privukli i do sada rekordan broj stranih studenata iz Poljske, Španjolske, Gruzije, Vijetnama, SAD-a…

I, uistinu, dok prolazimo hodnicima studentskog doma, mahom čujemo strani jezik.
"Od 400-tinjak studenata, koliko ih je trenutačno u domu, nekih 45% su stranci“, kaže Antun Bošković, referent za studentski smještaj.

 Antun Bošković, referent za studentski smještaj
Antun Bošković, referent za studentski smještaj
Izvor: Robert Gašpert

Studenti ovdje, kaže nam, imaju cijeli niz sadržaja, a zgrada je koncipirana tako da je na jednom mjestu menza; recepcija koja im je 24 sata na raspolaganju; student servis, gdje se mogu prijavljivati za posao; podzemna garaža; praonica rublja; studentski klub, moderna teretana u kojoj dio priprema za velika natjecanja odrađuju i vaterpolisti Juga...

 teretana u studentskom domu u Dubrovniku Izvor: Robert Gašpert  studentski dom u Dubrovniku Izvor: Robert Gaašpert

Kompleks se sastoji od X, Y i Z tornja, svaki toranj ima 4 kata, a na svakom su i čajne kuhinje i učionice, dovoljno prostora za druženje, učenje i pripremu jednostavnijih obroka. Doduše, s obzirom da je cijena jela u studentskom restoranu manja od jednog eura te da su uvijek na meniju dva vrhunski pripremljena mesna i jedno vegetarijansko jelo, potrebe za kuhanjem studenti, doista, nemaju.

 studentska soba u studentskom domu u Dubrovniku Izvor: Robert Gašpert

No o svemu se ovdje na jugu Hrvatske misli kako bi mladi maksimalno uživali, pa tako – primjerice – Studentski zbor na svojim društvenim mrežama redovito objavljuje popis restorana u gradu gdje studenti mogu jesti po znatno nižim cijenama. Također, besplatno mogu u kino i kazališta, a gotovo besplatno voze se i javnim gradskim prijevozom. I moderno opremljena teretana u studentskom domu im je na raspolaganju 'for free', odnosno ulazi u cijenu smještaja od 113 eura mjesečno.

 Lucija Mandac, studentica na Sveučilištu u Dubrovniku Izvor: Robert Gašpert

"Isplativija sam roditeljima ovdje u Dubrovniku nego da sam doma“, kaže u šali Lucija Mandac, studentica Medija i kulture društva na Odjelu za komunikologiju Sveučilištu u Dubrovniku, koja redovito koristi i besplatnu teretanu. U Dubrovnik je došla iz Sinja. Vukli su je, kaže, more, sunce i predivan ugođaj samog grada, ali prije svega i zanimljivo koncipiran studij, koji uključuje puno praktične nastave.

"Uvjeti života u domu stvarno su super, ima različitih događanja za studente u gradu i u samom studentskom domu, a ovdje sam upoznale i brojne prijatelje iz stranih zemalja“, kaže Sinjanka Lucija, koju smo 'uhvatili' dok je s dečkima iz Azerbejdžana i Kirgistana, studentima na Odjelu ekonomije, igrala društvenu igru na suncu.

 studentski dom Sveučilišta u Dubrovniku Izvor: Robert Gašpert

Inače, Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku nudi studije koji obrazuju za dinamično tržište rada iz područja ekonomije, marketinga, turizma, IT menadžmenta i financija. Tu je i prvi sveučilišni diplomski double degree studij iz područja ekonomije na engleskom jeziku! To znači - upisati diplomski studij na Sveučilištu u Dubrovniku, jedan semestar provesti na Sveučilištu u Palermu i završetkom studija steći diplome obje institucije.
U predivnom dvorištu doma, okruženom zelenilom, piju kavu, druže se, chillaju…, a još su puni dojmova s organiziranog gledanja nogometnih utakmica tijekom prvenstva u Kataru ili s Adventa.

 studentski dom Sveučilišta u Dubrovniku Izvor: Robert Gašpert

"Ugostili smo brojne glazbenike, osigurali super gastro ponudu na našim kućicama i postigli da Advent ovdje na Vojnoviću postane centralno mjesto zabave u cijelom gradu“, kaže ravnatelj studentskog doma Marko Potrebica, koji za idući Advent, između ostalih glazbenika, studentima namjerava dovesti jedne međunarodne zvijezde, ali želi da to još ostane tajna. S 503 kreveta u 254 sobe te pet soba za osobe s posebnim potrebama, ovaj studentski dom u potpunosti zadovoljava potrebe dubrovačkih studenata. Drugim riječima, tko dođe studirati u Dubrovnik, ne mora brinuti o smještaju.

A u Dubrovniku se, suprotno uobičajenom mišljenju, ne obrazuju samo budući pomorci i radnici u turizmu. Iako su ovo vrlo tražena zanimanja, pa studenti praktički imaju osiguran posao i prije nego što diplomiraju, na Sveučilištu u Dubrovniku, uz već spomenute studije, budući brucoši mogu upisati i ekologiju, elektrotehniku i računarstvo, komunikologiju, sestrinstvo i poslovnu ekonomiju, ali i studij Povijest Jadrana i Mediterana te umjetničke smjerove u sklopu studija konzervacije-restauracije. Na jednom od njih studira i Lucija Franjić, koja je u Dubrovnik došla iz Korčule, a koja je također smještena u studentskom domu.

 Lucija Franjić, studentica Sveučilišta u Dubrovniku
Lucija Franjić, studentica Sveučilišta u Dubrovniku
Izvor: Robert Gašpert

"Htjela sam studirati u Dubrovniku, jer je ovo grad bogate kulture, no tek kad sam došla na prijemni i vidjela sve što mi se ovdje pruža, oduševila sam se i za mene nije bilo nikakvih dvojbi“, kaže Lucija napominjući kako se stalno nešto događa i studenti se super druže, no njoj je, ipak, kao pravoj umjetničkoj duši, najljepše što u gradu kulture u svim sadržajima uživa besplatno.

Studentski dom u Dubrovniku svojim izgledom, sadržajem i dostupnosti pozicionira Dubrovnik među vodeće hrvatske, ali i međunarodne sveučilišne gradove. Nalazi se u samom centru grada i u blizini sve tri zgrade Sveučilišta u Dubrovniku. I studenti koji dođu ovdje na razmjenu, kaže nam Ante Bošković, potvrđuju kako ovakve uvjete smještaja nemaju baš nigdje u Europi, pa mnogi od njih nastoje produljiti svoj boravak i više od jednog semestra, koliko su prvotno planirali. A da je to i službeno tako, potvrđuju i nagrade struke. Naime, Kompleks studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku dobitnik je nagrade struke Hrvatske udruge arhitekata za 2020, kao i državne nagrade Vladimir Nazor za arhitekturu i urbanizam.

 studentski dom Sveučilišta u Dubrovniku Izvor: Robert Gašpert

*Sadržaj nastao u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku.

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image