Sastojci: banane 2 kom. lisnato tijesto 1 paket punilo od banane 0,20 kg šećer 0,10 kg Rum 0,03 l čokolada za kuhanje 0,10 kg jaje 1 kom. bijelo vino 0,05 l
Priprema: Lisnato tijesto razvaljamo na debljinu od 3 do 5 mm i oblikujemo krugove. Na svaki drugi krug položimo žlicu punila od banane, rubove premažemo tučenim jajetom, a drugim krugom pokrijemo. Zatim vilicom stisnemo rubove da se zalijepe, na sredini napravimo rupicu i stavimo na pleh. Odozgo premažemo tučenim jajetom i stavimo u prethodno zagrijanu pećnicu. U tavicu stavimo šećer i pustimo da porumeni. Kad postane zlatnožute boje, dodamo bijelo vino i pustimo da prokuha. Zatim dodamo banane rezane na kolutiće. Prokuhamo. Prokuhane banane stavimo na tanjur kao podlogu, a nja njih poslažemo pečene kolačiće. Ukrasimo čokoladom koju smo prethodno prokuhali s malo vode i šećera.
Savjet: Na isti način možemo pripremiti i primjerice šumsko bobičasto voće.
recept Branka OgnjenovićaFoto: ThinkStock