Glavno jelo u ovoj brzoj dijeti je juha od povrća. Kako je ovo doba godine kad ima doista puno povrća, preporučuje se odabrati ono koje svakome najbolje odgovara po okusu. No klasična povrtna juha za mršavljenje uključuje rajčicu, peršin, celer, mrkvu, papriku i bijeli luk, a onda još po želji možete dodati brokulu, tikvice, kupus... Povrće se kuha u slanoj vodi i kad je gotovo, svi se sastojci usitne štapnim mikserom (ako vam je neka od namirnica, primjerice luk, previše intenzivna, nju prije pasiranja možete eliminirati) – ova se juha jede i za ručak i za večeru prva tri dana dijete. Za doručak prva tri dana jedite voće – sve osim banana. Možete eventualno jedan dan, umjesto voća, jesti povrće, no nemojte miješati i jedno i drugo u istom obroku, primjerice jabuku i mrkvu. Četvrti dan ćete malo proširiti svoj jelovnik, pa ćete tako uvesti i banane kao dio prvog dnevnog obroka, ručak i dalje neka bude 'čarobna' juha, dok si za večeru možete priuštiti komad mesa pečen na žaru s povrtnom salatom (naravno, bez kruha). Peti dan dijete nastavite istim režimom, ali za večeru možete dodati još, primjerice, jedan običan jogurt (nikako ne voćni!) ili piletinu zamijeniti nekom ribom. Pridržavate li se ovakve, realno rečeno, nedostatne prehrane, morate biti spremni na to da ćete veliki dio vremena biti gladni, no možda vam kao utjeha posluži činjenica da bi se prvi rezultati u ovoj fazi brze dijete već trebali vidjeti. Predzadnji dan možete, zamijeniti ručak i večeru, pa juhu ostaviti za zadnji dnevni obrok, a za ručak pojesti meso i povrće. Posljednji dan na meniju se može naći i integralna riža ili tjestenina u kombinaciji s povrćem. I brojne poznate zvijezde, kad trebaju, primjerice, stati u haljinu za crveni tepih pribjegavaju ovakvim i sličnim brzim dijetama. Među slavnima je osobito popularna dijeta koja se temelji na sirovoj hrani. Nicole Kidman, Drew Barrymore, Gwyneth Paltrow, Demi Moor..., sve su one isprobale prehranu koja se temelji na unosu sirovog voća i povrća, orašastih plodova i cjelovitih žitarica. Bez obzira na način na koji se hrana kombinira, važno je da niti jedna od tih namirnica ne bude tretirana na temperaturi većoj od 80 stupnjeva. Tijekom dijete također je važno da između jednog i drugog obroka uvijek treba proći barem tri sata, jer i želudac treba odmor. Dakle, kad doručkujete ili ručate, nema više grickanja (čak ni zdravih namirnica) do idućeg obroka koji mora biti barem tri sata kasnije. Ako napadaji gladi budu prejaki, možete ponekad pojesti šaku orašastih plodova ili jabuku. Autor: D.P. Fotografija: Guliver/shutterstovk