ZA PREGLED NIKAD KASNO: 'Rak dojke ne zaobilazi mlađe žene, posebice ne one koje su u obitelji imale oboljelu osobu'

PLASTIČNI I REKONSTRUKTIVNI KIRURG DR. DINKO BAGATIN IZ POLIKLINIKE BAGATIN zna koliko je važno nastaviti s normalnim životom nakon preboljenog karcinoma dojke, a to u pravilu uključuje i zahvat rekonstrukcije

Story Press

On je cijenjeni plastični i rekonstruktivni kirurg koji izvodi brojne estetske i funkcionalne zahvate u Poliklinici Bagatin, stoga je jedan od ponajboljih sugovornika o temi važnosti rekonstruktivne medicine za uspješan život žena koje su preboljele rak dojke. Dr. DinkoBagatin otkrio nam je da na rekonstrukciju dojki dolazi oko 30% žena nakon što prebole karcinom, naglasio je važnost prevencije i kontrole, kao i odlazak na mamografiju žena starijih od 45 godina...

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke. Kakva je situacija na terenu, u vašoj poliklinici, dolazi li sve više žena na zahvat rekonstrukcije dojke?

Rekao bih da, kada je riječ o kirurškim zahvatima u Poliklinici Bagatin, na rekonstrukciju dojke nakon karcinoma dolazi otprilike 30% pacijentica. Broj žena kojima je potrebna rekonstrukcija dojke nakon preboljenog karcinoma neznatno se povećao posljednjih godina. Vjerujem da su edukativne inicijative o važnosti prevencije i samopregleda u tome odigrale veliku ulogu, da je zbog ranijeg otkrivanja karcinoma i stopa preživljavanja bolesti veća, a zahvati rekonstrukcije učestaliji i manje invazivni.


Kojih su godina žene koje dolaze na rekonstrukciju? Jesu li to žene u četrdesetim, pedesetim godinama ili su starije?

To su uglavnom žene između 40 i 60 godina života, u manjoj mjeri one u između 20. i 40. godine. Važno je zapamtiti da rak dojke ne zaobilazi mlađe žene, posebice ne one koje su u svojoj obitelji, u krvnom srodstvu, imale oboljelu osobu. U slučajevima kada zbog stadija bolesti nije moguća primarna rekonstrukcija, provodi se sekundarna ili odgođena rekonstrukcija. Odgođene rekonstrukcije provode se i kod pacijentica kojima su učinjeni radikalni zahvati prije nekoliko godina. Za zahvat rekonstrukcije zapravo nikada nije kasno, bez obzira na to koliko je vremena prošlo od operacije uklanjanja tumora.

Story Press 

Znate li, temeljem vlastitog iskustva, koliko je ženama važan proces rekonstrukcije dojke, ponajprije psihološki? Vraća li im to vjeru u život, u normalniju svakodnevicu?

Uvelike! Većini žena prilikom postavljanja dijagnoze karcinoma na umu je samo jedna misao - odstraniti tumor i ozdraviti. Tek poslije počinju razmišljati o mogućim koracima, poput rekonstrukcije. U tom trenutku zahvat rekonstrukcije postaje iznimno važan za vraćanje samopouzdanja, duševnog mira i kvalitete života. Smatram da svaka žena treba biti informirana o bolesti raka dojke, prevenciji, pozitivnim ishodima, ali i mogućnostima rekonstrukcije. Liječnik joj treba posvetiti dovoljno vremena i omogućiti joj da se nakon svih informacija sama odluči za opciju koju smatra najboljom.


U vašoj poliklinici obavljate uistinu mnogo estetskih zahvata. Što žene najviše traže, što je najpopularnije?

Upita je mnogo i oni su zaista raznovrsni, ali primjećujemo trend u zahvatima grudi i liposukciji. Zahvatima grudi podvrgavaju se žene svih dobi željne promjene, ali i žene koje su obavile mastektomiju kako bi uklonile rak dojke. Prilikom svake korekcije grudi cilj nam je pacijenticama pružiti što prirodniji izgled s kojim će se saživjeti i biti dugoročno zadovoljne. Istaknuo bih i VASERLipo ultrazvučnu liposukciju koja se znatno razlikuje od klasične liposukcije jer radom ultrazvuka dolazi do ravnomjernog razbijanja masnih stanica, a ostala tkiva ostaju netaknuta. Upravo su zato postoperativna trauma, bol, podljevi, kao i ostale moguće komplikacije neusporedivo manji u odnosu na klasičnu, mehaničku liposukciju, a sam zahvat vrlo popularan među ženama.

Estetska kirurgija mijenja se iz godine u godinu. Koje ste najnovije trendove inkorporirali u vašu praksu? Vjerujem da pratite novitete na tržištu ljepote, ali i da ih stvarate u poliklinici.

Tehnologija je sastavni dio praćenja noviteta, i to uvijek nastojimo pratiti, ali važno je i kako se njome služimo. Iza svakog dobro odrađenog zahvata stoje kvalitetno educiran liječnik, sudjelovanje u mnogo znanstvenih skupova te brojnim stručnim radionicama i seminarima. U Poliklinici Bagatin pratimo trendove, novitete i aktualne tehnike iz svijeta estetske kirurgije, ali i nadopunjavamo postojeće tehnike svojim znanjem i iskustvom stečenim u praksi. Uz kirurške metode, u našoj poliklinici nudimo i mnogo neinvazivnih tretmana kojima se mogu podržati i unaprijediti rezultati zahvata te smanjiti vrijeme oporavka.