PRIJEĐITE NA TAMNU STRANU: 'Mračne' kuhinje apsolutni su hit u svijetu interijera, donosimo najljepše

U dizajnu interijera u posljednje vrijeme zavladao je trend tamnih kuhinja, koji je drastičan pomak od klasičnih, svijetlih rješenja na koja smo navikli.

Instagram

Stigao je novi trend koji prijeti narušiti zavidni uspjeh bijelih kuhinja, a za njega je potrebno malo skrenuti na tamnu stranu.

Govorimo, naravno o kuhinjama tamnih boja koje su nedavno postale vrlo popularne. Ovaj trend širokog je raspona pa tako može biti i udoban i šik, elegantan, ali i tmuran, no uvijek je nepogrešivo sofisticiran. Ako razmišljate o preuređenju vašeg životnog prostora, a posebno u većini kućanstava najkorištenije prostorije, donosimo vam sjajne, inovativne ideje!

Instagram 

Tamno nije prva paleta boja koja vam pada na pamet kod uređivanja i dizajniranja kuhinje. Najčešći izbori kreću se u svijetlim, bijelim nijansama i svijetlom drvu. No, što ako želite da se vaša kuhinja ističe od svih ostalih? Zavodljiva privlačnost koju će vaša kuhinja dobiti pomoću tamnih boja učinit će kuhanje posebno zabavnim i ugodnim zadatkom. U nastavku pronađite inspiraciju u nekima od najljepših modernih dizajna tamnih kuhinja koje istovremeno uglađene i profinjene.

Instagram 

U kuhinjama provodimo sve više vremena te su postale jedne od najmultifunkcionalnijih prostorija u našim domovima. Trebala bi biti mjesto koje odiše svijetlom i prozračnošću. No, posljednji trendovi maknuli su svijetle boje s trona te su u prvi plan došle bogate nijanse tamnoplave, zelene, sive i crne.

Tamne boje, posebno crna više nisu samo boje za detalje, već su sad crni zidovi, namještaj i uređaji. Kako biste postigli luksuzan ugođaj, dodajte vašim zidovima teksturu, poput drvenog panela ili tapete s teksturom. Iako su trenutno posebno u trendu, ne postoji opasnost da će tamne boje kuhinja ikad izaći iz mode u dizajnu interijera. Prostoru daju poseban, ekskluzivan ugođaj, a i nećete ih pronaći u svakom domu.

Instagram 

Crna posebno, boja je elite. Po psihologiji boja, simbolizira moć, sofisticiranost i eleganciju, a istovremeno odiše misterioznošću. Znak je čistog luksuza, a posebno će doći do izražaja ako ju koristite za boju radne površine s crnim mramorom kao materijalom. Tamna kuhinja ne mora značiti da će taj dio vašeg prostora biti zavijen u tamu, nego baš suprotno. Tamne boje minimaliziraju sjene i mogu učiniti prostor vizualno većim nego što je, a dijelove prostorije možete naglasiti pametno odabranom rasvjetom.

Instagram 

Još jedna odlična prednost tamnijih kuhinja je i ta što će dopustiti da druge boje zasjaju punim sjajem. Tamne boje nisu nametljive te će biti savršena podloga za svijetle naglaske u drugim bojama, poput zlatnih slavina, kromiranih ručkica ili bakrenih detalja. Zapamtite i da se suprotnosti privlače pa će tako kuhinja s crnim elementima odlično ići uz bijelu radnu površinu, što će biti i savršeno rješenje za dobar raspored svjetla u kuhinji.

Instagram 

Uz crnu, posljednjih godina i mornarsko plava se izborila za svoje mjesto u dizajnu kuhinja, zajedno s tamnozelenom. Osim što je jedinstven, ovaj izgled je zapravo vrlo prikladan za život. Zagonetne nijanse poput crne, tamnoplave ili čak duboke šumske zelene su luksuzne i privlačne. Stvaraju posebnu atmosferu u prostoriji i mogu se koristiti za dizajn prostora koji ima rustikalni, domaći šarm.

Važno je dobro kombinirati tamne nijanse sa svijetlima. Drvo i prirodni materijali odlično se slažu s tamnim bojama, a time ćete postići i predivan kontrast koji će izgledati savršeno uživo, ali i na fotografijama.