Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OSVAJA SVIJET INTERIJERA: Vratio se jedan od najpopularnijih materijala koji nas podsjeća na bakin dnevni boravak

Jedan od najpopularnijih materijala u hladnoj sezoni meki je i ugodni baršun koji doživljava veliki preporod

cover-collage1(35) Izvor: Ivan Črepić/Darko Mihalić

Dogodilo se ono što se možda mnogima činilo nemoguće - baršun je na velika vrata opet ušao u interijere.

Bogata i gusta tkanina koju poznajemo i kao pliš i velur, koja nas podsjeća na kostimirane filmove i opere, odrastanje u 70-im i 80-im, bakin dnevni boravak i hotelske sobe, potpuno je osvojila svijet interijera.

Postao je zanimljiv i onima koji nisu bili baš ljubitelji ove tkanine. Mek i ugodan na dodir, satenskog sjaja i prilagodljiv različitim interijerima, baršun je materijal kojemu je teško odoljeti. Posljedica je to povratka klasike u interijere koja je donijela dašak raskoši, luksuza i salonske atmosfere u nekadašnjim građanskim stanovima.

 Izvor: Ivan Črepić/Darko Mihalić

Kako je riječ o materijalu koji se stoljećima koristi i u modnom dizajnu te se smatrao luksuzom, ta se atmosfera postiže i u interijerima. Baršunu, dakako, nije samo mjesto u dnevnom boravku na sofi, fotelji, ukrasnim jastučićima ili zastorima, nego i svakoj drugoj prostoriji doma. Osim tapeciranog kreveta i uzglavlja, blagovaonskih stolaca, baršunom se mogu oblagati fronte ormara, taburei, klupe, pa i dijelovi zidova koji stvaraju efekt uzglavlja.

Ova posljednja varijanta pokazala se kao dobro rješenje za hodnike te može biti mjesto na koje ćete staviti i vješalice za jakne. S baršunom ne treba pretjerivati, pa su već detalj-dva ili jedan komad presvučen njime dovoljni u prostoriji. Čak i ako se provlači cijelim interijerom, to doista neće biti previše nego će postati efektna stilska poveznica.

Osim elegancije, luksuza i profinjenosti, baršun oplemenjuje prostor i lako se prilagođava svim stilovima. Možete ga kombinirati s minimalizmom, skandinavskim, rustikalnim, boho ili industrijskim stilom te različitim vrstama materijala.

 Izvor: Darko Mihalić

U spoju s drvetom donijet će dodatnu toplinu, s mramorom i sjajnim metalnim površinama (zlato, bakar, krom) pojačat će eleganciju i klasiku, a s betonom naglasiti industrijski stil. Kada je riječ o bojama, u skladu s trendovima, popularne su tamne, prije svega smaragdno zelena, kraljevsko plava i antracit siva, a sve češći odabir je i zagasito narančasta te topla žuta poznata i kao kurkuma žuta.

Povezane vijesti

Magazin

Royals