Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Trendovi u rasvjeti

Autor Mirjana Mikulec
Autor Mirjana Mikulec

Promišljeno postavljena rasvjetna tijela iznimno su važna u svakom interijeru, a njihov dizajn može dominirati prostorom i podignuti cjelokupni dojam

Izvor: Darko Mihalić

Vrijeme i trud koji uložite u odabir rasvjetnih tijela za svoj životni prostor itekako će vam se isplatiti. Rasvjeta je uvijek puno više od elementa koji daje svjetlo. Osnovna je zadaća rasvjetnih tijela, naravno, funkcionalnost, ali neizmjerno su važni i estetika te ugođaj koji stvaraju. Rasvjeta je veliki saveznik svakog interijera jer ga obogaćuje, čini zanimljivijim i stvara stilski zaokruženu cjelinu. Izgled i dojam koji ostavlja neka prostorija uvelike ovise upravo o visilicama, lampama, lusterima... Dosadašnje iskustvo potvrđuje da je rasvjeta najvažniji detalj u današnjim modernim interijerima.

Mirjana Mikulec Izvor: Darko Mihalić

Planirate li makeover ili namještate svoj novi dom, informirajte se o modelima koji bi najbolje odgovarali vašem prostoru, a svakako i o trendovima. Oni nalažu kombiniranje nekoliko vrsta rasvjetnih tijela koja će unijeti dovoljno svjetla u prostoriju, posebno u dijelove koji to najviše zahtijevaju, poput radnog kutka ili kuhinjskog šanka. Dodatna rasvjetna tijela stvorit će željenu atmosferu u prostoru. Stoga uvijek u prostoriji treba uz osnovnu, direktnu rasvjetu, planirati i onu ambijentalnu. U segmentu stropne rasvjete apsolutni vladari su visilice, koje se ne nalaze samo u blagovaonicama nego u svim prostorijama, čak i kupaonicama. Trendovi nalažu da ih, osim na standardna mjesta, postavljamo i na ona neočekivana - uz rub stropa ili, primjerice, u kut sobe. Tako ćete malim prostornim pomakom obogatiti uzglavlje u spavaćoj sobi, ogledalo iznad umivaonika ili radni kutak za čitanje funkcionalnim, ali i dekorativnim detaljem.

Mirjana Mikulec Izvor: Darko Mihalić

Od modela iznimno je popularna ugradbena rasvjeta, koju smještamo na strop, te zidne lampe kao dodatak osnovnoj rasvjeti. Nećete pogriješiti ako ih smjestite u bilo koju prostoriju u domu, baš kao i podne te stolne lampe koje su vječiti klasik. Želite li da budu potpuno u trendu, birajte oblik gljive, lopte ili bubble model. Kada je o materijalima riječ, metal i staklo u boji apsolutni su hit, kao i mramor te beton koji čine bazu stolnih lampi. Naime, vrlo su traženi modeli tzv. mramornih i betonskih lampi s okruglim sjenilima te stolne svjetiljke s kamenim podlogama. Želite li postići elegantniji i raskošniji dojam ili podići prostor, svakako razmislite o sjajnim površinama rasvjetnih tijela - zlatu, bakru ili srebru.

Najčitanije

Najnovije

loader