DOVIĐENJA HYGGE, DOBRODOŠAO LAGOM: Upoznajte vodeće trendove za uređenje interijera u 2022.

U ovoj godini sve ono što nam nedostaje s putovanja i iz prirode seli u naše domove.

Profimedia

Tijekom posljednje su godine naši domovi prošli kroz poprilične transformacije - polagano smo krenuli napuštati minimalizam i kao posljedicu svega što je pandemija donijela sa sobom počeli više cijeniti maksimalistički pristup, kao da dekoracijama, teksturama, printevima i bojama želimo nadomjestiti živost i stvoriti znatno eklektičniji prostor. Do jučer šarene tapete zamijenile su ekspresivnije i hrabrije tropske zidne obloge i živopisni zidni murali, a velika većina trendova koji će u ovoj godini iskakati sa mnogih profila dali bi se svesti u 3 glavne kategorije - globalno nadahnute dekoracije, kuhinje inspirirane gotikom i sve moguće nijanse zelene.

Jasno je da čeznemo za putovanjima pa tako u domove unosimo organske materijale i brojne predmete koji zazivaju različite kulture i dijeliće svijeta, a zahvaljujući svijesti o tome koliko je važno da se u svojim domovima osjećamo smirenije i ugodnije no ikad prije, pojačano doziramo boje s upravo takvim učinkom. K tome polagano zaboravljamo na sve što je hygge donio sa sobom i umjesto njega objeručke dočekujemo lagom stil života, odnosno švedsku filozofiju koja bi se mogla prevesti kao ‘ni premalo, ni previše’, iliti kao zlatnu sredinu i baš onako kako treba.

Što zaobljenije, to bolje

Instagram 

Prema Pinterestovim prognozama, ljudi će gravitirati prema zaobljenom dekoru. Od milenijalaca do bumera, svima su odjednom srcu prirasli zaobljeni kauči, zaobljeni kuhinjski otoci, pa čak i okrugli bazeni. Obline instantno dodaju osobnost dijelovima doma koje je potrebno dotjerati. Želite da vaš dnevni boravak ima više karaktera? Isprobajte zaobljeni kauč. Želite više karaktera u nekoj drugoj prostoriji? Dodajte luk ukrašen biljkama.

Velika renesansa gotike

Instagram 

Estetika gotike hrabro se počela probijati u naše domove i prvenstveno kuhinje. Pretraga pojma ‘goth kitchen decor’ porasla je tako na Pinterestu za nevjerojatnih 85%, a u današnje vrijeme ona prvenstveno znači koketiranje s crnom bojom u svim mogućim varijantama.

Lagom filozofija

Instagram 

Hygge polagano pada u zaborav i zamjenjuje ga lagom, pojam kojeg se u posljednja dva mjeseca guglalo 33% češće nego prije. Filozofija je ovo kod koje se sve svodi na ravnotežu - ‘ni premalo, ni previše’, kako bi rekli u Švedskoj odakle nam lagom stiže. Sve popularniji su tako zidni kreveti (popularno zvani murphy) te savjeti za svođenje nereda na minimum. Sam pojam lagom možda još nije mainstream, ali je na sigurnom putu da to postane.

50 nijansi zelene

Instagram 

Kada je pandemija krenula, sve ono što nam je iz prirode postalo manje dostupno nadomjestili smo unošenjem živih i umjetnih biljaka u svoje životne prostore, a dvije godine kasnije, krećemo se i dalje u istom smjeru, ali idemo korak dalje pa tako zelena postaje jedna od dominantnijih boja, bilo da stiže kroz biljke, dekore ili kao boja zidova. Čak 6 velikih svjetskih proizvođača boja je, inspirirano trendovima u modi i uređenju interijera, odabralo zelenu za svoju boju godine. A budući znamo kako je upravo ova boja ona koja je povezana s brigom o sebi, prehranom i zen energijom, jasno je zašto je u toj mjeri popularna u godini u kojoj je mentalno zdravlje na samom vrhu liste prioriteta.

Inspiracija iz svih dijelova svijeta

Instagram 

Ove će nas godine posebno inspirirati sobe u neutralnim bojama s organskim akcentima - stil koji bismo u njegovoj osnovi mogli okarakterizirati kao boho, ali s dahom luksuza koji stiže s istraživanjem raznih tekstura. Prostori obogaćeni ključnim komadima namještaja s izražajnim teksturama i u nijansama alabastera maksimalno će naglasiti njegovu toplinu i privlačnost te pozivati na opuštanje. Ključ za uspješno implementiranje ovog stila leži u pomno osmišljenim detaljima, a raskošan i udoban tepih, deke od chunky pletiva i predimenzionirane košare različitih funkcija samo su neke od opcija.

Povratak antike

Anthropologie 

Od antičkih skulptura do korintskih stupova, detalji inspirirani bogatom grčkom kulturom popularniji su no ikad prije pa će tako posude za cvijeće i tapete koje neodoljivo podsjećaju na ovu popularnu turističku destinaciju pronaći mjesto u mnogim domovima.