PORAŽAVAJUĆE, ALI MOBING JE POSTAO NORMALNA STVAR! 5 načina kako se nositi sa zlostavljanjem na radnom mjestu

Mobing je nešto što se barem jednom dogodilo gotovo svakome, a evo kako ga prepoznati, izbjeći i izaći iz svega kao bolja osoba.

Profimedia

Postoji li netko tko nikada nije doživio mobing?

Ako ste baš vi ta osoba, slobodno nam se javite s preporukama za radno mjesto, a ako ste ga doživjeli barem jednom, nastavite čitati. Šalu na stranu, mobing je ozbiljan problem i česta pojava s kojom se prije ili kasnije susretnu gotovo svi, bez obzira na profesiju, starosnu dob i spol. Iako ga se najčeće prepoznaje lako, nisu rijetki slučajevi u kojima se 'žrtva' pita je li u pitanju doista mobing ili jednostavno uobičajeno ponašanje za nekoga tko je na zahtjevnijoj poziciji koja dolazi u paketu i sa značajnom količinom odgovornosti i popratnog stresa.

E pa prije nego što nastavimo, važno je raščistiti jednu bitnu stvar - bez obzira koji posao bio u pitanju, ako se zbog ponašanja kolege ili nadređenog osjećate loše, manje vrijedno, poniženo i/ili uznemireno, u pitanju je mobing. Čak i kada vam se dogodilo da ste u nečemu pogriješili, a pogotovo kada niste radili ništa drugo no uredno ispunjavali svoje zadatke. 

Svatko tko je bio meta maltretiranja na radnom mjestu zna koliki stres može uzrokovati ova vrsta uznemiravanja i ponižavanja, a ono što je jednako velik problem je to što nerijetko stres ne nestaje kada se riješite osobe koja mobing vrši. Iako je moguće osjetiti olakšanje jer više ne doživljavate svakodnevni stres zbog rada s nasilnom osobom, vrlo je lako moguće da će i dalje biti prisutne neke preostale posljedice zbog onoga što ste doživjeli. Zlostavljanje na radnom mjestu često ima trajan utjecaj na vaše cjelokupno mentalno i fizičko zdravlje pa nakon iskustva s mobingom uzrok stresa mogu biti i neke naizgled potpuno trivijalne i bezazlene stvari. Zvuk poruke na vašem mobitelu ili nešto što netko kaže može izazvati one poznate osjećaje tjeskobe.

Pronađite emocionalnu podršku i potvrdu!

Osobu koja je žrtva mobinga često se optužuje da ima problem ili da je sama problem. Stalne kritike, glasine, laži i tračevi mogu uzeti svoj danak ostavljajući osobu usamljenom, izoliranom i beznadnom, no važno je zapamtiti da niste sami. Zlostavljanje na radnom mjestu je nažalost široko rasprostranjeno ponašanje koje svakodnevno pogađa radnike diljem svijeta. Istraživanja sugeriraju da je 11% radnika zlostavljano na radnom mjestu, no ako uzmemo u obzir činjenicu kako je mnogo onih koji su na radnom mjestu zlostavljani, ali se o tome ne usude govoriti, dolazimo do zaključka kako je stvarna brojka vjerojatno još i veća. Razmislite o pronalaženju grupe za podršku na svom području ili o osnivanju vlastite. Pronađite potvrdu za ono što ste doživjeli i osvijestite činjenicu kako je s vama sve u redu. Trebat će vam neko vrijeme kako biste ponovno izgradili svoje samopoštovanje i sveukupno samopouzdanje, ali uz pravu je podršku to itekako moguće.