Sofia Loren danas ima 84 godine, a uz Monicu Bellucci je vjerojatno najpoznatija Talijanka svijeta.
Holivudska diva, model i modna ikona od 1950-ih do danas je uspjela steći status legende filma, ali i božice ljepote čijem su se tijelu oduvijek divili i muškarci i žene. Iako je sama Sofia više puta rekla kako njezin seksepil ne zrači iz njezinih oblina već iz stave, mnogi će se ipak složiti kako je figura ove dive simbol ženstvenosti.
Poznato je tako kako je Sofia jednom rekla da bi radije jela špagete i pila vino svaki dan, no bila mršava, a čini se kako njoj višak ugljikohidrata u prehrani ne da nije smetao da ima tijelo iz snova već joj ga je i omogućio. Svi tako pamtimo Sofiju kao seks bombu velikih grudi, uskog struka i širokih bokova, a otkriveno je i kakvu je to točno dijetu ova mediteranska ljepotica pratila kako bi izgledala tako neodoljivo.
Poznato je tako da je Sofia bila velika zagovornica treninga, ali umjerenih. Sama je vježbala tri puta tjedno, a jednom mjesečno se i ‘čistila’ od toksina kroz post i klistiranje. Takva praksa detoksa inače je sve popularnija i danas, a navodno čini čuda za izbacivanje toksina iz tijela i regeneraciju organizma.
Ostatak vremena Sofia je pak jela umjereno i raznoliko, a ključ toga da se ne prejede bio je u tome da je uvijek jela u malim porcijama, više puta na dan. Dakle nikada nije imala jako obilne porcije obroka, već bi po pet ili šest puta dnevno uživala u omiljenim zalogajima.
Nije se libila uživati u tradicionalnoj talijanskoj kuhinji na kojoj je odrasla, a posebna joj je slabost bila domaća tjestenina. Osim toga, nije se suzdržavala uživati ni u desertima i slatkišima, a voljela je popiti i čašu vina no cijela baza njezine dijete bio je balans – sve je jela umjereno i u malim količinama, za vlastiti užitak.
Primjer jelovnika dijete Sofije Loren
Tri puta dnevno (svaki dan) u malim porcijama: nekoliko kriški ananasa, jer ovaj proizvod efikasno sagorijeva masti
Prvi dan
Doručak: - 1 kuhano jaje i 170 ml svježe cijeđenog soka od naranče
Ručak: - Salata od povrća (rajčica, krastavac, paprika), 60 grama kuhane piletine, kriška sira
Večera: - 200 grama tjestenine, 100 grama kuhanih škampi, špinat salata s maslinovim uljem, jabuka
Drugi dan
Doručak: - 100 grama žitarica, čaša obranog mlijeka
Ručak: - 100 grama nemasnog sira, voćna salata
Večera: - 200 grama tjestenine, 115 grama puretine na pari, salata, kruška
Treći dan
Doručak: - 1 šnita kruha od pšeničnog brašna i svježi sir
Ručak: - 115 grama kuhane piletine, zelena salata
Večera: - 170 grama svježeg sira, lazanje sa salatom od zelenog povrća s maslinovim uljem, 2 breskve
Ova dijeta može se striktno pratiti do 7 dana, a u tom period trebalo bi se izgubiti oko 3 kilograma. Sofija ju je redovito prakticirala, a u svakodnevnom životu je uz navedene namirnice kombinirala još I malo vina i pokoji slatkiš, poput tiramisua nakon ručka.