SVAKA PETA OSOBA IMA ODREĐENI PSIHIČKI PROBLEM: Kojim aktivnostima možete prirodno liječiti anksioznost?

Zaštita mentalnog zdravlja jedna je od najvećih tema posljednjih nekoliko godina i o njoj treba što više govoriti kako bi se destigmatizirala.

Shutterstock

Znate li da se procjenjuje da više od 20 posto odrasle populacije u Europskoj uniji pati od nekog psihičkog problema ili poremećaja mentalnog zdravlja?

Znači da svaka peta osoba ima određeni psihički problem s kojim se bori, bilo da je riječ o blagim anksioznim poremećajima ili o depresivnim epizodama. Procjenjuje se da je među adolescentima pojavnost tih problema podjednaka. Od teških oblika mentalnih poremećaja, kao što su shizofrenija i ostale psihoze, boluje tek jedan do dva posto ukupne populacije.

Visoka prevalencija i često kroničan tijek mentalnih poremećaja, kao i početak poremećaja u adolescenciji i mlađoj odrasloj dobi, dovode do izravnog ekonomskog opterećenja društva. Vjerojatno je podjednako, ako ne i veće ekonomsko opterećenje zbog smanjene produktivnosti, bolovanja i invalidnosti oboljelih.

Shutterstock 

Osobe s mentalnim zdravstvenim problemima imaju povećani morbiditet i mortalitet od tjelesnih bolesti. Broj samoubojstava približno je jednak broju prometnih nesreća. Mentalni poremećaji stigmatiziraju, izazivaju veliku subjektivnu patnju bolesnika i uvelike smanjuju kvalitetu života oboljelih, ali i njihovih obitelji te okoline.

Upravo je zato jako važno govoriti o mentalnim problemima, kao i otvoreno razgovarati o svim mentalnim poremećajima kojih se ne treba sramiti. Na nedavno održanoj dodjeli glazbenih nagrada MTV-ja pjevačica Nicki Minaj, koja je nagrađena za glazbena ostvarenja, osvrnula se na važnost otvorene komunikacije o mentalnom zdravlju te spomenula sve one ljude koji su se borili s psihozama, među kojima su bili Michael Jackson i Whitney Houston, njezini uzori. Nicki je svojedobno imala problem s anksioznošću i dobro zna o čemu govori te koliko je teško živjeti s konstantnim strahom i nemirom, posebice kada ste izloženi svjetlima reflektora.

Profimedia 

VRIJEDI ZNATI

Kako liječiti anksioznost prirodnim putem? Promjena načina života može biti učinkovita u ublažavanju stresa i tjeskobe s kojima se osoba nosi svaki dan. Većina prirodnih metoda sastoji se od brige za svoje tijelo, bavljenja zdravim aktivnostima i rješavanja nezdravih navika. Odnosno, važni su odmor i dovoljno sna, meditiranje, fizička aktivnost i vježbanje, zdrava prehrana i izbjegavanje alkohola i kofeina te prestanak pušenja.