U čarobnom i suncem okupanom Rovinju te Balama održan je gastro događaj jeseni 'The Signature Dish: 4 of a Kind'.
Riječ je o seriji gourmet doživljaja koji su objedinili najbolje od Istre na jedinstven način: ekskluzivnim večerama koje su u svojim restoranima za tridesetak domaćih i stranih gostiju priređivali najbolji chefovi poznati po nesvakidašnjem pristupu stvaranju hrane i vrhunskoj usluzi.
Tako su u sklopu događaja sljedove pripremala najprestižnija imena hrvatske gourmet scene u svojim restoranima s Michelinovim zvjezdicama i preporukama: chef Vella iz restorana Cap Aureo smještenog u sklopu Maistrina Grand Park Hotela Rovinj, chef Lai iz restorana Agli Amici Rovinj*, chef Đekić iz restorana Monte* te chef Pejčinović iz restorana Meneghetti. Vrhunac doživljaja bila je večera u kojoj su četvorica chefova prvi put zajedno kreirali pomno odabrani jelovnik s autentičnim istarskim jelima koji će gosti još dugo pamtiti.
Restoran Monte, smješten u srcu starogradske jezgre Rovinja s pogledom na crkvu sv. Eufemije, prvi je hrvatski restoran nagrađen Michelinovom zvjezdicom. Potpis chefa Danijela Đekića je čista senzualnost koja se oslanja na moderne tehnike za naglašavanje okusa autentičnih sastojaka koji su na najljepši način otvorili ovaj gastro događaj. Neke od namirnica koje su poslužene prve večeri bile su: dagnje, jakobove kapice, ombrina riba, inćuni i morska trava uz vrhunska vina koja su pratila slijedove.
Michelin je preporučio i restoran Cap Aureo koji se nalazi u veličanstvenom hotelu Grand Park, mjesto koje ističe modernu mediteransku kuhinju istaknutog chefa Jeffreya Velle. Tamo se održala druga večera koja je u naglasku imala beskompromisnost i preciznost kod pripremanja najkvalitetnije, istarske hrane koja je adut spomenutog restorana. Pozitivna energija i sinergija cijelog tima priuštila je gostima praznik za nepce. Petit burek s jogurtom i mentom, slana smokva, pesto od morskog komorača, škampi s roštilja bili su samo dio ovog neobičnog jelovnika kojim dolazimo do treće večere.
Petak je bio rezerviran za večeru udaljenu nešto manje od pola sata od Rovinja koja je vrijedila svake minute i svakog kilometra. Ona se održala u jednoj od najpoznatijih istarskih vinarija Meneghetti Wine Hotel & Winery koju rado posjećuju i brojne poznate osobe, no glavne zvijezde te večeri bili su sljedovi unikatnih jela uz sveprisutni ‘wine pairing’ bez kojeg je teško zamisliti ekskluzivnu večeru ovog kalibra.
Povrće iz Meneghetti vrta, crni tartuf iz motovunske šume, školjke iz Limskog zaljeva, samoniklo bilje, sporo pirjani obrazi crne svinje, kokice od kvinoje i sabajon od Meneghetti pjenušca, samo su dio ponude koja se našla na našim tanjurima uz čaše najboljih vina istarske stancije koja svake godine oduševi tisuće domaćih i stranih gostiju.
Meneghetti trenutno čeka svoju prvu Michelinovu zvjezdicu, no i bez nje, velebno imanje je idealno mjesto za odmor u kojem će uživati baš sva osjetila.
Čarobno mirna i topla subota završila je večerom u ekskluzivnom restoranu Agli Amici koji je ponosan vlasnik Michelinove zvijezdice. Ovo jedinstveno, profinjeno i elegantno mjesto nalazi se na prekrasnom prostoru između Grand Park Hotela Rovinj i Marine, a s njegove se slikovite terase pruža izravan pogled na more.
Obitelj chefa Emanuela Scarella generacijama upravlja s dva Michelinova restorana u Italiji, a chefa Lorenza Laija odabrali su za vođenje Agli Amici restorana. Njihova prepoznatljiva jela spajaju snagu, strast i održivost, kao gastronomske principe oba chefa čija ćete jela poželjeti kušati opet i opet. 'Platili bismo je duplo da smo trebali', otkrili su nam zadovoljni gosti nakon večere.
Kao što smo ranije naglasili, vrhunac ovog gastro spektakla dogodio se peti dan u restoranu Cap Aureo u sklopu Maistrinog Grand Park Hotela koji je po svemu najbolji koji Hrvatska trenutno nudi. Ljubazno osoblje 24/7, glamur koji odiše svakom prostorijom, velebni spa, dječja igraonica, mogućnost dolaska s kućnim ljubimcima, samo je dio onoga što će vas oduševiti. Tu je i nevjerojatni pogled na Rovinj iz svakog kuta 5* hotela zbog kojeg ćete u trenu zaboraviti na sve brige i probleme zbog kojih ste i rezervirali boravak u njemu.
Teško je opisati osjećaj koji doživite ulaskom u restoran u kojem prvo primjećujete otvorenu kuhinju, a zatim i visoku vitrinu s vinima koju biste vrlo rado imali u vlastitoj kolekciji za sve nezaboravne životne trenutke, ali i one teške.
Pogled iz restorana posebno je čaroban po mraku kad svjetla najromantičnijeg grada u Hrvatskoj 'liječe dušu'.
A tek onda je krenuo spektakl od pet sljedova, među kojima se posebno istaknuo rižoto Chefa Velle, kao i riba ombrina s morskom travom i crnim yuzuom, japanskim limunom koji se naribao svakom gostu pred njim. A što ako vam kažemo da je jedan od 'pozdrava iz kuhinje' bio mini burek s mentol umakom kakav zasigurno nigdje niste imali priliku isprobati? Jer to je bit ovakvih večera – probati neisprobano!
Uz večeru su se služila vrhunska vina iz vinarije Meneghetti, a među njima i ona iz magnum boca koja se toče isključivo u hotelu, te u vinariji, a njihovo kušanje svakako je bila privilegija za sve goste.
Večera je imala i humanitarno-edukativni karakter u čijem su središtu učenici Strukovne škole ‘Eugen Kumičić’, kao znak potpore njihovoj kreativnosti i neupitnom talentu, čime je grupacija Maistra još jednom dokazala koliko nesebično brine za one na kojima svijet ostaje.
Dodatnu notu posebnosti ove večere donio je i kovač svjetskog glasa Michele Massaro - Talijan čije noževe u svojim kuhinjama koriste najcjenjeniji svjetski chefovi poput Emanuelea Scarella, Renéa Redzepija i Alaina Ducassea. Massaro je u svom prvom službenom posjetu Hrvatsku, samo za potrebe ovog događanja, ručno izradio i donirao nož koji je u nedjelju na tajnoj aukciji prodan jednoj gošći.
Zahvaljujući aukciji skupljen je dodatni iznos za nove naraštaje onih koji će jednog dana oduševljavati goste poput gore spomenutih chefova. Oni su im nesumnjivo utabali put prema gastronomskom vrhu Istre, Hrvatske, ali i šire. Micheleovi noževi imaju listu čekanja od tri godine, no svjetski poznati kovač prepoznao je potencijal i važnost ovog gastro doživljava čiji organizatori već rade planove za 2023. godinu.
I za kraj ovog nezaboravnog iskustva i odmora iz snova... Ako se pitate zašto biste si barem jednom u životu trebali priuštiti iskustvo večera koje za vas kuhaju Michelin chefovi, odgovor je: da pomaknete svoje granice. Ljubav ide kroz želudac. Nove cipele ili torba će vas usrećiti na neko vrijeme, no ovakvi doživljaji ostaju zauvijek. Svako vrednovanje onog 'našeg' dodatni je poticaj za chefove i one koji to tek žele postati, ali i za domaći turizam koji može ponuditi ovakve stvari. Italija ili Francuska možda nisu daleko, ali domaće je domaće. Naša mjesta, naša hrana, naša vina i trud naših ljudi. A kad to cijene brojni turisti koji su i prošlog vikenda okupirali Rovinj unatoč dubokoj jeseni, onda bi to svakako trebali i domaći gosti koji sigurno neće požaliti kupnju ulaznica za ovaj gastro spektakl.
Vidimo se sljedeće godine u Rovinju i Balama!