U svijetu visoke gastronomije izvrsnost pojedinih chefova i restorana opisuje se na razne načine – kroz profesionalne sustave ocjena, osvrta, lista i vodiča. I dok se ti sustavi međusobno razlikuju po metodama kojima se dolazi do rezultata, mjesta na listi ili određenih priznanja, svaki od njih je poseban, zanimljiv i važan jer ukazuje na postojanje dinamične gastro scene koju oblikuju vrhunski gourmet profesionalci. Upravo su strogo definirani profesionalni standardi, poput Michelinovih, koji su utemeljeni prije više od stotinu godina te nadograđivani s vremenom, ujedno najbolji primjer mnogima na putu izvrsnosti, dok svakom gostu željnom jedinstvenog iskustva olakšavaju odluku pri odabiru restorana.

Restoran Cap Aureo, Grand Park Hotel Rovinj
Cap Aureo / Maistra Restoran Cap Aureo, Grand Park Hotel Rovinj

Postupak dodjeljivanja zvjezdice određen je preciznim pravilima, a samu provjeru restorana provode inspektori, osobe koje žive strast prema vrhunskoj hrani, ali i detaljima. Michelinovi inspektori dolaze nenajavljeni, anonimno, a svoju ocjenu temelje na nekoliko osnovnih kriterija – kvaliteti sastojaka, vještini pripreme hrane i skladnosti začina, stupnju kreativnosti, postojanosti kvalitete hrane i pristupačnosti cijene.

Michelin 2022. je za Hrvatsku potvrdio deset restorana nositelja prestižne zvjezdice, a ukupno 84 restorana nositelji su i neke druge prestižne Michelinove oznake. Prema riječima međunarodnog direktora Michelin vodiča, Gwendala Poullenneca, Hrvatska iz godine u godinu bilježi sve veću predanost restorana i profesionalaca održivoj gastronomiji s fokusom na visokokvalitetne proizvode lokalnog porijekla koji čine hrvatsko kulinarsko nasljeđe ponosnim. Prepoznatljiva gourmet obilježja su važna za još kvalitetnije pozicioniranje hrvatskih restorana na gastronomskoj karti svijeta, a samim time i Hrvatske kao iznimne turističke destinacije koja svojim gostima nudi više od sunca, mora i prekrasnih pejsaža.

Restoran Cap Aureo, Grand Park Hotel Rovinj
Cap Aureo / Maistra Restoran Cap Aureo, Grand Park Hotel Rovinj

U uglednom društvu deset hrvatskih restorana ovjenčanih Michelinovim zvjezdicom svoje mjesto zaslužila su i dva rovinjska restorana - restoran Monte i restoran Agli Amici RovinjRestoran Monte, smješten u srcu starog grada s pogledom na crkvu Svete Eufemije, prvi je hrvatski restoran nagrađen Michelinovom zvjezdicom i to 2017. godine. Svojim gostima nudi doživljaj u kojem se spajaju vrhunska usluga, lokalna tradicija i inovativna kuhinja, uronjena u profesionalnu srdačnost. Kuhinja chefa Danijela Đekića opisuje se kao iznimno senzualna te počiva na modernim tehnikama kojima želi naglasiti izvorni okus namirnica. Najbolje od sezone odabire od lokalnih ribara i malih proizvođača hrane te u skladu s trenutačnom inspiracijom pretvara u signature jela i jelovnike koji potvrđuju kako su pojmovi lokalno, sezonsko i inovativno iskreni dio identiteta grada Rovinja.

Chef Đekić, restoran Monte
Restoran Monte Chef Danijel Đekić, restoran Monte

Restoran Agli Amici Rovinj ovjenčan je Michelinovom zvjezdicom prošle godine, za koju je zaslužna i suradnja Maistre s obitelji Scarello koja već generacijama vodi restoran Agli Amici s dvije Michelinove zvjezdice u talijanskim Udinama. Smješten podno luksuznog Grand Park Hotela Rovinj, ovaj restoran pruža zadivljujući pogled na staru gradsku jezgru Rovinja i otok Svete Katarine, ali i jedinstveno te nezaboravno gastronomsko iskustvo Istre i Furlanije koje se prožima se kroz tri degustacijska jelovnika - Godia, Istra i Rovinj, koje je osmislio chef Emanuele Scarello. Restoran vodi chef Lorenzo Lai, a sva tri kulinarska smjera restorana Agli Amici Rovinj prožeta su istom gastronomskom vodiljom koja naglašava strast i održivost.

Chef Scarello i chef Lai, Agli Amici Rovinj
Agli Amici Rovinj Chefovi Emanuele Scarello i Lorenzo Lai, restoran Agli Amici Rovinj

Zasluženo mjesto na listi Michelinovih preporuka imaju i restorani Cap Aureo te restoran Meneghetti. Smješten u veličanstvenom Grand Park Hotelu Rovinj, na mjestu s kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na stari grad, restoran Cap Aureo odiše modernom mediteranskom kuhinjom prepoznatljive kulinarske filozofije chefa Jeffreya Velle. Stavljanje naglaska na preciznost i beskompromisno odavanje priznanja kvaliteti namirnica ovoga kraja glavni su aduti Cap Aurea, a poseban doživljaj dodatno stvara i pozitivna energija cjelokupnog tima koja se prenosi na svaki spravljeni tanjur.

Chef Vella, restoran Cap Aureo
Maistra Chef Jeffrey Vella, restoran Cap Aureo

Restoran Meneghetti, smješten u Balama u sklopu Meneghetti Wine Hotel & Winery, predstavlja vrhunski spoj modernog i tradicionalnog gastro užitka skrivenog u idiličnom ambijentu. Chef Damir Pejčinović ideje pronalazi u tradiciji Istre, a na njegovim se tanjurima ističe se kreativnost u pripremi mediteranskih i fusion jela. Tijekom svoja dva desetljeća imanje Meneghetti postalo je prepoznatljivo kao mjesto na kojem priroda susreće luksuz, a taj koncept pomno prate i jelovnici samog restorana.

Chef Pejčinović, restoran Meneghetti
Meneghetti wine hotel & winery Chef Damir Pejčinović, restoran Meneghetti

Upravo se ova četiri restorana, Monte, Agli Amici Rovinj, Cap Aureo i Meneghetti, snažno izdižu na gastronomskoj karti Rovinja i okolice te svojim konceptima oblikuju doživljaj istarske, ali i hrvatske gourmet scene. Njihova vrijednost leži u korištenju najkvalitetnijih sezonskih namirnica, primjeni trendova te kreativnosti, snazi, senzualnosti i preciznosti vrijednih ruku vrhunskih chefova koji iz sezone u sezonu osmišljavaju najkvalitetnija 'signature' jela, pružajući jedinstveno gourmet iskustvo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Sve ovo je i više nego dovoljno da već ove jeseni i vi posjetite Rovinj i okolicu te otkrijete najbolje od najboljeg, jer vas krajem listopada očekuje jedinstveni događaj - spektakularna serija gourmet doživljaja pod nazivom 'The Signature Dish: 4 of a Kind'. Četiri spomenuta vrhunska restorana s Michelinovom zvjezdicom ili preporukom i njihovi renomirani chefovi, od 26. do 30. listopada 2022. godine kreirat će posebne doživljaje u Rovinju i Balama. Svaki će chef za tridesetak gostiju u svom restoranu prirediti ekskluzivnu večeru s više sljedova dok će vrhunac doživljaja biti peta 'The Signature Dish: 4 of a Kind' večera koja će se održati 30. listopada u restoranu Cap Aureo Grand Park Hotela Rovinj. Jelovnik će zajedno kreirati sva četiri chefa, a sve sa željom da vas povedu na jedinstveno gourmet putovanje prepuno najboljih 'signature' jela, odabranih vina, iznimnih doživljaja i prvoklasne usluge. Osim vrhunskog gourmet iskustva koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim, ovaj događaj privlači pažnju i humanitarno-edukativnim karakterom usmjerenim prema učenicima Strukovne škole ‘Eugen Kumičić’ - budućim chefovima koji svoju kreativnost i neupitni talent 'bruse' upravo u Rovinju.

Učinite ovu jesen posebnom, rezervirajte večeru za pamćenje, posjetite Rovinj i Bale te se pridružite jedinstvenom gourmet događaju sezone – 'The Signature Dish: 4 of a Kind'.