Nakon što smo doznali zašto je zdravo jesti bundevu, danas ćemo pisati kako pravilno ispeći butternut tikvu, kod nas najčešće korištenu vrstu bundeve. Slatki, orašasti okus butternut tikve prekrasan je i u slatkim i u slanim receptima a mi u nastavku otkrivamo dva načina kako iz ove vrste bundeve izvući ono najbolje! Butternut tikva funkcionira u svim vrstama recepata; nakon kuhanja, njezino meso postaje mekano i lako se miješa bez zrnatosti koju možete pronaći u drugim vrstama bundeve.

pumpkin-g293ee0235_1920.jpg
Pixabay 

Može se narezati na kockice i ispeći za jelo kao prilog ili dodati zelenoj salati. Kad se pasira, može se koristiti za pripremu juha, za punjenje ili kao umak za tjestenine ili pak kao dodatak kruhu, kolačima i muffinima. Također se može koristiti kao nadjev za vege tacose i enchilade! Njezin pomalo orašasti, slatki okus najviše dolazi do izražaja kada se tikva peče u pećnici. U usporedbi s drugim vrstama bundeve, poput hokaida recimo, glatka koža butternuta olakšava guljenje, a manji džepovi sjemenki lakše se čiste.

profimedia-0295694780.jpg
Profimedia 

No, kako pravilno ispeći ovu tikvu? Prvi način je pečenje polovica tikve u pećnici. Naime, ovakakv način pečenja daje mesu tikve karamelizirani okus koji će se prenijeti na konačni recept, bilo da radite juhu ili punite raviole. Ono što treba napraviti je pripremiti lim za pečenje, obložiti ga papirom za pečenje te zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Zatim valja prerezati tikvu na pola: stavite tikvu na stranu na čvrstu dasku za rezanje; dobro je ispod staviti kuhinjsku krpu. Prvo odrežite kraj stabljike a zatim velikim, oštrim nožem zarežite tikvu od kraja do peteljke. Potom žlicom izvadite sjemenke iz obje polovice a onda polovice premažite maslinovim uljem te ih po želji začinite. Sad je vrijeme za pečenje - polovice stavite prerezanom stranom prema dolje na lim za pečenje i pecite 30 do 40 minuta. Kad su gotove i kad se dovoljno ohladi za rukovanje, izdubite meso i upotrijebite ga dalje za recept.

profimedia-0596858894.jpg
Profimedia 

Ako pak tikvu namjeravate jesti kao prilog, najviše ćete okusa dobiti ako ogulite i izrežete kockice butternut tikvu prije pečenja. Slično kao kod pečenih polovica, rubovi svake kocke će potamniti i karamelizirati se i dodati tonu okusa. I u ovom slučaju pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva te lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Butternut tikvu ogulite i narežite. Kockice tikve rasporedite u jednom sloju po limu za pečenje te između svakog ostavite malo razmaka da se ravnomjerno ispeku.

profimedia-0596854486.jpg
Profimedia 

Pokapajte kockice s otprilike dvije žlice maslinova ulja, začinite i promiješajte. Pecite 20 minuta, zatim pažljivo promiješajte i okrenite kockice te ih rasporedite natrag u jedan sloj. Nastavite peći još 10 do 20 minuta. Začinite po želji i poslužite.