Iako nam možda kod pripreme smoothieja začini nisu na prvom mjestu, oni zapravo mogu ne samo obogatiti okus ovih napitaka nego ih učiniti i zdravijima, povoljnijima za naš imunitet. Začini poput kurkume, đumbira, kajenskog papra i cimeta puni su ljekovitih spojeva koji podržavaju jetru, kožu i imunološki sustav. Osim toga, izvrsnog su okusa, pa zašto ih ne bismo dodali u smoothije, posebno one zelene, malo topline može potaknuti naš metabolizam a to je uvijek dobra stvar, zar ne?

smoothie-g90b4c2cab_1920.jpg
Pixabay 

U nastavku provjerite nevjerojatne prednosti četiri začina - kurkume, đumbira, kajenskog papra i cimeta - te kako s njima obogatiti smoothieje.

cinnamon-g8060fedeb_1920.jpg
Pixabay 

Cimet

Osim što je riječ o ukusnom i mirisnom začinu, cimet je pun mangana za detoksikaciju i djeluje antimikrobno i protiv zgrušavanja. Osim toga, pospješuju probavu i balansira glukozu a pokazalo se da cimet jača sposobnost mozga da koristi glukozu kao gorivo.

profimedia-0362385974.jpg
Profimedia 

Kajenski papar

Neke od njegovih ljekovitih svojstava su poticanje mršavljenja, borba protiv upala, prirodno ublažavanje boli, zaštita od oksidacije slobodnih radikala, jačanje imuniteta i uklanjanje zagušenja. Štoviše, kapsaicin, njegov aktivni spoj, pomaže zaustaviti proliferaciju i ubiti stanice raka prostate.

ginger-g4fab303c8_1920.jpg
Pixabay 

Đumbir

Njegove ključne dobrobiti povezane su s njegovim aktivnim spojem, gingerolom, s antioksidativnim učinkom, učinkom na poticanje metabolizma, protuupalnim djelovanjem… Dajte prednost sirovom u odnosu na prah kad god je to moguće kako biste izvukli maksimalnu korist od njegovih ljekovitih moći.

turmeric-ga75cd2fcc_1920.jpg
Pixabay 

Kurkuma

Protuupalna kraljica začina, kurkuma govori sama za sebe. Njezinu popularnost podupiru znanstvene studije koje su dokazale mnoge njene korisne učinke, uključujući smanjenje rizika od raka, balansiranje šećera u krvi, poboljšanje snage mozga, borbu protiv raka i drugih kroničnih bolesti te zaštitu funkcije mozga.