Jeste li kad čuli za chermoulu? To je umak, točnije ukusna mješavina svježeg začinskog bilja, zemljanih začina i soka limuna koji se koristi kao marinada za ribu i temelj je brojnih marokanskih ribljih jela. Osim toga, također se može koristiti za mariniranje piletine ili školjaka. Osim u marokanskoj kuhinji, može ga se naći u kuhinjama više zemalja sjeverne Afrike, odnosno u alžirskoj, libijskoj i tuniskoj kuhinji. Donekle sličan latinoameričkom chimichurriju, ovaj je umak bogatog biljnog, ljutog okusa a maslinovo ulje pretvara cijelu kombinaciju u pastu. Jednostavan je pripremu pa ako želite malo obogatiti svoje kulinarske sposobnosti, isprobajte recept i marinirajte s chermoulom piletinu ili ribu za sljedeći obrok. Prijatno!
Sastojci:
1 šalica listova korijandera
1/2 šalice lišća peršina
4 srednja češnja češnjaka, oguljena
1/4 šalice konzerviranog soka od limuna ili 1/3 šalice običnog soka od limuna
1 žlica paprike
2 žličice mljevenog kima
1/2 žličice kajenskog papra
1/8 žličice zdrobljenog šafrana
1/2 šalice maslinovog ulja
Soli po ukusu
Priprema:
Stavite korijander, peršin i češnjak u zdjelu procesora hrane ili blender i miksajte dok svi sastojci ne budu sitno nasjeckani. Dodajte sok od limuna, papriku, kumin, kajenski papar i šafran te opet miksajte. Za vrijeme miksanja, dolijevajte maslinovo ulje i nastavite s miksanjem dok umak ne postane jednoličan. Upotrijebite ga odmah ili prebacite u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte u hladnjaku do 2 dana.