Složit ćete se da je bundeva kraljica jeseni, posebno mjeseca listopada kad nas, osim ukusnih recepata za jela i napitke od ovog povrća, čeka i proslava Halloweena u kojem bundeva igra jednu od glavnih uloga. No, mi ćemo se držati njezine uloge u kuhinji pa ćemo tako cijeli tjedan posvetiti ovom povrću. Danas ćemo tako pisati o njezinim nutritivnim vrijednostima te doznati zašto je dobra za naše zdravlje.
Prvo se upoznajmo s bundevom- stiže iz porodice Cucurbitaceae i naziva se još tikvama i bučama, a riječ je o jednogodišnjoj biljci koja daje sočne i ukusne plodove. Većina vrsti bundeva u naše je krajeve stigla iz Amerike, odnosno Meksika, a u početku se radilo o velikim bundevama koje su se uzgajale kao hrana za stoku. Ova puzava biljka može imati stabljiku veličine do 10 metara na kojoj rastu žuti cvjetovi u podnožju listova. Listovi su veliki, srcolikog oblika i hrapavi. Plod bundeve ovisit će o vrsti, no obično se radi o kuglastim ili duguljastim oblicima. Okus bundeve je obično slatkast i blag, a sjemenke su više gorke, ali također vrlo ukusne. Najčešće konzumiramo tri vrste bundeve - butternut ili muškatnu bundevu, hokaido i kabochu.
Po hranidbenoj vrijednosti i dijetetskoj važnosti, bundeva je vodeća je među povrćem. Sadrži šest puta više pektinskih tvari nego, primjerice, jabuka i cikla, bogata je vitaminom A, sadrži i vitamine C, E, B kao i kalijeve soli i željezo. Vitamin A čuva oči, vitamin C jača imunitet ali i potiče proizvodnju kolagena zbog čega je bundeva dobra za kožu i čini je blistavom i elastičnijom. Bogata je i antioksidansima što znači da djeluje protuupalno, zbog čega je odlična za zdravlje zglobova, organa, kod ozljeda mekog tkiva, a i pomažu u nošenju sa stresom. Bundeva je i dobar izvor vlakana pa učinkovito čisti tijelo od toksina i pomaže tijelu da funkcionira kako treba. Sadrži i dovoljno karotena koji im daje narančastu boju, a ljudima pomaže da ne ostare prerano i sprečava kardiovaskularne bolesti.
Spomenimo i sjemenke bundeve koje su bogate proteinima i masnim kiselinama koje pomažu u reguliranju razina kolesterola, čuvaju od artritisa, poboljšavaju moždane funkcije i omogućuju zdrav izgled kože. Ulje iz sjemenki bundeve odlično je kod liječenja upala prostate, a preventivno čuva od razvoja kancerogenih promjena na prostati.
U kulinarstvu bundeva pruža mnogo mogućnosti, njezino meso ugodna je i slatka okusa, što je osobito izraženo pri pečenju. Priprema se kao varivo, služi za umake, musake, može se kuhati, puniti palačinke i savijače… No, o tome kako pravilno pripremati bundeve, konkretno butternut bundevu koju najčešće i koristimo, otkrivamo idućih dana.