Iz godine u godinu event pod nazivom Talent & Passion, u organizaciji udruge restorana JRE Hrvatska, jedan je od onih događaja koji se ne propuštaju. Jer osim što iza ovog događaja stoje chefovi i timovi istaknutih hrvatskih restorana, to je i događaj koji uvijek na novoj lokaciji, ukazuje na slojevito značenje pojmova talent i strast. Jer snaga i vrijednost tih pojmova poprimaju novu dimenziju kad se usprkos izazovima nove čak i nepoznate lokacije te nepredvidivih vremenskih okolnosti održi izuzetno uspješan događaj.
Šesti po redu Talents & Passion održan je u čarobnom Zadru pod nazivom “Zadarski vremeplov” i bez obzira što su organizatori zbog najave lošeg vremena, vjetra i kiše u samo tri dana bili prinuđeni izmijeniti pažljivo osmišljen program, događaj se održao te pokazao snagu JRE obitelji, gostoljubivosti, umijeća pripreme odličnih jela te ono najbolje od grada Zadra. Šezdesetak uzvanika iskreno je uživalo od samog početka, od trenutka dobrodošlice u restoranu Foša gdje su ih dočekali predstavnici svih 16 restorana udruge JRE Hrvatska. Upravo je ovaj restoran bio početnom točkom cjelodnevnog druženja, mjestom na kojem je započelo otkrivanje terroira kako Zadra tako i okolice te otoka, i to kroz okuse i arome te priče poslužene s puno pažnje.
A priča koja je posebno privukla uzvanike bila je ona koja se vezala na posluženi koktel Maraschino Kiss, s potpisom baremna Marina Nekića. Osnova koktela je bio liker od višnje maraške, stare hrvatske autohtone sorte višnje snažne arome i izuzetne kakvoće plodova, karakteristične za područje Zadra i okolice. Zanimljivo je kako se ovaj liker još u 19. stoljeću posluživao na dvorskim zabavama kraljice Viktorije te kasnije kraljeva Georgea IV. i V. Svoju slavu slavni je Maraschino doživio i na dvorovima diljem Europe a za istaknuti je kako je tradicija proizvodnje likera od višnje maraške duža od pet stoljeća, od vremena kada se taj napitak zvao „rosulj“ a pripremali su ga zadarski dominikanci. Danas je Maraschino klasik, a znamo kako klasici nikada ne izlaze iz mode, posebno kada im dodate twist. Zato je pohvalno kako je Maraska zajedno s Marinom Nekićem osmislila koktel Maraschino kiss dobrodošao u svakom trenutku, a za čiju pripremu su potrebni zadarski Maraschino, mineralna voda, Amarena sirup, svježi limun ili limeta.
Šesti JRE Talent & Passion ispričao je i priču o šokolu. Znate li što je šokol? Ninska budžola je izvorni proizvod koji se od davnina priprema u Ninu i okolnim mjestima, a zanimljiva je priča kako se šokol proizvodi još od 10. stoljeća. Posebnost je što svaka obitelj koja proizvodi šokol ima svoju tajnu recepturu, dok je osnova svega jto što se meso prije sušenja stavlja u sol, i to ninsku, te potom u crno vino. Suši se kao i pršut, na vjetru. Zato je bila posebna čast kušati dva šokole od pobjednika s fešte od šokola. A može li doživljaj biti autentičniji ali i osobniji jer u šokolu se uživalo baš po starinski, uz čašu bevande (od vina Kraljevskih vinograda) i baškotin pekarnice Kroštula, posluženom u svilenom ubrusu koji je ujedno bio i ulaznica na ovaj event.
Doživljaj tradicije i terroira bili bi nezamisliv bez malo plave ribe, za ovu priliku srdele u savuru, jela koje baš kao i spomuenute namirnice odlično povezuje prošlost, elemente cucine povere te današnje vrijeme u kojem se cijeni domaće i održivo.
Uzvanici su nakon uvodnog druženja u restoranu Foša, krenulo je u šetnju gradom u kojem vas na svakom koraku osvajaju povijesne i arheološke vrijednosti, kultura i duh izuzetnog grada. Kraj šetnje ujedno je bio i početak glavnog dijela Zadarskog vremeplova, a doborodošlicu gostima, uz čašu Ruinrat šampanjca, poželjeli su chefovi JRE restorana i to na vratima Providurove palače smještene na nekolik okoraka od Trga pet bunara. Providurova palača predstavlja monumentalnu građevinu koji dominira istočnim dijelom povijesne jezgre grada Zadra, a u kojem su kroz povijest bile smještene institucije gradske vlasti. Zbog svoje iznimne kulturno-povijesne važnosti Providurova palača je još 1978. godine uvrštena u Registar nepokretnih kulturnih spomenika RH.
Nedavno obnovljena palača iz 16. stoljeća danas čini impresivni kompleks s Kneževom palačom te danas predstavlja ne samo zadarsko nego i nacionalno suvremeno kulturno-umjetničko središte. Zato je bila posebna čast započeti druženje uz odlične zalogaje kreirane od zadarskih namirnica uz vrhunska vina (vinarije Coronica, Ipša, Cattunar i Sontachhi koji su goste dočekali s odličnim Pet Natom) te nastaviti s gala večerom. A mali zalogaji uopće nisu bili mali, već oni koji su potvrdili kako i takav format “s nogu” vješto ukazuje na vrijednosti fine dininga. Konoba Boba je oduševila kombinacijom sipe i boba, paški Boškinac janjetinom, istarski San Rocco sirom, opatijski restoran Ariston jetricama, slavni Plavi podrum iz Voloskog kombinacijom inćuna i srdela te rovinjski Monte sa zalogajem od telećeg jezika koji je oduševio i najveći broj uzvanika.
U izuzetnoj atmosferi svoje su mjesto uzvanici potom zauzeli oko svečanih stolova a posebnu uvertiru u ovaj dio dana priredio je zbor zadarske gimnazije Vladimir Nazor. Sjedeći među modernim muzejskim instalacijama te povijesnim elementima same lokacije uzvanici su bili uronjeni u iskrenu pažnju chefova i timova restorana JRE Hrvatska. Skladno, svi kao jedan, a opet s istaknutom osobnošću svakog od restorana, te uz zvuke klasičnih izvedbi studentica glazbene akademije (koje su proizašle iz glazbene srednje škole Blagoje Bersa), plovilo se kroz jedinstveni meni u kojem je svaki slijed nastao radom dvojice chefova iz različitih restorana.
Prvi slijed, jelo od škampa, predstavili su chefovi restorana Pergola, Fabricio Vežnaver i restorana Draga di Lovrana, chef Luka Goleš (uz vino Senjković Pošip tristeca 2020), potom jelo školjke je poslužio restoran Navis i chef Tino Sinožić te restoran Badi i chef Aleksandar Grubić (uz vino Kozlović JRE Malvazija 2018). Nastavilo se u morskom duhu, i tanjur s ribom uz vino Dalmatian Dog Testament su predstavili chefovi Saša Began iz Foše te Marko Gajski iz restorana LD s Korčule. Svojevrsni vrhunac večere priredili su chefovi Rudi Štefan iz Pelegrinija i Bernard Korak iz restoran Korak s Plešivice posluživši jelo od pivca i kozlića, koje je osvojilo kako estetikom i prezentacijom tako i autentičnim okusima (uz vino Korta Katarina Zinfandel 2018). Slatki kraj gala večere obilježio je desert Maraška koju su pripremili chefovi Tibor Valinčić iz zagrebačkog restorana Dubravkin put te Stiven Vunić iz restorana Zijavica, a jelo je osvojilo kako okusima tako i izgledom. Čaša Galić graševine ledena berba zaokružio je večeru posluženu na jedinstvenoj lokaciji u najboljij maniri restorana JRE Hrvatska.
Nakon večere atrij i prostor palače su postali mjesto druženja, zabave i uživanje u vinima i proizvodima malih proizvođača, jer i to je dio priče koju je ova obitelj ispričala uz pomoć više od 30 partnera udruge od kojih su posebno za istaknuti HTZ, Mastercard, Metro, Zadarska županija i TZ Zadar.
Svojevrsni pečat druženju bio je i dar zahvale, mala staklenka višanja, koja će zasigurno svakog gosta podsjetiti na jedinstveni doživljaj u kojem je svaki gost bio aktivnim sudionikom, vremenskim putnikom na jedinstvenom putovanju.