Kao najsjajniji dragulj hrvatskog turizma, Istra je odavno poznata po svojim zamamnim prirodnim ljepotama i raznovrsnoj kulturnoj baštini koja njeguje slavnu prošlost te bogatu tradiciju. Spajajući tradicionalno i moderno na jedinstven način, ova zeleno plava oaza razigranih doživljaja, danas je, sasvim zasluženo, prepoznata i kao izuzetna gourmet destinacija. Iz naizgled škrte zemlje ovog poluotoka, vrijedne ruke domaćeg stanovništva iznjedrile su ono najbolje – lokalne namirnice iznadprosječne kvalitete, koje kulinarskom filozofijom vrhunskih istarskih chefova postaju prepoznatljiva signature jela iz kojih izvire more, tisućljetna maslina, samoniklo bilje i ljekovite trave, ali i ostavština autohtonih sorti vinove loze.

Na geografski relativno malom području Rovinja i njegove okolice vizije istarskih chefova, u kojima užitak u hrani uključuje sva osjetila, nagrađene su zasluženim profesionalnim priznanjima - Michelinovim zvjezdicama i preporukama. Upravo ova omiljena turistička destinacija i njezina četiri restorana s Michelinovim zvjezdicama i preporukama krajem listopada postaju mjesto nesvakidašnje serije kulinarskih doživljaja 'The Signature Dish: 4 of a Kind', u kojoj glavnu ulogu imaju chef Jeffrey Vella iz restorana Cap Aureo, chefovi Emanuele Scarello i Lorenzo Lai iz restorana Agli Amici Rovinj*, chef Danijel Đekić iz restorana Monte* te chef Damir Pejčinović iz restorana Meneghetti. Renomirani će chefovi, od 26. do 30. listopada 2022. godine, svaki u svom restoranu prirediti ekskluzivnu večeru za tridesetak gostiju, dok će vrhunac doživljaja biti dodatna, humanitarno-edukativna večera čiji su jelovnik od četiri slijeda zajedno osmislili.

The Signature Dish: 4 of a Kind
Maistra / The Signature Dish: 4 of a Kind 

Kreativnost, snaga, senzualnost i preciznost glavne su emocije koje karakteriziraju pojedinog chefa. Svaka će večera biti inspirirana onom koja karakterizira pojedinog kulinarskog virtuoza kroz koju će istaknuti svoj osobni potpis, ali i ono najbolje od gourmet scene Istre – na pjatu. Njihova jela pričaju originalne priče u kojima će posebno uživati gosti željni jedinstvenog ugođaja i iskustva jer su chefovi poznati po nesvakidašnjem pristupu u osmišljavanju, ali i oblikovanju sljedova koji spajaju vrhunske sezonske namirnice i lokalni terroir, istodobno se veselo poigravajući s novim i uzbudljivim okusima.

Serija kulinarskih doživljaja počinje 26. listopada večerom u restoranu Monte, u kojem će goste dočekati chef Danijel Đekić čiji se potpis temelji na senzualnosti te počiva na modernim tehnikama kojima naglašava izvorni okus namirnica. Sljedeći dan, 27. listopada, priča se nastavlja u restoranu Cap Aureo, gdje će chef Jeffrey Vella poslužiti jela pripremljena iznimnom preciznošću, inspirirana najboljim namirnicama ovoga kraja. Chef Damir Pejčinović iz restorana Meneghetti ideje pronalazi u bogatoj tradiciji Istre, a goste će 28. listopada zasigurno oduševiti iznimnom kreativnošću svojih jela. Chefovi Emanuele Scarello i Lorenzo Lai dočekat će vas u restoranu Agli Amici Rovinj 29. listopada. Njihova su jela prožeta gastronomskom vodiljom koja naglašava snagu, a obojena su širokom paletom boja i predstavljaju prava mala umjetnička djela.

Četiri navedene večere dio su mozaika koji će u punoj snazi zabljesnuti na posljednjoj, petoj ‘The Signature Dish: 4 of a Kind’ večeri koja će se održati 30. listopada u restoranu Cap Aureo u veličanstvenom Grand Park Hotelu Rovinj. U sklopu te večere svaki od četiri chefa priredit će jedan slijed jelovnika, a sve u želji da vas povedu na jedinstveno gourmet putovanje najboljim signature dishevima, odabranima vinima, iznimnim doživljajima i vrhunskom uslugom.

Osim prvoklasnog gourmet iskustva koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim, ovaj događaj privlači pažnju i humanitarno-edukativnim karakterom u čijem su središtu učenici Strukovne škole ‘Eugen Kumičić’, budući chefovi koji svoju kreativnost i neupitni talent bruse upravo u Rovinju. Osim impresivnih imena hrvatske gourmet scene, dodatnu notu posebnosti ovom će događaju donijeti i kovač svjetskog glasa Michele Massaro, poznati Talijan čije noževe u svojim kuhinjama koriste najcjenjeniji svjetski chefovi poput Emanuelea Scarella, Renéa Redzepija, Alaina Ducassea i mnoštva drugih. Svoju će podršku edukaciji novih naraštaja hrvatskih chefova iskazati donacijom noža koji je napravio samo za potrebe ove večere.

Učinite ovu jesen posebnom, rezervirajte večeru za pamćenje, posjetite Rovinj i Bale te sepridružite jedinstvenom gourmet događaju sezone - ‘The Signature Dish: 4 of a Kind’.