Kada bih vas odmah na početku zatražila da zatvorite oči i zamislite najbolji nož na svijetu u rukama nekog od najboljih chefova na svijetu, u kakvom biste okruženju zamislili izradu takvog noža?

Biste li ikada zamislili sjeverno-istočno Italiju, miran i tih gradić od otprilike deset tisuća stanovnika i kovačnicu koja izvana izgleda kao svaka ona koju diljem Hrvatske posjeduje neki kreativni penzioner: ciglena sa željeznim vratima, 'zmazanim' prozorima, okružena voćnjakom? A kako vanjština često zaslijepi čovjeka da ne vidi ono najbolje iznutra, tako je bilo i u mom slučaju kad sam parkirala automobil pred upravo takvom radionom u Maniagu niti ne sluteći što će me zateći unutra.

A zatekla su me prava, mala čuda u nastajanju koja s koordinata 46°10′N 12°43′E odlaze diljem svijeta u ruke najpoznatijih svjetskih chefova poput Emanuelea Scarella, Renéa Redzepija i Alaina Ducassea, ali i amaterskih zaljubljenika u kuhanje kojima nije teško čekati čak tri godine na nož koji je izradio osebujni kovač Michele Massaro, bivši arhitekt kojem je svakodnevica u papirima dosadila prije osam godina kada je promijenio način života, onako kako mnogi nemaju hrabrosti, pa ostaju raditi ono što ih ne uveseljava.

Michele Massaro_RG (22).JPG
Robert Gašpert 

Ali ne i Michele koji svoje uspješnice izrađuje s jednakom mirnoćom s kakvom priča o svemu što je prošao dosad, čak i ljubavi. No krenimo redom.

Ništa u ovoj radioni nije modernizirano, osim malog kuhala i Micheleovog MacBook-a koji mu omogućuje komunikaciju s kupcima koji cijene unikatnost i kvalitetu, bez obzira na cijenu. 'Imam ego', priznaje mi odmah na početku, nimalo opterećen činjenicom da ga neki ne prepoznaju u vlastitom gradu koji je, budimo realni, proslavio, a toga je svjestan i on.

'Ovo mjesto mi je pomoglo kad sam bio u lošem trenutku svog života, kad sam tek počinjao. Mjesto me uzelo k sebi i izliječilo, a sada je obrnuto. Sada ja pomažem ovom mjestu i priči ovoga grada. Sada u svijetu znaju za ovo mjesto iz kojeg dolaze moji radovi. Ovo je za mene mjesto s dobrom energijom, mjesto na kojem sam sretan', ističe Michele i zapravo potpuno nesvjesno izaziva da se pitate postoje li i u vašem životu takve koordinate i gdje bi one mogle biti.

Michele Massaro_RG (18).JPG
Robert Gašpert 

Da, takva je energija u ovoj radioni. Energija od prije pola stoljeća kada je život bio mirniji, opušteniji, sporiji, bez lažnog savršenstva plasiranog putem Facebooka i Instagrama. Energija čovjeka koji ne robuje modernim načinom života koji proždire dušu i tijelo, jer ih on svakodnevno hrani, ali nije da ne voli svjetla velikog grada, modu, glamur. Dapače, on samo ima mogućnost odlučiti kako će živjeti koji dan.

Michelea tako uveseljavaju stvari povezane s poslom koji radi (hobijem kako kaže, jer uživa u tome što radi pa to ne smatra poslom), ribolovom, putovanjima po svijetu i druženju sa chefovima kojima izrađuje spektakularne noževe.

'Ako odem u Pariz odnijeti nož, uzmem jedan dan i za razgledavanje, to je moj odmor, no zadnji pravi odmor sam uzeo prije dvije godine. Imam sreću da ga mogu uzeti kad god poželim, ali ako nemam razlog da uzmem stanku, onda radim', otkriva mi u nastavku. No dnevno pravilo glasi: dva sata u danu uvijek su rezervirana samo za njega! No vratimo se još malo u samo izvana hladnu kovačnicu.

Michele Massaro_RG (52).JPG
Robert Gašpert 

Mlin i voda uz radionu pokreću strojeve na kojima Michele radi, kako nam sam otkriva, od 9 ujutro do 9 navečer uz ugodnu vatru koja prostoru daje dodatnu dozu mističnosti. I malo tjelovježbe, jer će vas na ulazu u radionu, nakon Michelea, dočekati boksačka vreća, utezi i uže za preskakanje s kojima ostaje u formi čak i kad radi po cijele dane. Pa tko kaže da je nešto neizvedivo? Fizička sprema važan je dio njegovog posla koji često ne vidimo, jer smo naučeni diviti se gotovom proizvodu, ni ne razmišljajući koliko se uloženog truda nalazi iza svakog. I baš zato je promatranje Michelea dva dana u njegovom prirodnom okruženju bila savršena podloga za ovu priču.

Društvene profile vodi sam. Nema agenciju koja brine o njima i njegovom imidžu. On je sam sebi dovoljna promocija - neobičan, pristupačan i prije svega svoj, bez potrebe da zadivljuje svijet bilo čime osim svojim talentom za izradu noževa koje u svojoj kuhinji ima baš svaki chef čije ime nešto znači. To dokazuje i njegov nesvakidašnji izgled, odjeća koja ne robuje posljednjim trendovima, naočale u raznim bojama, pomno uređeni brkovi, boja kose i frizura koju bi malo muškaraca uspjelo 'isfurati'.

Talijanski Johnny Depp koji prezire glumu, a cijeni brutalnu iskrenost koju rijetko tko može podnijeti.

Michele Massaro_RG (57).JPG
Robert Gašpert 

'Imam impulzivan karakter i mojim djevojkama i prijateljima nije lako sa mnom. Imam 45 godina i nemam vremena trošiti ga na glupe ljude. Možda je glup kriva riječ, ali potreban mi je odnos u kojem ja dajem ljudima i oni daju meni. I moja posljednja i najznačajnija veza bila je sa ženom koja je imala jak karakter poput mene. Inteligencija i dobar razgovor su mi važni', otvara se kovač koji i dalje vjeruje u ljubav i kako će je jednog dana pronaći, ali priznaje da je sada teže jer je s godinama pametniji i ima više iskustva. Ipak, žene su mu oduvijek bila inspiracija, ali moraju biti i potpora. Ponovno, efekt uzimanja i davanja u svom najuspješnijem obliku.

U Micheleovu osebujnost i teško opisivu energiju koja se danas rijetko viđa u svijetu 'društvenomrežnih klonova' ćete se uskoro moći uvjeriti i sami, jer će krajem listopada boraviti u Rovinju i Balama na kulinarskom doživljaju godine pod nazivom 'The Signature Dish: 4 of a Kind' koji će se održati od 26. do 30. listopada 2022. godine, a u sklopu kojeg će ekskluzivne večere u vrhunskim istarskim restoranima s Michelinovim zvjezdicom ili preporukom kuhati četiri renomirana chefa.

Rovinj
Maistra 

Chef Vella iz restorana Cap Aureo smještenog u sklopu Maistrina Grand Park Hotela Rovinj, chef Scarello i chef Lai iz restorana Agli Amici Rovinj*, chef Đekić iz restorana Monte* te chef Pejčinović iz restorana Meneghetti. Svaki od njih će za tridesetak gostiju u svom restoranu prirediti ekskluzivnu večeru s više sljedova. Vrhunac doživljaja bit će večera u kojoj će četvorica chefova zajedno kreirati jelovnik kojim će istaknuti svoj osobni potpis, ali i ono najbolje od gourmet scene Istre, u znak potpore kreativnosti i neupitnom talentu učenika rovinjske Strukovne škole 'Eugen Kumičić'.

The Signature Dish: 4 of a Kind
Maistra / The Signature Dish: 4 of a Kind 

Ekskluzivna večera za tridesetak gostiju bit će ujedno i humanitarno-edukativna, a tu uskače i Michele koji će donirati jedan nož koji je izradio samo za ovaj događaj u znak podrške edukaciji novih naraštaja hrvatskih chefova koji su iznimno talentirani i cijenjeni u svijetu.

'Moj najbolji nož je onaj sljedeći', maštovito nam odgovara osebujni Talijan o svojim alatima nastalima u čast tradicije Maniaga kojima je jednostavnost drugo ime.

Njegov zaštitni znak su okomiti, crni tragovi na čeliku nastali uz pomoć kovačkog čekića. Drške noževa obično radi od lokalnog drveta vrbe koje raste u blizini njegove radionice i njemu je osobno najdraže. Tako drva u najboljoj sezoni (studeni-prosinac) često donese on sam iz prirode koju obožava i u kojoj provodi svo slobodno vrijeme.

Michele Massaro_RG (11).JPG
Robert Gašpert 

Čitavo vrijeme našeg razgovora, iza Michelea su stajala naslagana drva koja jedva čekamo vidjeti u kuhinjskoj ulozi. Naravno, u ponudi su i ona puno ekskluzivnija, primjerice ona iz Afrike, od kojih je izradio jedan od noževa koje sam imala priliku vidjeti tijekom posjete.

'Za izradu jednog noža mi treba u prosjeku jedan do tri dana. Obično počnem izrađivati 6-7 noževa istovremeno i završim ih u deset dana, tako je proces izrade brži nego kad radim samo jedan nož zbog promjena na strojevima na kojima ih izrađujem. Sve počinje s tim da mi klijent kaže za što mu treba nož, ali on ne određuje moj dizajn.'

'Naravno, možete odrediti boju drške, želite li svoje inicijale na oštrici...', objašnjava nam u nastavku Michele te se šali kako zapravo sve počinje s tim da mu uplatite dio novca za ono što ćete zatim čekati tri godine koliko je lista čekanja, kako smo napomenuli na početku teksta. Tek tada mu uplaćujete ostatak novca i nož je vaš!

Michele Massaro_RG (28).JPG
Robert Gašpert 

'Puno me ljudi pita nakon dvije godine jesam li počeo izrađivati njihov nož i odgovor je uvijek ne', poručuje kovač koji narudžbe prima isključivo putem maila, ali preferira prvi kontakt putem Instagrama. Michele smatra kako ne postoji osoba koja mu može pomoći u komunikaciji s klijentima i točno prenijeti što svaki od njih želi od svog noža, ali ima PR-a koji mu pomaže u komunikaciji s novinarima koji žele njegovu priču.

Cijene za standardne noževe se kreću od 300 do 1000 eura (2260 do 7500 kuna). Ako želite gravuru, to je dodatnih 100 eura (750 kuna), a ako je ona zlatna, onda je to još 200 eura (1500 kuna).

Bio on poznati svjetski chef ili ne, Michele jednako cijeni svakog kupca. Razlika je samo u tome što chefovi bolje razumiju njegov posao i način rada, jer su i sami vizionari. Prosječnom kupcu teže je objasniti zašto se nož mora toliko čekati, a on ga želi sutra. A opće je poznato da ništa tako dobro ne dolazi preko noći. Ili s Amazona za 19 dolara.

Michele Massaro_RG (35).JPG
Robert Gašpert 

Ako smo vas ovime zainteresirali za Michelea, posjetite Rovinj i Bale od 26. do 30. listopada 2022. te se pridružite jedinstvenom gourmet događaju sezone - The Signature Dish: 4 of a Kind. Uživajte u jedinstvenim večerama i druženju s onima koji se ne boje sanjati.