Uvijek na njezinom jelovniku

NAMIRNICA KOJU LJEPOTICA IZ REGIJE JEDE SVAKI DAN: Zavela je najpoznatijeg sportaša, a ovo je tajna njezinog izgleda

Jelena Đoković ima poseban režim prehrane kojim održava svoju mladolikost.
Foto: Profimedia

Jelena Đoković je manekenka i supruga najboljeg tenisača svih vremena, Novaka Đokovića. Prekrasna 36-godišnjakinja iz Srbije znana je po dugoj kestenjastoj kosi, ali i po prekrasno vitkom tijelu te vječnoj mladolikosti. Naime, Jelena već više od 15 godina izgleda gotovo posve isto, pa smo se zapitali kako joj to polazi za rukom?

Foto: Instagram

Prema svemu sudeći, tajna njezine ljepote i vitkosti krije se u posebnom režimu prehrane, a u kojem ključnu ulogu igra žitarica kvinoja. Naime, to je namirnica bez koje Jelena ne može zamisliti svoj dan, a kombinira ju u različitim receptima na različite načine. Kako ni ona ni suprug Novak godinama ne jedu meso, tako se trude svoj jelovnik obogatiti prirodnim izvorima proteina, a jedan od njih je i kvinoja – prava riznica zdravlja.

Ova se namirnica naziva i 'zlatom Inka' kao i 'kraljicom smjeneki', a drevne civilizacije Južne Amerike uvelike su bazirale svoju prehranu na njoj. Smatralo ju se svetom biljkom te osim za prehranu koristilo i u narodnoj medicini. Kako kvinoja obiluje proteinima, vitaminom C, kalcijem, raznim mineralima, aminokiselinama i mnogim drugim vrijednim nutrijentima, koristilo ju se i za jelo i za izradu masti, eteričnih ulja i narodnih lijekova. Tako se zna da se povijesno kvinoja posebno prepisivala bolesnicima za liječenje gihta, tumora, hemeroida i išijasa.

Zdravstveni benefiti kvinoje

Radi se o namirnici koja je odlična zamjena za meso jer daje dugotrajnu energiju, a niskokalorična je. Ako ste vegetarijanac ili pak želite smanjiti unos namirnica životinjskog porijekla, svakako razmislite o češćem konzumiranju kvinoje. Bogata je proteinima, ali i vlaknima pa tako ubrzava rad crijeva i metabolizam.

Kvinoja smanjuje rizik od dijabetesa

Kvinoja sadrži veliku količinu biljnih vlakana. Vlakna pomažu u kontroli šećera u krvi i usporavaju razbijanje ugljikohidrata na glukozu. Zahvaljujući njima kvinoja ima nizak glikemijski indeks, samo 53, i korištenje kvinoje u prehrani može čak i poboljšati stanje bolesnika oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Snižava kolesterol

Znatan sadržaj vlakana u kvinoji utječe i na smanjenje nivoa ukupnog kolesterola kao i nivoa lošeg LDL kolesterola.

Zamjena za proteine životinjskog porijekla

Kvinoja je sjajna zamjena za proteine životinjskog porijekla tako da ima posebnu ulogu u prehrani vegana i vegetarijanaca. Tako jedna šalica skuhane kvinoje sadrži 8 g proteina.

Kontrolira krvni tlak

Kvinoja ima visok sadržaj kalija u usporedbi s drugim žitaricama. S obzirom na to da kalij održava zdravi balans natrija u organizmu, on povoljno utječe na smanjenje višeg krvnog tlaka. Kvinoja također sadrži i dosta magnezija koji također regulira krvni tlak.

Pomaže održavanju zdrave tjelesne težine

Visok sadržaj biljnih vlakana, proteina i relativno nizak glikemijski indeks je dobra kombinacija u borbi protiv debljine. Konzumacija kvinoje držat će vas dulje sitima, a možete ju jesti u salatama, desertima i kao prilog mnogim jelima.