Zimski mjeseci uvijek znače topliju, zasitniju i kalorijski težu hranu, a što mnoge dovede do gomilanja kilograma i centimetara oko struka.

Blagdani, tulumi i razni božićni domjenci rezultiraju debljanjem, ali i usporavanjem metabolizma. Mnogi uz sve to izgube i volju za vježbanjem te se 'zapuste' kada je u pitanju održavanje kondicije, a tako im se neželjeni centimetri počnu 'lijepiti' na tijelo. Kako to ne bi bio slučaj, najbolje je slušati savjete stručnjaka i prilagoditi svoju prehranu.

Tako nutricionisti preporučuju konzumaciju određenih namirnica koje dokazano ubrzavaju metabolizam, a što posljedično dovodi i do prirodno bržeg sagorijevanja kalorija i smanjenja broja na vagi. Popis vam donosimo u nastavku.

Voda

Voda je bitna za niz tjelesnih procesa, a jedan od njih je i brzina funkcioniranja metabolizma. Vrlo je bitno da pijete između osam i dvanaest čaša vode dnevno kako bi vaš metabolizam ostao u punoj brzini. Hladna voda dodatno će ubrzati metabolizam jer će tijelo trošiti energiju na zagrijavanje vode.

Zeleni čaj

Zeleni čaj dokazano pomaže gubitku težine ubrzavajući metabolizam, ubrzava apsorpciju i razgradnju masti te potpomaže regulaciji glukoze. Ovo nije zbog teina koji sadrži, već zbog visoke koncentracije prirodnih antioksidansa koji se zovu catechin polyphenols. Probajte piti tri do pet manjih šalica dnevno, da bi zaista primijetili razliku.

Žitarice

Žitarice pomažu tijelu da sagori više masnoća jer je potrebno više vremena za probavljanje. U svoju prehranu uvrstite žitarice koje su bogate vlaknima, poput smeđe riže i zobene kaše.

Čili

Nema boljeg lijeka za mast od čilija. Ljuta paprika i druge sorte čili papričica sadrže kemikaliju koja se zove capsaicin, koja poboljšava metabolizam povećanjem temperature tijela. Jedan čili sadrži dovoljno beta karotena za cjelodnevnu detoksikaciju organizma (što je odlično za održavanje zdrave kože, kose i noktiju), i dva puta veću od preporučene dnevne doze vitamina C – koji je bitan antioksidans jer pomaže u borbi s toksinima i stranim tijelima u krvotoku.

Citrusi

Citrusno voće može biti od velike pomoći u borbi sa suvišnim kilogramima. Vitamin C jača imunitet i ubrzava razgradnju masti, stimulira izbacivanje toksina, potiče mikrocirkulaciju i proizvodnju kolagena i samim tim pozitivno utječe na ljepotu.