Spomen palačinki kod gastro znalaca možda neće izazvati ushit, ali se ne može poreći da je ta svima dobro poznata poslastica u posljednja dva milenija bila i ostala neizostavnim dijelom brojnih trpeza.

Ogledni primjer svakako su ukusne Crepes Suzette (crêpes, na franc. palačinke), posebne tanke palačinke koje se najčešće rade s tzv. maslacem Suzette, umakom od karameliziranog šećera i maslaca, soka od naranče i korice, a sve se polijeva likerom Grand Marnier, koji se po želji flambira. 

Palačinke se prvi put spominju u pisanjima starogrčkih pjesnika iz 5. stoljeća prije nove ere. Tzv. teganites pravile su se od pšeničnog brašna, maslinova ulja, meda i zgrušanog mlijeka, a jele su se za doručak. U drugoj varijanti, znanoj kao “staititēs”, pravile su se od pirova brašna, a premazivale medom, sezamom i sirom. Ni trpeze starog Rima nisu prošle bez palačinki poznatih kao “alia dulcia”, koje su se uvelike razlikovale od palačinki koje poznajemo danas. I u srednjem su svijetu bile neizostavan dio prehrambenih navika, a tradicionalno su se konzumirale na pokladni utorak. Jednako omiljene ostale su i do 19. stoljeća, kada su postavljeni temelji suvremene gastronomije, a upravo su tada i slavne Crêpes Suzette ugledale svoju kulinarsku zoru.

To je bilo vrijeme kada je britanski imperij pod žezlom dugovječne kraljice Viktorije vladao gotovo četvrtinom zemaljske kugle, a njezin sin, princ od Walesa, desetljeća čekanja dolaska na tron kao Edward VII, kratio je uživanjem u blagodatima dobrog života. Dekadentni se princ, poznat kao veliki zavodnik, ali i još veći gurman, 1895. godine našao u otmjenom Monte Carlu u kneževini Monako, gdje je jedne večeri blagovao u Cafeu de Paris. U ništa manje živopisnom društvu našla se i jedna lijepa Francuskinja, Suzette. Desert je za cijenjene goste te večeri pripremao četrnaestogodišnji pomoćni konobar Henri Charpentier. Kako ga je pripremao u blizini grijalice za jelo, alkohol koji je koristio za umak slučajno se zapalio.

Gotovo siguran da je uništio desert, a u nedostatku vremena da pripremi novi kako princ ne bi čekao, mladi je Charpentier probao jelo oduševivši se slojevitošću okusa koje je vatra sljubila u skladan spoj. Ohrabren time, ipak je poslužio desert koji je budući kralj s užitkom pojeo. Kako ih je pripremio za princa, a palačinke su ženskog roda, Charpentier ih je nazvao Crepes Princesse. Ipak, na kavalirsku molbu kraljevskoga gosta, preimenovao ih je u Crepes Suzette u čast prisutne dame. I tako je prema legendi rođena i krštena slavna delicija koja bi, prema riječima njezina autora, i kanibala pretvorila u civiliziranog gospodina. Mladiću je sljedeći dan uručen prsten s draguljem, panama šešir i štap za šetnju, kao dar zahvalnosti oduševljenog princa.

Razmazite se s CREPES SUZETTE - desertom za princa
Dražen Kokorić/Storybook 

CREPES SUZETTE

SASTOJCI:
(ZA 4 DO 6 OSOBA)


• 8 do 12 palačinki, ranije pripremljenih
• 3 jušne žlice šećera u prahu
• 250 ml svježe cijeđenog soka od naranče (od 2 do 3 naranče)
• naribana korica jedne naranče
• 1 čajna žlica limunova soka
• 1 jušna žlica likera Grand Marnier
• 50 g maslaca

PRIPREMA:

1. Ranije pripremljene palačinke dva puta presavijte kako biste dobili oblik trokuta.
2. Teflonsku tavu pospite šećerom u prahu te je stavite na srednje jaku vatru. Pustite da se šećer otapa polako, bez miješanja, dok se ne pretvori u karamel tamne jantarne boje.
3. Tavu odmah sklonite s vatre i pažljivo dodajte sok od naranče. Potom dodajte narančinu koricu, limunov sok i Grand Marnier te vratite tavu na laganu vatru kako biste u tekućini ponovno otopili karamel.
4. Dodajte maslac narezan na komadiće, uskuhajte ga te lagano kuhajte dok se smjesa blago ne reducira i postane sjajna. U smjesu potom stavite palačinke kako bi se ugrijale. Radi boljeg estetskog dojma, možete ih i flambirati. Odmah ih poslužite i prelijte umakom, a po želji ih radi dekoracije možete posuti i naribanom koricom naranče.

Tekst ANTE CARIĆ Prema priloženim receptima jela je pripremila ANA GRGIĆ, CHEF DE CUISINE HOTELA ESPLANADE ZAGREB