Od prvog kaleža kakaa koji je astečki car Montezuma ponudio Hernánu Cortésu još u 16. stoljeću, sudbina ove „hrane Bogova“ bila je zapečaćena. Zloglasni je konkvistador plemeniti nektar donio na španjolski dvor, odakle se proširio dvorovima Europe, postavši aristokratski napitak „de rigueur“. Nakon što je Francuska revolucija uzdrmala stari poredak, čokolada dopire do širih slojeva društva – usavršava se njena proizvodnja i otvaraju brojne manufakture. Konditori kreiraju ukusne čokoladne bombone, čokoladnu pločicu, krajem 19. stoljeća i čokoladni tartuf, a belgijska čokoladna izvrsnost i prvu pralinu 1912. godine.

No, bezbrižna će Europa ogrnuta plaštem lepršave „Belle Époque“ ubrzo kročiti u mrak Prvog svjetskog rata. Francuski „ratni zanos“ svoju je mladost usidrio u blatnjave rovove bojišnica, puštajući je da nemoćno čeka svoju sudbinu. Upravo tu je početak naše čokoladne priče i početak ratnog puta ambicioznog inženjera Pierrea Maurina i strastvenog čokolatijera Françoisa Riquiera. Dvojica mladića sklopila su snažno prijateljstvo te lakše podnosila ratne strahote, maštajući o velikoj čokolateriji koju će osnovati nakon završetka rata. Nažalost, pred sam kraj rata 1918. godine Riquier biva ranjen i podliježe ranama, no Maurin je ostao odlučan da zajedničkom snu udahne život.

‘CHOCOLATERIE DE MONACO’ Institucija u kojoj se 100 godina slavi čokolada
Profimedia 

‘CHOCOLATERIE DE MONACO’ Institucija u kojoj se 100 godina slavi čokolada
Press 

Nakon rata, točnije 1920. godine, okupio je talentirane čokolatijere prepune entuzijazma te u srcu kneževine Monako, mirnom Monaco-Villeu, osnovao „Chocolaterie de Monaco“, instituciju u kojoj se slavi čokolada kao dar prirode i u kojoj se trajnim održavaju svete vrijednosti prijateljstva, rada, mira, sklada i poštovanja prema prirodi. Od tada pa do danas ovaj mali čokoladni kutak piše svoju slatku priču kreacijama nadahnutim povijesnim zbivanjima blještave kneževine.

Tako je u povodu „vjenčanja stoljeća“ princa Rainiera III. i američke glumačke dive Grace Kelly 1956. godine, nastala profinjena kolekcija Chocolats de Monaco, elegantno ukrašenih pralina raskošnih okusa, kako i priliči jednoj od najljepših bajki novijeg vremena. I dandanas je ta kolekcija popularna uspješnica kuće koja se redovito diskretno dopunjuje novim okusima. U asortimanu manufakture ističu se i Couronnes Monégasques, praline od mliječne i tamne čokolade u obliku kruna, kreirane 2005. godine u čast ustoličenja Njegove Presvijetle Visosti Alberta II od Monaka.

S kolekcijom Confiseurs manufaktura dodaje nove nijanse okusa čokoladnim pralinama koje razlikuje boja blještavog papira koji čuva njihovu svježinu i posebnost. Tu su, naravno, i slavni tartufi, orangettes, a sve se kreacije pakiraju u atraktivnu ambalažu. Tako se, uz klasične „ballotins“, mogu naći i kutije u obliku srca i prigodna pakiranja poput posvete slavnom monegaškom Grand Prixu, ružičasta kutija s posebnim odabirom pralina kao hommage nikad prežaljenoj tragično stradaloj princezi Grace.

Tu je i Mariage Princier, selekcija pralina i kutija kreirana u povodu vjenčanja sadašnjeg vladara Alberta II. i Charlene Wittstock, ali i ona posvećena samo novoj princezi, koja izborom okusa i bojama odaje počast njenoj domovini Južnoj Africi. Za očekivati je da će, slijedeći tradiciju “Chocolaterie de Monaco“, sličnu čast ukazati i prinčevskom podmlatku, blizancima Jacquesu i Gabrielli. Kuća ne zaboravlja ni tradicionalne vedute Monte Carla, od Opere, Casina, do Oceanografskog muzeja u Monaco-Villeu. U ovoj šarmantnoj čokolateriji može se opustiti i uz šalicu čaja u ugodnom i modernom okruženju, nadomak prinčevskoj palači.

‘CHOCOLATERIE DE MONACO’ Institucija u kojoj se 100 godina slavi čokolada
Press 

‘CHOCOLATERIE DE MONACO’ Institucija u kojoj se 100 godina slavi čokolada
Press 

‘CHOCOLATERIE DE MONACO’ Institucija u kojoj se 100 godina slavi čokolada
Press 

Manufaktura je 1999. godine dobila jamstvo princa Rainiera III. te čast da službeno opskrbljuje palaču, što je povlastica koja pripada samo najboljima, kao nagrada za inovaciju i talent.

I dok ulice nostalgičnog Monaco-Villea ispunja primamljiv miris čokolade, uistinu je teško odoljeti porivu da se posjeti elegantni boutique i salon de thé u kojima znalci, ali i putnici namjernici, rado pronađu predah.

Vjerna svojem naslijeđu i nadahnuta strašću, slavna „Chocolaterie de Monaco“ bogatim izborom čokoladnih kreacija slatku dokolicu male kneževine nesumnjivo dodatno sladi punih 100 godina od utemeljenja.

Napisao ANTE CARIĆ
Fotografije © CHOCOLATERIE DE MONACO, PROFIMEDIA