DIP s curryjem i kaprima

Sastojci:

(Za oko 350 ml)
• 240 g majoneze
• 120 ml kiselog vrhnja
• 1 čajna žlica zgnječenih trava poput bosiljka, timijana, ili origana
• ¼ čajne žlice soli
• 1/8 čajne žlice curryja
• 1 jušna žlica luka, naribanog
• 1 jušna žlica svježeg peršina, nasjeckanog
• 1 ½ čajne žlice limunovog soka
• 2 čajne žlice kapara, ocijeđenih
• ½ čajne žlice umaka Worcestershire

Priprema:

Sve sastojke dobro pomiješajte kako bi se dobila homogena smjesa i potom stavite u hladnjak. Poslužite sa sirovim povrćem (štapići žute i narančaste mrkve, celera, krastavca, zatim cvjetovi cvjetače, brokule), krekerima ili grissinima. (Za bolji dojam dip možete poslužiti u izdubljenoj glavi crvenog kupusa ili patlidžanu.)

Tri recepta za savršen DIP i novu dimenziju okusa
Dražen Kokorić/Storybook 


DIP s dimljenim lososom

Sastojci:

(Za oko 350 ml)
• 200 g mekog sirnog namaza ili krem sira
• 100 ml kiselog vrhnja
• 1 jušna žlica svježe cijeđenog limunovog soka
• 1 jušna žlica svježeg kopra, sitno nasjeckanog
• 1 čajna žlica gotovog hrena
• ½ čajne žlice krupnije morske soli
• ¼ čajne žlice crnog papra, svježe samljevenog
• 100 g dimljenog lososa

Priprema:

Izmiješajte sir i vrhnje u glatku smjesu pa dodajte sok limuna, kopar, hren, sol i papar, te prethodno usitnjeni dimljeni losos. Dobro uvežite, ohladite, te poslužite sa sirovim povrćem, krekerima ili grissinima, itd.

Tri recepta za savršen DIP i novu dimenziju okusa
Dražen Kokorić/Storybook 

DIP s kozicama

Sastojci:

(Za oko 350 ml)
• 200 g koktel kozica smrznutih (ili iz limenke), odmrznutih ili dobro ispranih
• 100 ml chili umaka
• 200 g omekšalog krem sira
• 100 g majoneze
• 1 glavica luka srednje veličine, nasjeckana
• 2 čajne žlice gotovog hrena

Priprema:

Umiješajte chili umak u krem sir. Zatim dodajte ostale sastojke i dobro uvežite. Na kraju pažljivo dodajte koktel kozice. Stavite hladiti pa poslužite na isti način kao i kod drugih recepata.

Tri recepta za savršen DIP i novu dimenziju okusa
Dražen Kokorić/Storybook 

Napisao Ante Carić
Fotografije DRAŽEN KOKORIĆ Pripremila ANA GRGIĆ, CHEF DE CUISINE HOTELA ESPLANADE ZAGREB