ALFA HIDROKSI KISELINE (AHA) + VODA (H2O)

Kako i logika nalaže, kada se kiselina miješa s vodom, zapravo se razrjeđuje, što neumoljivo dovodi do toga da se njezina struktura mijenja tako što se oslabljuje. Rezultat je smanjeno djelovanje tog inače moćnog aktivnog sastojka, što znači da neće puno pomoći ni obilatije nanošenje preparata da spriječite tu nuspojavu. No postoji rješenje! Sredstvo za čišćenje koje sadržava taj sastojak nanesite najprije na suhu kožu, pričekajte minutu-dvije i tek potom zapjenite uz pomoć vode.

ANTIBAKTERIJSKI + PROBIOTIČKI SASTOJCI

Njega za lice oplemenjena probioticima posljednjih je godina veliki hit zahvaljujući impresivnim rezultatima koje postiže u prevenciji i saniranju najrazličitijih stanja kože. Problem nastaje kada takve preparate kombiniramo s onima koji imaju antibakterijsko djelovanje jer se njihovi učinci međusobno poništavaju. Probiotici, naime, sadržavaju mikroorganizme koji reguliraju razinu dobrih i loših bakterija koje prirodno egzistiraju na našoj koži, dok kreme s, primjerice, uljem čajevca, koje ima protuupalna svojstva, uklanjaju bakterije i dezinficiraju kožu pa tako nastaje nesklad.

Koristite li FATALNE KOMBINACIJE beauty proizvoda?
Shutterstock 

EKSFOLIRAJUĆE KISELINE + VITAMIN C

Već spomenute voćne AHA kiseline, ali i one BHA te retinoidi nadaleko su poznati po iznimno snažnom djelovanju koje može utjecati na učinkovitost nestabilnijih sastojaka kao što je, primjerice, vitamin C. Stručnjaci zato imaju zgodan savjet kojeg se treba uvijek držati. Kažu da nikada ne treba kombinirati preparate koji sadržavaju kiseline s onima koji su zapakirani u tamne i neprozirne bočice. Potonje upućuje na to da je tekstura koja se čuva u njima osjetljiva na svjetlost i temperaturu te da može promijeniti pH vrijednost, čime se mijenja njezina struktura, a time i cijela priča. Stoga je takve proizvode najbolje koristiti odvojeno, i to kao dio noćne njege.

BENZOIL PEROKSID + ANTIOKSIDANSI

Benzoil peroksid djeluje poput oksidansa koji stvara dobre bakterije za suzbijanje upornih akni kojih se ne možemo riješiti. No kada se koristi uz njegujuće tretmane obogaćene antioksidansima, poput vitamina C i E, njihovo djelovanje međusobno se poništava i oba preparata gube na učinkovitosti. Iznimka je kombinacija benzoil peroksida i antioksidansa resveratrola kojem samo djelomično poništava djelovanje tako da njegovi antibakterijski i protuupalni učinci na akne ostaju aktivni, dok antioksidansi iz drugih njegujućih preparata nadograđuju njegovo djelovanje.