Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Storybook

Brendovi koji mjesečnicu čine ekološkom

Autor V.S.
Autor V.S.

Takozvani tampon tax je jedan od primjera neravnopravnosti i iskorištavanja žena na način da se tamponi, ulošci i drugi ženski higijenski proizvodi ne smatraju osnovnim potrepštinama te nisu oslobođeni od poreza. Tako su žene zbog svoje biologije niša na kojoj država zarađuje što cijelu priču čini itekako političkom, a uz nju se veže i pitanje količine otpada koju generira

Izvor: Profimedia

Samo u Britaniji proizvodi vezani uz mjesečnicu stvore oko 200 tisuća tona smeća godišnje. Jedan uložak sadrži jednaku količinu plastike kao plastična vrećica, stoga se sve više radi na ekološkim alternativama. Sainsbury’s je tako prvi uklonio plastični aplikator iz svojih tampona te nudi planet – friendly gaćice za menstruaciju, menstrualne čašice i uloške za višekratnu upotrebu.

Thinx
Miki Agrawal, njena sestra Radha i prijateljica Antonia Saint Dunbar su nakon ljetovanja u Južnoj Africi pokrenule brend Thinx. Na to ih je motiviralo poznanstvo s dvanaestogodišnjakinjom koja zbog mjesečnice nije mogla ići u školu. Njihov proizvod su višekratne gaćice konstruirane od četiri visokoapsorbirajuća mikro sloja i dizajnirane da zamjene uloške i tampone ili se nose uz čašicu kao dodatna zaštita.


Nixit
Nakon što je saznala da su proizvodi koji se koriste u vrijeme mjesečnice peti po količini plastičnog otpada koji se nalazi na plažama, Rachael Newton je osmislila Nixit menstrualnu čašicu u obliku diska, čiji oblik omogućuje da se bolje smjesti te tako smanji pritisak. Napravljene su od medicinskog silikona i traju godinama.

Izvor: Profimedia

Dame
Svaki mjesec se koristi oko 10 milijardi aplikatora za tampone diljem svijeta i trebat će pola milenija da se razgrade. Kao dogovor na to Celia Pool i Alec Mills su lansirali Dame – prvi višekratni aplikator za tampone. Izrađen od mediprena, biokompatibilnog medicinskog materijala koji može trajati oko 10 godina. Brend procjenjuje da će do 2021. smanjiti korištenje plastičnih aplikatora u Britaniji za 15 posto.

Rael
Nudi uloške za višekratnu upotrebu izrađene od pet slojeva organskog pamuka i krilcima koja se mogu fiksirati i prilagoditi kopčama. Ovi ulošci se mogu koristiti oko 120 puta. Za svaku Instagram objavu s hashtagom #HappyPeriodsForAll, brend osigura menstrualnu opremu za jednu ženu u Los Angelesu koja ima niska primanja, beskućnica je ili živi u siromaštvu.

&Sisters
Brend koji dostavlja plastic - free menstrualne proizvode kao što su biorazgradivi ulošci i tamponi izrađeni od organskog pamuka kao i menstrualnu čašicu za višekratnu upotrebu također izrađenu od medicinskog silikona. Brend daje 10 posto svog profita programima koji se bave ženskim zdravlje, edukacijom i ekonomskim osnaživanjem diljem svijeta.

Autor: V.S.

Najčitanije

loader